RENDŐRSÉGI FELHÍVÁS

Tájékoztatjuk, hogy a Komlói Rendőrkapitányság területén az utóbbi időben ismét többször bukkantak fel a trükkös tolvajok, csalók.

A bűnözők kedvelt célpontjai az idős emberek, akik segítőkészek, jóindulatúak, ezért nem feltételezik senkiről, hogy ártó szándékkal közelednek feléjük.  Azért ők az elsődleges célpontok, mert nehézkes, beteges mozgásuk miatt védekezésre képtelenek, megromlott látásuk, hallásuk miatt ritkán tudnak érdemi információval szolgálni az esettel kapcsolatban. Gyakran szégyellik, hogy velük ilyen eset megtörténik, ezért nem tesznek feljelentést sem.

A bűnelkövetők gyakran segítségnyújtás, segítségkérés, egy jó haszonnal kecsegtető vásárlás ürügyén férkőznek az idős emberek bizalmába, akiktől aztán igyekeznek minden mozdítható értéket elvinni. A tolvajoktól ne várjanak megértést, együttérzést!

A tolvajok célja, hogy bejussanak a lakásba, eltereljék a lakók figyelmét, és a készpénzt, értéktárgyakat pár perc alatt ellopják.

A leggyakoribb trükkök, hazugságok, amivel megpróbálnak bejutni a lakásba:

- Villanyórát, vízórát, gázórát jöttek leolvasni.

- A nyugdíj összegét, annak szelvényét jöttek ellenőrizni.

- Pénzt szeretnének felváltatni.

- Rosszul vannak, egy pohár vizet kérnek.

- Az egyik szomszédnak szeretnének üzenetet hagyni, papírt, tollat kérnek.

- Az orvos küldte őket, orvosi eszközt hoztak.

- Albérletet keresnek, ez a lakás volt meghirdetve.

- A gyerek, az unoka küldte őket, pénzt kell neki elvinniük.

 

NE HAGYJA MAGÁT BECSAPNI!   LEGYEN ÓVATOS!

 

Mit tegyen, hogy ne váljon bűncselekmény áldozatává?


Otthonában

Házának kapuját, ajtaját mindig tartsa zárva! Idegent soha ne engedjen be!

Az Ön által kihívott szerelőt, szakembert se hagyja egyedül a lakásban!

Bankból, nyugdíjintézettől nem mennek házhoz ügyet intézni!

Legyen óvatos a házhoz becsöngető árusokkal! A ”nagyon jó áron” kínált edénykészlet, ágynemű, tűzifa vásárlása esetén minden esetben csak az eladó jár jól!

Mindig figyeljen arra, hogy ismeretlen ember ne lássa azt, hogy hol tartja a pénzét, értékeit!

Piacon, áruházban:

Ne tegye táskáját, pénztárcáját a bevásárlókosár,- kocsi tetejére, mindig úgy tartsa magánál, hogy más ne férhessen hozzá!

Parkoló autójában ne hagyja értékeit az ülésen vagy látható helyen!

Kórházban, orvosi rendelőben:

 

Csak annyi pénzt vigyen magával, amire feltétlenül szüksége van!

Gondoljon arra, hogy amíg elalszik, esetleg vizsgálatra megy, bárki hozzáférhet!

Öltözőben, váróban se hagyja a táskáját, ruháját!

Ne bízza rá a dolgait ismeretlenre, idegenre! Az egészségügyi alkalmazottak segítenek!

Temetőben:

Ne tegye a padra, a síremlékre a táskáját!

Amíg a vázában vizet cserél, elegendő idő arra, hogy a lesben álló bűnöző elemelje értékeit.

Árubemutatóval egybekötött kirándulás:

Ne hagyja magát silány minőségű áru vásárlására rábeszélni. Nincs vásárlási kötelezettség! Nem kell azonnal szerződést kötni, ha kétségei vannak, otthon még egyszer beszéljék meg!

 

Uzsorások: /a kamatos pénzek/

Kölcsönért a bankba vagy a takarékszövetkezetekbe menjen!

Az újsághirdetésből megismert, a valaki által ajánlott kölcsönadó személyektől kapott pénzek csak átmeneti megoldást kínálnak. Ami az első pillanatban segítségnek tűnik, később az egész család életét tönkreteheti. Az 50-70%-os kamatra kapott pénzeket lehetetlen visszafizetni!

 

Mit tegyen, ha megtörtént a baj?

 

Amennyiben már bajban van, ne hagyja magát zsarolni, megfélemlíteni, tegyen feljelentést!

Ne szégyellje magát a történtek miatt, mindenkit be lehet csapni, tegyen feljelentést!

Ne várjon napokig! Ha a tolvaj megfogott valamit, ne mosogasson el, ne takarítson ki, azonnal értesítsen bennünket! A rendőrségen a nap 24 órájában mindig van, aki a panaszával foglalkozzon. Lehet, hogy más ügyek miatt kicsit várni kell, de megyünk, segítünk!

Ha kérdése van, tanácsra vagy felvilágosításra van szüksége, hívja a Rendőrség számát:

 

107   vagy 112

 

Címünk: Komlói Rendőrkapitányság, 7300 Komló, Berek utca 10.

 

Felújítás Komló főterén

10557474_1526977894198731_966105125666562827_nFelújították a burkolat egy részét és megszépültek a virágágyások is a komlói városháza előtti téren. A városközpont látképét nagyban javító beruházást az önkormányzat saját erőből, a közmunkaprogram segítségével végeztette el.

A Városház tér kiemelt jelentőségű hely Komlón, hiszen amellett, hogy a helyi közigazgatás központja itt található, számos egyéb funkciót is ellát. Fontos reprezentatív szerepet tölt be azáltal, hogy a városi rendezvények, ünnepélyek többségének otthont ad. Emellett a környéken lakók számára is kedvelt találkozó- és pihenőhely.

A tér vonzerejét tovább növelik a nyáron elvégzett felújítások. A Start közmunkaprogramba bevont komlóiak munkájának köszönhetően az elmúlt hetekben szakértő kertészek irányításával kijavították a téren található virágágyásokat és kicserélték a virágok jelentős részét is, hogy ősszel is ragyogó színpompa fogadja az arra járókat. Emellett a munkások kiemelték a földből a megjelenést rontó betonlapokat és új térburkolatot kaptak a járdák is.

Polics József polgármester a térrendezés kapcsán külön hangsúlyozta, hogy külső segítség nélkül, helyi erőforrások alkalmazásával sikerült azt kivitelezni. – A közmunkások bevonásának köszönhetően az önkormányzatot mindössze az anyagköltség terhelte, ami nagyjából egymillió forint volt. Ennél viszont sokkal nagyobb értéket hoztunk létre a városközpont szebbé tételével. Ahol ráadásul a komlóiak nap mint nap újabb bizonyítékát láthatják, hogy a saját munkájuknak köszönhetően folyamatosan szebbé és élhetővé válik a városuk. – mondta el az őszi újraválasztására készülő polgármester.

Felkészülés: tisztes helytállás a bronzérmes otthonában

10588462

Fotó: archív

A Balatonfüred vendége volt NB I-es kézilabdacsapatunk. Az előző szezonban bronzérmet szerző házigazdáknál Iváncsik Tamás és a Komlóval hírbe hozott Kovacsics is pályára lépett.

Balatonfüred – Sport 36 – Komló 30-23 (12-8)
Balatonfüred 200 néző V.: Horváth, Marton

Sport 36-Komló: Selymes – Oszlár 1, Péter Szabó 1, Szögi, Hadziomerovic 2, Szöllősi 9, Radjenovic 4. Csere: Kiss B, Granic (kapusok) Sebestyén 1, Nagy Z. Hidasi, Marcsek, Laufer, Kun 5

Farkas Attila: Komoly csapat ellen jól helyt álltunk, sok ziccert kihagytunk.

A hazaiak gólszerzői: Zdolik 7, Szöllősi 6 (1), Vilovski 5 (1), Bánhidi 3, Gábori, Faluvégi és Törteli 2-2, Németh, Juhász és Kovacsics 1-1.

Balatonfüredi részről Zdolik Bence volt a legeredményesebb, míg nálunk Szöllősi Bence 9-szer vette be a hazaiak kapuját. Érdekesség, hogy Bence testvére, Balázs hat gólt lőtt.

 

FELNŐTTEK ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA ESTI TAGOZATON a FORRÁS SZAKKÉPZŐ ISKOLÁBAN

 

Kedves Érdeklődő!
Iskolánkat a Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont Nonprofit Kft. működteti. Az oktatás TANDÍJMENTES!

ISKOLÁNK KÖZLEKEDÉS SZEMPONTJÁBÓL KIVÁLÓ HELYEN, PÉCS BELVÁROSÁBAN TALÁLHATÓ!
Az esti tagozaton jár a DIÁKIGAZOLVÁNY!

Címünk: 7621 Pécs, Megye u. 20. Telefon: 72 / 225-864
E-mail: titkarsag@forrasszakiskola.hu
Honlapunk: www.forrasszakiskola.hu

FELNŐTTEK ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA ESTI TAGOZATON 1, illetve 2 tanéves képzés
A felnőttek általános iskolájába 16 éves életkortól lehet jelentkezni!
Ha nincs meg a 8 osztályos végzettsége (hiányzik az 5.,6.,7. vagy 8.osztálya) és elmúlt 16 éves – esti tagozaton megszerezheti nálunk. A foglalkozások heti 2 délutánt vesznek igénybe.
Egy tanéves képzés – 7. – 8. osztály megszerzésére lehetőség.
Két tanéves képzés – 5.– 6.– 7.– 8. osztály megszerzése.
Miért fontos, hogy meglegyen a 8 osztályos végzettsége?
A 8 osztályos végzettség szükséges a szakmatanuláshoz a felnőttképzésben!

JELENTKEZÉSI LAP LETÖLTHETŐ a HONLAPUNKRÓL!
www.forrasszakiskola.hu/dokumentumok

Szakképzési ösztöndíj támogatás vájár szakon tanulmányokat folytató tanulók részére – Pályázati kiírás

Komló Város Önkormányzata Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2014. (VI. 20.) önkormányzati rendelete alapján pályázatot hirdet a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ által fenntartott és működtetett, Kökönyösi Szakközépiskola Nagy László Szakközépiskolája, Szakiskolája, Speciális Szakiskolája és Kollégiuma köznevelési intézményben a szakiskolai szakképzési évfolyamán, első szakképesítésre felkészítő nappali tagozaton, vájár szakon tanulmányokat folytató tanulók részére.

 

A pályázati kiírás és a melléklet IDE KATTINTVA letölthető!

Fotópályázat Komló szépségeiről

Profi és amatőr fényképészek jelentkezését is várja a komlói önkormányzat nemrég indított, a városról szóló fotópályázatára. Az értékes nyereményekért folyó versenyre a környékbeliek mellett itt pihenő turisták is pályázhatnak.

Az ezerarcú Komló szépségeinek, különleges pillanatainak és felfedezésre váró titkainak megörökítését várják a vállalkozó kedvű fotósoktól a szervezők. Lehet nevezni tájképekkel, életképekkel, csendéletekkel, rendezvényfotóval, vagyis szinte bármilyen műfajjal, a lényeg csupán az, hogy Komlóról szóljon a kép. Hasonlóképp nincsen technikai megkötés sem: profi géppel vagy mobiltelefonnal készített, színes vagy fekete-fehér fotókkal egyaránt lehet nevezni.

A pályázatot meghirdető önkormányzat és a Mecsek-Hegyhát Turisztikai egyesület célja demonstrálni, hogy a köztudatban még mindig szocialista iparvárosként létező Komló a lenyűgöző természeti környezetnek és a helyiek kitartó és szorgalmas városszépítő munkájának köszönhetően számos bemutatásra érdemes szépséget rejt.

A részvétel egyszerű: csupán a fotopalyazat@mecsekhegyhat.hu email címre kell beküldeni az elkészült fotókat szeptember 30-ig. Szakértő zsűri fogja kiválasztani a legjobb húszat, amelyek közül a közönség szavazhat az értékes nyereményekben részesülő dobogósokra december közepéig.

A díjak a helyi közösség összefogását is jelképezik a térség népszerűsítése érdekében: az ötvenezer forintos fődíjat Polics József polgármester, a második helyezettnek járó harmincezer forintos utalványt a TF Center Kft., a bronzérmest megillető, tízezer forintos nyereményt pedig a Rákos Ildikó Fotószalon ajánlotta fel. Emellett lesznek különdíjak is: strandbelépők a Hertelendi Termál Kft. jóvoltából.

A szervezésben is közreműködő Polics József polgármester elmondta, a hivatásos fotósok mellett az amatőrök jelentkezésére is számítanak, de várnak fotókat a Komlón és környékén nyaraló turistáktól is. – A legfontosabb azonban a helyi közösség erősítése azáltal, hogy a fotókon keresztül város újabb és újabb arcát mutatjuk meg. Rádöbbentve mindenkit, hogy első pillantásra átlagosnak tetsző otthonuk valójában mennyire egyedi és gyönyörű hely.

 

A pályázatról minden információ és a részvételi szabályzat a mecsekhegyhat.hu weboldalon olvasható.

Rekordgyors aláírásgyűjtés Komlón

Mindössze egy nap alatt összegyűjtötte a szükséges számú aláírást a várost vezető Fidesz-KDNP koalíció valamennyi komlói jelöltje.

A helyi választási iroda által hitelesített aláíróívek átvételét követően alig egy nap alatt összegyűjtötte a törvényben előírt számú aláírást a Fidesz-KDNP valamennyi jelöltaspiránsa. Az újrázásra készülő Polics József polgármester és a Komló tíz választókörzetében induló képviselőjelöltek ma délután hivatalos sajtótájékoztatón mutatkoztak be a nagyközönségnek kijelentve, hogy a jövőben is folyamatosan kapcsolatban maradnak a választóikkal.

A városvezető és a potenciális képviselők – akik közül öten jelenleg is tagjai a képviselő-testületnek – a következő hetekben is folytatják a támogató aláírások gyűjtését. Ezzel is jelezve azt a széles társadalmi támogatottságot, amely az elmúlt négy évben jelentős gazdasági eredményeket felmutatni tudó városvezetés mögött van.

Labdarúgás: büntetőpárbajt nyert a Komló Bólyban

KBSKHorváth Gergő mesterhármasával szerezte első győzelmét a bajnokságban a Komló.

Megye I. II. forduló:
Bóly – Komló 0-3 (0-2)
Bóly, 60 néző, v.: Nagy Zsolt
Komló: Herbert – Dömény (Kalmár a szünetben), Halasi, Szabó K., Horváth (Molnár 80.p.) – Kiss (Szilágyi 85.p.), Barta, Vörös, Tukerics, Mészáros (Vágner 76.p.) – Kész (Dudar 66.p.)
Edző: Varga Balázs
Gólszerzők: Horváth Gergő 35.p., 37.p. büntetőből, 63.p. büntetőből
Sárga lap: Tukerics 30.p.
Kiállítva: Szabó K. 52.p. (második sárga lap után)
Nagyszerű labdarúgó időben, jó pályán fogadta a Bóly együttese a Bányászt a megyebajnokság 2. fordulójában. Valójában mindkét csapatnak ez volt a debütálása az osztályban, hiszen az első fordulóban halasztás miatt nem léptek pályára.

A Komló lépett fel támadólag, a Bóly egészen a 35. percig fegyelmezetten védekezett. Ekkor egy ívelt indítás után a védők között kilépő Horváth Gergő lőtt a hálóba.

Két perccel később újabb kiugrást követően a bólyi hálóőr elhúzta csatárunk lábát.
A 11-est Horváth Gergő értékesítette. Egy perccel később – szintén egy kiugratás után – 11-eshez jutott a Bóly. Jordanov büntetőjét azonban Herbert védte.

Az 52. percben megfogyatkozott a Bányász. Szabó K. második sárgalapja után mehetett idejekorán zuhanyozni. Ahelyett, hogy ez felhozta volna a hazaiakat, a második félidő közepén újabb büntetőhöz jutott a Komló. Ismét Horváth Gergő állt a kapu elé, s tovább növelte előnyünket.

Kézilabda: helyére tettük a Vác együttesét

vácJó játékkal vágtunk vissza a tízgólos vereségért a Vácnak. A Komló a 14. perctől vette át a vezetést, onnan már nem volt kérdéses a kék-fehérek győzelme.

Nem akármilyen ajánlólevéllel érkezett Zsiga Gyula együttese a komlói mérkőzésre. A két csapat váci találkozóján tízgólos hazai győzelem született, de még ennél is meggyőzőbb a Duna-partiak orosházi nemzetközi tornán elért eredménylistája:Váci KSE – Politechnika Temesvár 29-28 (15-17), Váci KSE – Balatonfüredi KSE 27-32 (17-15), Váci KSE – Ceglédi KK 35-25 (17-12) A bronzmérkőzésen a szerb bajnoki ezüstérmes ellen: Váci KSE – RK Radnicki Kragujevac 35-32 (19-19)

Felkészülési mérkőzés:
Sport 36-Komló – Váci KSE 35:28 (18-12)
Komló, 200 néző: V: Csányi, Zörgő

Sport 36-Komló: Granic – Oszlár, Szögi 2, Nagy Z., Hadziomerovic 2, Szöllősi 9, Wéber 2
Cserék: Selymes és Kiss B. (kapusok), Radjenovic 11/6, Rahimic 4, Péter Szabó Dávid 3, Sebestyén 1, Kun A., Győri 1, Laufer Edző: Farkas Attila és Kilvinger Bálint

A Vác legeredményesebb játékosa a 2007/2008-ban Komlón kézilabdázó Császár Ferenc volt 6 góllal.

Az első 15 perc az előzményeket igazolták. Már 5-2-re vezettek a vendégek. A félidő felétől a jó napot kifogó Granic kapus bravúrjai jó alapot adtak a felzárkózáshoz. Szöllősi keze többször elsült, a megítélt büntetőket Radjenovic halálbiztosan értékesítette. A 18. percben emberhátrányból is gólt szereztünk, ami arra késztette Zsiga Gyulát, hogy időt kérjen. Valójában ez sem segített, ahogy a második félidőben Kökény fellángolása sem.
Szöllősi és Radjenovic folytatta a gólgyártást, Granic helyére beállt Selymes pedig hasonlóan horvát kollégájához, többször is ziccerben mattolta a váciakat. Összességében – az NB I-es szezont is figyelembe véve – biztató komlói győzelem született.

 

Helyi fogyasztók asztalára kerülnek a földprogramban termelt zöldségek

10615788_667330543351955_85551539_nAz Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális földprogramja keretében zajlik Komlón növénytermesztés. A zöldségfélék széles skálája növekedik a mecsekjánosi parcellákban, melyek végül a környék fogyasztóinak asztalára kerülnek.

Komló Város Önkormányzata a szociális földprogram megvalósítására pályázott sikeresen, s mintegy féléve a Komlói Városgazdálkodási Zrt. telephelyén rendelkezésre álló, közel 10 ezer m2-es területen folyik zöldségtermesztés. A mezőgazdasági startmunka jóvoltából – a közfoglalkoztatottak bevonásával – 110 fő juthatott itt értékteremtő munkához.
A parcellákban többek között karalábét, babot, patisszont, spenótot, zöldbabot, paradicsomot, burgonyát termelnek, némely zöldség esetében már a harmadik vetésnél tartanak.
A munkát nehezíti, hogy a szóban forgó földterület közel 30 éve állt ugaron. Ebből kifolyólag a rendkívül kötött talaj és nagyszámú rovar okoz bosszúságot a dolgozóknak.

10584448_667330573351952_42225759_nA térségi összefogásnak köszönhetően a felhasznált bio- és szerves trágya is a környékről származik. Előbbi a Városgazdálkodás Zrt. által jegyzett BioMass-komposzt, utóbbi a ligeti istállókból kerül a földbe. Az öntözővizet a területen fúrt három kút biztosítja.
Polics József polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a pályázatnak megfelelően nem csak termesztés, hanem alacsonyabb szintű feldolgozás, valamint a zöldség regionális szintű tárolása is a projekt részét képezi, aminek azért van jelentősége, mert a régióban effajta a tevékenységre egyedül Komló pályázott.

A pályázati kiírásnak megfelelően elsődlegesen a közétkeztetést biztosító konyha ellátása a cél. A megtermelt termények nagy része a kórház, illetve a közétkeztetést biztosító MEVID konyháira kerül. Ezáltal a város idősellátását biztosító szociális otthonok és a gyermekintézmények a haszonélvezői a „komlói zöldségnek”. A kertészet zöldségféléivel a keddi és a csütörtöki piacon találkozhat még a város lakossága. A tervek között szerepel a megmaradt termékek hasznosítása, ezeket a Ligeten létesült savanyítóban dolgozzák fel.

Szent István Nyomában – mánfai programajánló

15384_509607495851783_1317099377903847683_n