LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ HŐSÉGRIASZTÁS IDEJÉRE

 Hőség elleni védekezéssel kapcsolatos fontos tanácsok, javaslatok a lakosság részére:

-          Hűtse lakását, nappal az ablakot tartsa csukva, használjon sötétítő függönyt, sötétedés után szellőztessen!

-          A nagy melegben 11 és 15 óra között lehetőleg árnyékban tartózkodjon, kerülje a tűző napsütést!

-          Ha szükséges, hűtse szervezetét, használjon vizes borogatást, zuhanyozzon langyos vízben!

-          Fordítson figyelmet arra, hogy megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel pótolja az izzadással elveszített folyadékot! Az ajánlott mennyiség 2,5-3 l/nap.

-          Ha elindul otthonról, vigyen magával folyadékot!

-          Viseljen világos, jól szellőző, bővebb ruházatot!

-          Fordítson különös figyelmet a különösen veszélyeztetett személyekre (gyermekek, idősek, kismamák, túlsúllyal küzdők, szív és keringési betegségekben szenvedők)!

-          11 és 15 óra közti időszakban kerülje a fizikai munka végzését, sportolást a szabadban.

Hőségriasztás esetén igénybe vehető légkondicionált helyiségek Komló településen:

 

-          OTP Bank Komlói Fiók, Kossuth u. 95/1.

Nyitva tartás: H: 7:45-17:00

K-P: 7:45-16:00

-          Tesco hipermarket, Kossuth u. 54-56.

Nyitva tartás: H-V: 0:00-24:00

 

-          Lidl üzlet, Tröszt u. 1.

Nyitva tartás: H-V: 7:00-20:00

 

-          Penny Market áruház, Bem József u. 12.

Nyitva tartás: H-Sz: 7:00-20:00

 

-          Spar üzlet, Alkotmány u. 45.

Nyitva tartás: H-P: 6:30-21:00

Sz: 6:30-17:00

V: 7:-13:00

Fogyasztásra alkalmas ivóvíz kutak Komló településen:

-          Bem utca: buszpályaudvar (lángosos mellett)

-          Városház tér: postával szemben

-          Csillesor: fotószalon előtt

-          Szilvás: kék tízemeletes mögött (Éva presszó mellett)

-          Körtvélyes: Hegyhát u. 10. (Annabella söröző mellett)

-          Körtvélyes: Nagyszántó u.

-          Kazinczy u. 1.

-          Kazinczy u. vége

-          Sallai u. közepe

 

 

 

Dr. Hessz Gabriella sk.

Ingyenes angol-német-ECDL – oktatás Komlón

Stein Anna fia látogatott Komlóra

Rövid látogatásra érkezett Komlóra Jánosi Engel Adolf szépunokája, Stéphane Szendy, Stein Anna fia.

Az összes, határainkon túl élő Jánosi Engel leszármazott közül Stein Anna – Párizsban élő festő- és szobrászművész – ápolja a legintenzívebben ősei hagyatékát, látogat rendszeresen Pécsre és Komlóra, legkedvesebb gyermekkori emlékei helyszíneire. Első férje Szendy Arisztid volt. Fiúk, Stéphane Szendy szobrászművész, Párizs mellett él családjával.

Édesanyja bíztatására, egyhetes magyarországi, budapesti tartózkodását megszakítva unokafivérével és annak családjával érkezett a komlói József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjteménybe, ahol az intézmény dolgozói fogadták. Komlói látogatásának legfontosabb célja a múzeumban őrzött családi hagyaték és a Jánosi Engel Adolf-emléksarok megtekintése volt.

A barátságos, kötetlen hangulatban eltöltött néhány óra után a pécsi emlékhelyek megtekintésével folytatták útjukat, majd tértek vissza Budapestre. A muzeális gyűjtemény vezetője – Steinerbrunner Győzőné – Komló város és a muzeális gyűjtemény ajándékaival búcsúzott a vendégtől, aki ígéretet tett, hogy hamarosan gyermekeivel tér vissza újra városunkba.

Fedett buszmegállók az Attila utcában

Nem kell már esőben várakoznia az Attila utcai megállók utazóközönségének. Előbb az utca tetején, majd néhány nappal később az utca alján lévő autóbuszmegálló vált fedetté.   

Képviselői keretből befejeződött beruházás egy helyi vállalkozó kivitelezésében valósulhatott meg. Ezzel egy régi adósságát törlesztette az önkormányzat az itt lakók felé, hiszen a Kék ABC-vel szembeni megállóban eddig még nem volt tetővel fedett építmény.

Már korábban elbontották az Attila utca másik végén lévő kereszteződősében balesetveszélyessé vált faépületet, aminek helyén egy – a felsőszilvásihoz hasonlóan – fémből készült beállót adtak át a rendeltetésének a napokban.

Mink Ernő (Fidesz), a terület önkormányzati képviselője rámutatott, hogy van még fedetlen buszmegálló a körzetben, amit belátható időn belül szeretnének hasonlóképpen komfortosítani.

Sikerrel zárult a komlói nemzetközi környezetvédő tábor

A tábor sikeres lebonyolításához a KBSK is hozzájárult.

Ötven percig álltuk a sarat a nemzetközi szinten is jegyzett Csurgó ellen

Az előző bajnokságot negyedik helyen záró Csurgó tíz góllal verte a felkészülés legelején járó együttesünket. A tartalékos Sport 36 legeredményesebb játékosa az egy félidő alatt 8 gólt lőtt Szöllősi volt.

Kovacsics Péter junior válogatottbeli elfoglaltsága, Emír Rahimic ujjsérülése, Wéber pedig egyéb okok miatt nem léphetett pályára a Csurgón lejátszott első tesztmérkőzésünkön.
A hazaiak rövid idő alatt 8 gólos előnyhöz jutottak, ami elsősorban a kapus Mijatovic és a szélső Nagy Máté portfóliójába kerülhet bele a későbbiekben. 13:5-ös vezetést követően – különösen Szöllősi gólérzékenységének köszönhetően – a mi perceink következtek, ennek eredményeként a szünetben „csak” négygólos előnyt jegyezhettek fel csurgói oldalon.

A második játékrészben többnyire felváltva estek a találatok. Farkas Attila ekkor lehetőséget adott valamennyi bevethető játékosunknak, akik éltek a bizalommal. A próbajátékon lévő utánpótlás válogatott Kun Attila 4 góllal segítette csapatunkat, ugyanennyit lőtt a juniorból kiöregedett Hidasi Dániel is, mellettük Sebestyén Csaba védekezését emelték ki a szemtanúk.

A mérkőzés ezen szakaszát döntetlen közeli eredménnyel zártuk, sikerült 4-5 gólon tartani a különbséget.

A találkozó vége a Sótonyi-legényekről szólt, az utolsó 10-12 percet 10:4-re nyerték a Sport 36-tal szemben.

Az első heti edzésmunka zárásaként lejátszott mérkőzés több pozitív jegyet hordozott magában. Fegyelmezett játékunk ellenére azonban érvényesült a tapasztaltabb, nagyobb játékerőt képviselő hazai gárda erőfölénye.

Csurgói KK – Sport36-Komló 36-26 (18-14)
Csurgó, 200 néző V: Bóna, Miskei

Sport 36 – Komló: Selymes – Oszlár, Péter Szabó 5, Szögi 3, Nagy Z., Szöllősi 8, Laufer.
Csere: Granic, Kiss B. (kapusok) – Hadziomerovic, Sebestyén, Hidasi 4, Győri 2, Kun A. 4, Marcsek Vezetőedző: Farkas Attila

Csurgó KK: R. Mijatovic, Pallag, Balogh (kapusok), Pukhouski 2, Lele 4 (2), Megyeri 2, Gebhardt 1, Füstös 3 (1), Ostroushko 4, Döme, Mitrovic 1, Nagy 7, Csonka 1, Szöllősi 4, Ratajec 2, Pordán 3, Herbert, Oláh 2 (2), Borsos. Vezetőedző: Sótonyi László

Büntetők: 7/5 ill. 3/3
Kiállítások: 10 ill. 8 perc

A kék-fehérek legközelebb július 29-én, 17:30-tól játszanak edzőmérkőzést a sportközpontban a Csurgó ellen.

Hirdetmény eboltásról – veszettség elleni védekezésről

H I R D E T M É N Y 

Az ebek veszettség elleni oltásával kapcsolatban az alábbiakra hívom fel az ebtulajdonosok figyelmét. A veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló módosított 164/2008./XII. 20./ FVM rendelet 4.§ (1) bekezdés  ac) pontja szerint minden három hónapnál idősebb ebet évente az állategészségügyi felügyeletét ellátó magán-állatorvossal be kell oltatni veszettség ellen. A kedvtelésbõl tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet 17/B.§ (10) bekezdése értelmében „négy hónaposnál idősebb eb csak transzponderrel megjelölve tartható.”

A korábbi években településünkön ún. „összevezetett” oltás keretében kerültek beoltásra az ebek. Ennek lényege az, hogy szervezett, előre meghirdetett időpontban, közterületen  végezte az állatok beoltását az állatorvos.

Ez a gyakorlat   az idei  évtől településünkön nem  folytatható a Magyar Állatorvosi  Kamara  által kiadott Szabályzat  2.4.1. pontjában foglaltak szerint.

A fentebb már meghivatkozott 164/2008./ XII. 20./FVM. rendelet 4.§ (3) bekezdése szerint a veszettség elleni védőoltást valamennyi magán-állatorvos elvégezheti a tulajdonos megbízása alapján az állat tartási helyén vagy állatorvosi rendelőben.

Komló városban és vonzáskörzetében az alábbi állatorvosok dolgoznak (más állatorvosok is igénybe vehetők).

Dr. Kis Gál Árpád, Dr. Cseh Kálmán, Dr. Szebeni Zsolt rendelkezik állatorvosi rendelővel.

Természetesen lehetőség van arra is, hogy az eb tulajdonosa házhoz hívja ki a szakembert.

Elérhetőségük a következő:

Dr. Kis Gál Árpád 30/959-6939

Dr. Cseh Kálmán 30/936-5276

Dr. Szebeni Zsolt 30/969-4201

Dr. Bakonyi Sándor 20/919-0212

Dr. Csősz Gyula 30/986-0969

Dr. Orbán Péter 30/600-1260

Dr. Simon Zsolt 30/939-2182

Komló, 2014. július 24.

 

Dr. Müller József – aljegyző

Szigetvári lány sikere a megyei szépségverseny harmadik felvonásán

Szigetváron, a Vigadó épületében rendezték a „Baranya Megye Szépe 2014” harmadik elődöntőjét.

A Szigetvári Járási Szépségverseny volt a harmadik állomása a Baranya Megye Szépe 2014 sorozatnak.  A Clear Fashion Kft. által jegyzett versenyen a szigetvári illetőségű Hajdu Juliannát választották a járás szépének. A „Szigetvári Járás Szépe” cím birtokosa első helyen jutott a komlói középdöntőbe, melyet szeptember 7-én rendeznek a Városi Sportközpontban.

A győztes első udvarhölgye Fenyvesi Brigitta (a fotón jobb oldalt), míg a második udvarhölgy Szalai Vivien lett.

A versenysorozat következő eseményére a Siklósi Várban kerül sor. A Siklósi Járási Szépségverseny időpontja július 26. 16 óra.

A versenyre szeptember 1-jéig folyamatosan lehet jelentkezni www.baranyamegyeszepe.hu oldalon.

A 2014-es Megye Szépe Szépségverseny döntőjébe a járási előválogatásokról, és az elődöntő versenyekről lehet a középdöntőbe kerülni. A középdöntőből 15 versenyző jut a döntőbe +1 fő a közönség szavazatoknak köszönhetően.

Iránból érkezett bosnyák átlövővel kezdte a felkészülést kézilabdacsapatunk

A kép előterében légiósaink Fotó: Péter Szabó Zoltán

Emir Rahimic személyében újabb légiós csatlakozott NB I-es kézilabdacsapatunkhoz. Farkas Attila együttese pénteken már Csurgón tesztel.  

Számottevő szurkolói érdeklődés kíséretében – egyelőre foghíjas kerettel – kezdte meg a felkészülést a küszöbön álló szezonra együttesünk. A megszokott alapemberek és a szárnyaikat bontogató fiatalok mellett új arcok is feltűntek a hétfői eligazításon.

A legújabb, hogy a korábban beharangozott beállós, Gafar Hadziomerovic (RK Konjuh) mellett további taggal bővült a bosnyák kontingens. Az előző bajnokságban még Iránban kézilabdázó – az azt megelőző esztendőben bosnyák gólkirályi címez szerző -  balkezes átlövő, Emir Rahimic egyéves szerződést kötött a Sport36-Komlóval. Rajtuk kívül már biztos, hogy az előző szezonban Boszniában légióskodó horvát Ante Granic kapus (Zrinjski Mostar) is felhúzza a kék-fehérek mezét.

Egy vargabetű után tért vissza Komlóra Sebestyén Csaba (Pécs), és nálunk robbanna be az élvonalba a tehetséges szélső, Kovacsics Péter (Csurgó), aki jelenleg utánpótlás-válogatottbéli elfoglaltsága miatt nem lehetett leendő csapattársai között.

A kerettel kapcsolatban Szigeti Szabolcs ügyvezető igazgató elmondta, hogy a baloldali lövő posztra még szeretnének igazolni egy védekezésben is használható játékost, kiszemeltek már vannak, döntés a napokban születhet.

Együtt készül a csapattal Laufer Gábor, Marcsek Gábor, Hidasi Dániel, Kiss Balázs, akik már tétmérkőzésen is bemutatkoztak a felnőttek között, és szorgalmasan végzi a feladatokat Ujvári László és Hoffmann József. Utóbbi fiatalok amennyiben meggyőzik teljesítményükkel Farkas Attilát a felkészülés folyamán, akkor csatlakoznak a felnőttek keretéhez.

A névszponzori szerződés is aláírásra került Fotó: Péter Szabó Zoltán

A Sport36 – Komló célja a bajnokságban a bennmaradás, amit alátámasztott a névadó szponzor kereskedelmi vezetője, Bódis Tamás is.

A komlói kötődésű üzletember elmondta, hogy olasz szállal is rendelkező cégük Közép-Európa legsokoldalúbb sportnagykereskedése. Lehetőségük volt egy első ligás együttes szponzorálására, természetesen kézenfekvő volt a komlói eshetőség. A Sport 36 évek óta együttműködik a komlói kézilabdacsapattal, ennek a korábbi kapcsolatnak a gyümölcse a névhasználat.

Az NB I-re kiéhezett szurkolók hamarosan a pályán is felmérhetik együttesünk erejét. Péter Szabó Dávidék ugyanis július 25-én Csurgón, 29-én Komlón csapnak össze somogyi riválisuk második vonalával, majd augusztus folyamán két találkozó (délelőtt és délután) erejéig a Vác vizitál városunkban. Későbbi edzőpartnerként pedig az ex-veszprémi játékosokkal – köztük Iváncsik Tamással – felálló Balatonfüred látogat a sportközpontba.

Egyelőre nem ismert a Sport36-Komló – Pick Szeged találkozó pontos időpontja.  A sportközpont foglaltsága miatt nem a sorsolás által meghatározott időpontban fogadjuk az EHF Kupát nyert dél-alföldi sztáralakulatot.

Megújult a komlói Csempe-parkoló

Nagy átalakuláson ment keresztül fél év alatt a Csempe-parkoló. Az évek óta esedékes renoválás végre megvalósulhatott, és ehhez a közmunkaprogram nagyban hozzájárult.

A komlói Bem és Kossuth utcák közti Csempe-parkolóban január elején jelentek meg az első munkások és a terület rendbetételének munkálatai az eredeti ütemezés szerint, a napokban értek véget. A centrumban levő gondozatlan, esőzések idején járhatatlan sártengerré váló területtel már évek óta küzdött a város, így már igencsak időszerű volt a probléma megoldása.

A kilencmillió forintos összköltségvetésű átalakítás során a 3000 négyzetméternyi területen 100 férőhelyes parkolót építettek, valamint növényeket is ültettek. A biztonságos vízelvezető-rendszer kiépítésének köszönhetően attól sem kell tartani, hogy egy kiadósabb eső mocsárrá változtatja a teret. Így a város korábbi szégyenfoltjából egy gondozott, a parkolási gondokat enyhítő és a helyiek számára kikapcsolódási lehetőséget is kínáló tér vált.

Polics Józsefpolgármester az átadás kapcsán hangsúlyozta: külön büszke arra, hogy a Csempe parkoló évtizedes problémáját saját erőből, a komlói közmunkaprogram keretében sikerült megoldani. A parkolóhoz felhasznált gyephézagos téglák, térkövek és támfalelemek a volt dávidföldi iskolában kialakított betonelem-gyárban készültek, emellett a kivitelezési munkát is komló közfoglalkoztatottak végezték. – A város lakói nap mint nap láthatják, hogy a közmunkaprogramok valódi értéket teremtenek és okosan alkalmazva komoly hasznára lehetnek a közösségnek. – jelentette ki a polgármester.

Korszerűsödnek intézményeink, szépülnek köztereink a nyári időszakban

A nyári szünetek, a szabadságolások ellenére nagy erővel folyik a város intézményeinek, köztereinek felújítása.

A pályázati feltételeknek megfelelően folytatódik a napelemek felszerelése, nyílászárók cseréje a város középületein.  A Nagy László Gimnázium és a szakközépiskola után a Színház- és Hangversenyterem tetejére kerülhettek fel napelemek, majd a közelmúltban kezdődhetett el a KBSK főépületének korszerűsítése.

Bár javában tart a nyári szünet az iskolákban, a tantermekben, a folyosóikon ugyanakkor más jellegű munka folyik. Jelenleg a Felsőszilvási Általános Iskola tetőfelújítása és „felülvilágítóinak” teljes cseréje van folyamatban, de a nyár folyamán szinte valamennyi oktatási-nevelési intézményt érinti kisebb-nagyobb felújítás.

Megújul a Városház tér is. A teret határoló külső fal után, a kőfal belső fele és a járda is új díszburkolatot kap.

Nagy átalakuláson ment keresztül fél év alatt a Csempe-parkoló. Az évek óta esedékes renoválás végre megvalósulhatott, és ehhez a közmunkaprogram nagyban hozzájárult. A térburkoló elemek, valamint a játszótér beépítésével párhuzamosan a kertészet munkatársai növényeket helyeznek (ültetnek) ki a Csempe-parkolóba, amivel egyelőre lezárul a köztér közel féléves felújítása.

Készül a 2014/15-ös sportszezonra a Városi Sportközpont is. Az NBI-es kézilabda- és kosárlabda-mérkőzéseknek is helyet adó intézményben festés és műszaki jellegű felújítás kezdődött. (A komlói sportház pályázati forrásból nagyszabású átalakításon esik át- a szerk.)