Sakk: az utolsó forduló dönt a kiesésről

Budapesten ültek sakkasztalhoz a Calamites-Komló csapat tagjai. A kiesés elkerüléséért, 6 pont megszerzésének reményében – a tavaly még NB I-es BEAC otthonában – azonban csak 5 pontot sikerült szereznie Csiszáréknak.

Nagy taktikai csata végén győzött női játékosunk Csiszár Viktória, mellette ezúttal Solty László hozta biztosan az egész pontot. Utóbbi szép győzelmet aratott sötéttel a francia védelemben.

A csapat doyenje Kádár Gábor a biztos döntetlen helyett vesztő állásba került, akárcsak csapatunk egyik éljátékosa, Iván Attila is. Többen a csapatvezető javaslatára inkább belenyugodtak a döntetlenbe és a fél pont több mint a nulla elvén hozták fel a csapatot.

Háromórai játék után még vezettünk is 3,5-2,5-re, de a vége ismét az ellenfélnek sikerült jobban. Fájó az eddig jól szereplő Németh Attila veresége is, hiszen döntetlen ajánlatot utasított el, majd a 6. órában vesztesként állt fel a sakkasztal mellől. Nagyon kellett volna az a fél pont, már csak azért is, mert a mezőnyből 3 csapat esik ki a bajnokság átszervezése miatt. Az utolsó forduló előtt szoros és kiegyenlített a mezőny, a 4-11. helyezett csapat bármelyike kieshet.

Csapatunk az utolsó fordulóban a 2. helyen álló Paks II. ellen játszik, és számítások szerint legalább 5 pontot kellene gyűjteni a biztos bennmaradáshoz. A riválisok egymással játszanak.

Ilyen nehéz meccs évtizedek óta nem volt csapatunk előtt, ami rendkívüli izgalmakat hozhat az április 27-ei komlói meccsen. A mérkőzés 11 órakor kezdődik a Vízmű éttermében.

 

Jegyzőkönyv: BEAC – Calamites-Komló 7:5

Komlói győztesek: Solty L. és Csiszár V.

Döntetlent ért el: Csiszár Cs, Karsa L., Amrein R., Iván Z., Kökény G. és Lovász M.

Az állás NB.I.B. Charousek csoport: 1. HÜSI SC 74 pont (már bajnok) 2. Paks II. 59 pont … 6. Calamites Komló 51,5 pont 7. Győr 50,5 pont 8. BEAC 50 pont 9. Tabán 49,5 pont 10. Szombathely II. 49 pont 11. Tata-Naszály 49 pont

További információkat a csapatról a www.komloisakk.hu  oldalon találnak olvasóink.

Kapcsolatfelvétel és vájárképzés – munkában a bányaklaszter

A nemrég alakult Mecsek Bányászati Klaszter aktívan munkához is látott. Az elmúlt hetekben több, a bányászat újraindítása szempontjából kulcsfontosságú szereplővel vették fel a kapcsolatot. Minderről az április első napjaiban tartott újabb ülésükön számoltak be.

A Mecsek Bányászati Klaszter alapszabályban is deklarált célja, hogy a bányászati szakmakultúra újraindítását ötletekkel, javaslatokkal, a döntéshozók munkáját támogató anyagok előkészítésével és az érintett intézmények közötti kapcsolatfelvétel meggyorsításával elősegítse. Ezzel hosszabb távon teljesíthetővé válik, hogy az egykori bányatérség dolgozni akaró állástalanjainak az elsődleges munkaerőpiacon teremtsenek lehetőségeket.

Ennek érdekében már meg is kezdődött a munka. Polics József komlói polgármester, a Klaszter elnöke elmondta, hogy az idei évre elfogadott program szerint megkezdték az egyeztetéseket a Pécsi Tudományegyetem szakembereivel. Ez egy fontos lépés, hiszen a tudományos élet képviselőinek tudása, tapasztalat és gyakorlata fontos lesz ahhoz, hogy a világban már meglévő, környezetkímélő bányászati technológiákat be lehessen vezetni a Mecsekbe, cáfolva a tevékenységgel kapcsolatos negatív előítéleteket.

További előremutató lépés a vájárképzés szeptemberi újraindítása. Polics ezzel kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy a szakiskolai mellett küszöbön áll a felnőttképzés engedélyeztetése is, amelyre máris harmincnál több jelentkező van. Szépen gyűlnek a normál tantervű jelentkezők is a vájár szakmacsoportba, amelybe a május 31-i pótjelentkezési határidőig várják a diákokat. A polgármester minden fiatalt és szülőt arra biztatott, bátran jelentkezzenek, hiszen egy Európa-szerte keresett, hosszú távon is garantált foglalkoztatást és kiemelt bérezést jelentő szakmát tanulhatnak, ráadásul az iskolai évek alatt ösztöndíjat is kaphatnak.

Egy győzelemre a döntőtől a PINKK

Kiváló második félidei játékával bravúros győzelmet szerzett a PINKK a Diósgyőr elleni elődöntő mérkőzésen. A két csapat pénteken 18 órától csap össze újra Komlón.

 Kosárlabda NBI. Rájátszás a 4 közé jutásért:

Aluinvent DVTK – PINKK 53-62 (8-11, 23-11, 8-16, 14-24)

Miskolc, 1300 néző V: Győrfi, Szabó G., Minár

A PINKK pontszerzői: Iványi 17/9, Tomlinson 17/3, Sarok 9, Holt 8, Ruják 4, Pascua 3, Kováts N. 3

DVTK legjobb dobói: Jansone 11/3, Tobin 11, Czank 8,

Fiatalosan nyert a Komló Noszlopon

Récsei Tiborné, Kovács Mirella., Krechl Panna. és Rétyi Virág

Nem okoztak csalódást fiatal pingpongosaink, Krechl Panna és Kovács Mirella is sokat tett a Komló idegenbeli sikeréhez.

Női NB I. 17. forduló

Gyepes-Noszlop – Komlói Bányász 2-16 

Győztesek: Récseiné 4, Rétyi 4, Krechl 3, Kovács M. 3 és a Récseiné – Kovács M., Krechl-Rétyi párosok

Hamar döntésre vitte a dolgot női asztalitenisz-csapatunk a sereghajtó Gyepes-Noszlop elleni idegenbeli mérkőzésen. A Dénes Timi nélkül felálló együttesünk gond nélkül szerezte meg a két pontot még úgy is, hogy a rutinos Récseiné mellett csak fiatalok kaptak lehetőséget. Récseiné és Rétyi Virág valamennyi találkozóját megnyerte, Krechl Panna és Kovács Mirella pedig csak egyszer kapitulált. Mindkettőjüket Pad Franciska verte meg.

Női csapatunk egyelőre negyedik, de továbbra is harcban áll a bronzéremért.

Drahos Evelin koncertje – programajánló

Sikeres volt az idei első virágvásár

A Virágos Komló 2014 városszépítő mozgalom keretén belül a Vásárcsarnok melletti rendőrségi parkolóban a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület és a Komlói Nyugdíjas Egyesület, valamint a Magyar Vöröskereszt Komlói Szervezete rendezésében sikeresen zajlott le az idei első virágvásár. 

A rendezvényen szépszámú termelő és elárusító árengedménnyel kínálta változatosabbnál változatosabb, szebbnél szebb portékáit. Igény szerint szakmai tanácsokkal is ellátták a vásárlókat, érdeklődőket a szakemberek. A rendezők a vásárra és a városszépítő és virágosító mozgalomra előzetesen az elektronikus és az írott sajtóban és a város több pontján kihelyezett plakátokkal, valamint a helyszínen transzparensekkel hívták fel a figyelmet.

A növényeket elsősorban Komló város, de a környező települések virágszerető polgárai, közösségei vásárolták. A vásárlás során többen jelezték, hogy a közelgő húsvétot  ezen virágok kihelyezésével szeretnék még ünnepélyesebbé tenni.

Az elárusítok és vevők, valamint a rendezők közös véleménye szerint is úgy érezzük, hogy ismét hasznosnak bizonyult a vásár nyilatkozta Szarka Elemér és Fóris Zoltán a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület két vezetője honlapunknak.

Az egyesületi vezetők a pozitív tapasztalatok alapján megköszönték minden szervezőnek és résztvevőnek az aktív közreműködést és felhívták a figyelmet a második Virágvásár időpontjára,  melyet  május 3-án ugyan ezen a helyszínen kívánnak lebonyolítani.

Komlói versmondó is bejutott az országos döntőbe

 A komlói Közösségek Háza és a Klubszövetség „Életet az éveknek” Baranya megyei szervezete 2014. április 10-én rendezte meg a nyugdíjas klubok versmondó találkozóját a Közösségek Háza Deák Zsuzsanna Galériájában.

A találkozó résztvevőit Polics József, városunk polgármestere köszöntötte. A versmondók Komlón kívül Pécsről, Magyarszékről, Kővágószőlősről, Mindszentgodisáról és Dombóvárról érkeztek. A zsúfolásig megtelt teremben 13 produkciót hallgatott meg a nagyszámú közönség és versmondó.

A zsűri tanácskozása alatt a komlói Őszirózsa Néptánc együttes műsorát láthatták a vendégek.

A vetélkedésen a következő eredmények születtek:

Név Szerző Cím Település

I.

Fritz Józsefné Vörösmarty Mihály Petike Pécs

II.

Kiss Béláné Szabó Lőrinc Lóci óriás lesz Pécs

III.

Sinku Pálné Mécs László A királyfi három bánata Pécs

IV.

Molnár Jánosné Petőfi Sándor Falu végén kurta kocsma Komló

V.

Dani Béláné Radnóti Miklós Tarkómon jobb kezeddel Kővágószőlős

VI.

Csiszár László (saját verse) Ne búsulj! Dombóvár

Az első hat helyezést elért versmondó az országos megmérettetésen, Budapesten képviseli régiónk nyugdíjas versmondóit.

Egy híján 100 futó nevezett a Négy Évszak Futás 2014-es nyitó fordulójára

Fotó: doke.hu

Negyedik alkalommal indult útjára a DÖKE legnépszerűbb futóprogramja, a Négy Évszak Futás.

Mérsékelten tavaszias idő fogadta április 6-án a KBSK-pályára látogató futókat. A DÖKE immár 4. alkalommal meghirdetett, négy állomásból álló versenysorozatán a Minimaraton 2000 méter bizonyult a legnépszerűbb versenyszámnak, ugyanakkor a többi versenyszámon is szép számmal akadtak indulók, összesen 99-en.

A verseny leghosszabb versenyszámát, a Félmaraton negyedét (5.275 métert) 21 fő választotta. 31 fő döntött úgy, hogy a 2000 méteres Minimaratonon (is) összeméri gyorsaságát a többiekkel. A Maratonka 1000 méteres versenyszámánál 25-en sorakoztak fel a rajtvonal mögött, míg a legkisebbeknek rendezett Törp-maraton 400 méteres számára 22-en neveztek.

Az egyes távok kategóriánkénti 1-3. helyezettjeit az eredményhirdetésen érmekkel jutalmazták a szervezők. Ahogy a korábbi években idén is minden résztvevőnek megvan az esélye arra, hogy a négy forduló teljesítéséért járó egyedi díjra jogosult legyen, illetve hogy az összetett eredménylistán minél előrébb végezzen. Ennek a következő lépése a Négy Évszak Futás nyári fordulóján való részvétel.06.22-én, melyre mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

Forrás: doke.hu

Gólok, pontok, másodpercek

Ismét az országos döntőben a gagarinos atléták

Atlétika – Baranya Megyei Diáksport Tanács szervezésében Pécsett rendezték meg a II-III-IV. korcsoportos iskolások megyei futóversenyét. A versenyen szép komlói siker született: az 5-6. osztályosok között a Gagarin Iskola fiúcsapata végzett az élen, ezzel bejutott az országos döntőbe. A csapat tagjai: Illés Levente, Papp Kristóf, Schuszter Ronald, Madarász Péter, Gál Patrik voltak. Kiemelkedő teljesítményt nyújtott egyéniben Illés Levente, aki bronzérmet szerzett. A 7-8. osztályos korosztályban induló Schwarcz Botond a népes mezőnyben 6. helyezést ért el.

Kézilabda – Már a félidőben eldőlt az aranyéremre is esélyes Szentlőrinc elleni mérkőzése a megyebajnokságban szereplő női kéziseinknek. Jegyzőkönyv: Szentlőrinc KNKE 40-19   (21-10)  Komló: Vókó L. (k), – Pethő E. 1/1, Jánosa K. 4, Péter Szabó L. 4/1, Török M. 3, Kálmán R. 2, Soós B., Csere:  Balogh D. (k)- Nyitrai A. 3 Kékesi A. 2, edző: Bognár Norbert

A lányok 12 ponttal az 5. helyen tanyáznak a bajnokságban. A kék-fehérek csütörtökön 18.30-tól a Vörös Meteort fogadják a sportközpontban.

Sakk - A 9. forduló mérkőzéseivel befejeződött a 2013-14 évi megyei sakk csapatbajnokság. A Komlói Bányász tartalékcsapata nagyarányú győzelmet aratott az erősen tartalékos Karmin gárdája ellen, és a második helyen végzett. A bajnok DOZSÓ csak fél ponttal gyűjtött többet, mint a kék fehérek.

Sakk – Lánycsókon rendezték a sakkozók megyei diákolimpiáját. Komlóról 3 csapat nevezett, és valamennyien érmes helyen végeztek.  A szakközépiskolások – Viszolai Tamás, Kökény Soma, Cseresznyés Viktória felállásban – másodikak lettek. Szintén ezüstérmet szerzett a Szilvási Iskola Leipold Boglárka, Gungl Enikő és Tóth Jázmin összetételű alsós leánycsapat. Míg bronzérmet nyert a Leipold Tamás, Völgyesi Soma, Hajdú Norbert, Lovrencich Áron összeállítású szilvási felsős fiúcsapat.

 

Labdarúgás: 70 percig bírtuk – a vége 0-4 a Vidi II. javára

Korábban többen jártak meccsre

NB III-as csapatunk 70 percen keresztül állta a sarat Vítor Campelos együttesével szemben, aztán a vendégek meg sem álltak négyig.

  NB III Közép csoport, 23. forduló:

Komló – Videoton II  0-4 (0-0)

Komló, 70 néző v.: Szommer

Komló: Herbert – Dömény, Labát, Halasi, Korbuly – Nagy N., Kalmár, Vágner (Földvárszki 62.p.), Vörös, Szabó K. (Veszprémi 86.p.)- Berdó

Gólszerzők: Elek 70.p., Molnár 83.p., 86.p., Candé Muhammad Jousuff  91.p.

sárga lap: Vágner  53.p.

A mérkőzés első félidejében nem sok esemény történt. Bár a Videoton birtokolta többet a labdát nem tudott nagy gólhelyzetet kialakítani kapunk előtt.

A gólcsend a 70. percben tört meg, ekkor egy szögletet, Elek Bence csúsztatott hat méterről a bal felső sarokba (0-1). A csereként beállt videotonos Molnár főszereplővé vált rövid időn belül. Három perc alatt kétszer is bevette Herbert Roland kapuját. A végeredményt pedig Mamadu a 91. percben állította be (0-4).

Mivel a közvetlenül előttünk álló Maglód győzelmet aratott, ismét 6 pontra nőtt a különbség a két csapat között.