Visszaverte a tél támadását a VG Zrt.

Valódi arcát mutatta a tél január utolsó napjaiban. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű hó és a havazást követő ónos eső nem érte váratlanul a Komlói Városgazdálkodási Zrt. munkatársait.

A decemberi száraz időszakot követően eddig egy alkalommal, január 24-én és 25-én érte nagyobb havazás a várost.

Szeitz Gábor, a Városgazdálkodási termelésvezető-helyettes úgy értékeli, helytálltak azokban a napokban kollégái, megtettek mindent annak érdekében, hogy minél hamarabb biztonságosabbá váljon a városi közlekedés.

Ezt támasztja alá néhány számadat: gépjárműparkjuk a január 24-től február 5-ig tartó időszakban 4600 km-t tett meg, a hóeltakarítás mellett 600 tonna síkosság-mentesítő anyag került ki az utakra.

A szakember elmondta, hogy a hóeltakarítás első ütemét követően a legnagyobb gondot számukra az utakon kialakuló jégbordák okozzák. Ezek miatt sokszor a hóekét nem tudják letenni a hókotrók kezelői, ami válasz lehet a városlakók ezirányú észrevételeire.

Az elővigyázatosság ellenére az egyik kotróautón az eketartó rúd átszakította az ekét, melynek javítása a – kieső kapacitáson túl – milliós anyagi terhet jelentett a cégnek.

Szeit Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy a városgazdálkodás szakemberei üzemeltetési ütemterv alapján végzik az útvonalak tisztítását. A hóeltakarítás során elsőbbséget élveznek az autóbuszok útvonalai, a főközlekedési utak, a kórház felé vezető út, az élelmiszer-szállítási útvonalak, majd lehetőség szerint a lakóterületek utcái.

A Pécsi út, a Jó szerencsét utca, valamint a Kossuth Lajos utca tisztítása Mecsekjánositól egészen Zobákpusztáig a Magyar Közútkezelő feladata, ennek ellenére természetesen a komlói szakemberek is besegítenek kollégáiknak a rendkívüli időszakokban.

Szeitz Gábor a városlakók a türelmét kéri. Kritikus helyzetben előbb a prioritást élvező útvonalakat kell megtisztítaniuk, csak azt követően végezhetik a kisebb utcák hómentesítését, ahová sokszor az ott parkoló autók miatt nem tudnak bejutni. A hét dombra épült városban – fekvésénél fogva – az emelkedők jelentik a legnagyobb kihívást a hóekéknek, illetve azok fagyzugos helyek (Petőfi utca, Kazinczy utca), ahol könnyebben lefagy a hó.

A téli időszakban négy kotróautó és tíz sofőr képezi a VG Zrt. arzenálját,  a kollégák közül ketten nappal, ketten éjszaka folyamatos ügyeletet látnak el.

Bravúros szereplés a fővárosban: ezüst- és bronzérem került a csomagba


 Három napon át pattogott a labda a Dr. Ormai László Csarnokban (lányok), és a BVSC Szőnyi úti termében (fiúk) versenyén. Az Utánpótlás Budapest Bajnokság mindhárom napján asztalhoz álltak a Komló Sport Kft. Utánpótlás versenyzői.

Eredmények:

U11 fiú egyéni: 3. Faragó Barnabás

U13 fiú egyéni: 17-32. Faragó Barnabás (48 ranglistapont)

U13 leány egyéni: 9-16. Kovács Mirella (96 ranglistapont) Mirella a főtáblán óriási csatában 3:2-re egy jordán válogatott lányt győzött le.

Serdülő leány páros: 9-16. Krechl Panna – Pató Anna (Szigetszentmiklós) (24 ranglistapont)

Serdülő egyéniben Mutter Ádám szerepelt versenyzőink közül legjobban, de 3 győzelme selejtezőcsoportjában csak a 2. helyhez volt elég, és nem került fel a főtáblára.

Ifjúsági fiú egyéni: 2. Sabján Gergely

Gergő a döntőben Ecseki Nándortól (Budaörs) kapott ki 4:1-re.

 

A hétvége sportműsora:

2014.02.02. vasárnap 11 óra, Kökönyös KBSK Sporttelep asztalitenisz terme

Női NB-I.   Komlói Bányász – Kaposvári AC  tavaszi 3. forduló

Megkezdődött a budafai meddőhányó tájrendezése

A megtelepedett – ám nem őshonos – növényzet kivágásával a napokban megkezdődött a budafai meddőhányó tájrendezése. A Komló és Pécs-Vasas közötti, mintegy 53 hektáros terület nagyjából egyharmadának rekultivációját végzi el a Pannon Hőerőmű Zrt, amely a tervek szerint négy hónapon belül fejezi be a földtakaró kialakításával és növényesítéssel járó munkálatokat. A fennmaradó rész tájrendezésének kötelezettsége a Bányavagyon-hasznosító Nonprofit Kft.-t terheli.

A mecseki szénbányászat fénykorában több millió köbméter meddő kőzetet helyeztek el abban a völgyben, amely Pécs-Vasas és Komló közötti, az egykori szénszállítási útvonal mentén helyezkedik el. A legnagyobb részt a Mecseki Szénbányák mélyművelésű bányáiból származó meddőt tartalmazó depónia területének tájrendezését kétharmad részben az államnak, egyharmad részben a bányavállalkozónak, vagyis a Pannon Hőerőmű Zrt.-nek kell végrehajtania.

A  hatósági előírás szerint ugyan csak 2018-ig kellene elvégezni a tájrendezési munkákat, a  Pannon Hőerőmű Zrt. fővállalkozója – a rekultivációra kiírt pályázat befejezését követően – a napokban megkezdte a számára előírt kötelezettség teljesítését: a társaság kezelésében lévő 13,4 hektáros területen a megtelepedett növények kivágásával indult a munka. A 25 futballpályányi területen immár a munkagépek vették át az uralmat, hiszen a Pécsi Bányakapitányság és a környezetvédelmi hatóság által jóváhagyott tájrendezés műszaki üzemi terveknek megfelelően olyan egyenletes terület kialakítását kell elvégezni, amelyen a csapadékvizek lefolyása biztosított, és amely tökéletesen illeszkedik a tájba.

A várhatóan négy hónapig tartó munkálatok során a területen felhalmozott földdepóból összesen csaknem 50 ezer köbméter termőföldet terítenek szét annak érdekében, hogy egy35 centimétervastag földtakarót képezzenek a meddőhányón. Az egyenletes felületű terület kialakításának célja, hogy a csapadék akadálytalanul jusson a vízgyűjtőkbe, és a kialakult táj képe egybeolvadjon a környező területekével. Ennek érdekében a most megkezdett tájrendezés gyepesítéssel, illetve mozaikos-ligetes fásítással és cserjésítéssel fejeződik majd be.

A meddőhányó fennmaradó, megközelítőleg 40 hektáros területének tájrendezését a jelenlegi tervek szerint a második félévben kezdi meg a Bányavagyon-hasznosító Nonprofit Kft.

Az erőmű-bánya integrációt kormányzati döntés alapján 1993-ban hajtották végre: a felszámolás alatt lévő Mecseki Szénbányák működőképes bányarészei a Pannon Hőerőmű Zrt. jogelődjéhez, a Pécsi Erőmű Rt.-hez kerültek. A társaság bányavállalkozóként 2000. december 31-ig működtette a Zobák aknán lévő mélyművelésű szénbányát és 2004. december 31-ig a pécsbányai, valamint a vasasi külfejtéses szénbányát. A Dalkia Energia-csoporthoz tartozó Pannon Hőerőmű Zrt. elkötelezett a környezet védelme és a tájrendezés befejezése mellett. A Komló-Zobák akna-i bánya tájrendezése 2003-ban fejeződött be, a budafai meddőhányó rekultivációja 2013-ban ér a végéhez.

 

Elrajtolt az Erima Kupa idei sorozata

Megkezdődtek az országos Erima Kupa idei küzdelmei. Az első fordulókban eddig két komlói kézilabdás korosztály mutatkozott be.  Ismert, tavaly országos döntőig jutott egyik csapatunk.

 Az U10-es kvalifikációban Kollai Tamás együttese 100%-osan kezdte meg a menetelését. Az ősi rivális Pécs elleni siker már-már továbbjutást ígér. A fiatalabb második csapat a Szigetvár legyőzésével tette le névjegyét. Felemásan rajtolt az U12-es gárda. A fiatalabb játékosokkal felálló csapat a Hosszúhetényt legyőzte, a Pécstől viszont nagy csatában szenvedett vereséget.   

 Eredmények:

 U10-es korosztály (Kollai Tamás és Baráth Gyula csapata):

Gagarin-Komló I. – Pécs 10-8 (6-5)

Gólszerzők: Schuszter R. 3, Szigeti B. 3, Hiegl Zs. 3, Adonyi Á.1.

Gagarin-Komló I. – Szigetvár 29-2 (16-0)

Gólszerzők: Hiegl Zs. 9, Schuszter R. 8, Adonyi Á. 7, Szigeti B. 2, Bazsa V. 2, Földvári K. 1.

Gagarin-Komló II. – Szigetvár 12-5 (7-3)

Gólszerzők: Kalányos D. 4, Varga Sz. 4, Begovácz M. 3, Hiegl Cs. 1.

Gagarin-Komló II. – Mecseknádasd 4-13 (4-5)

Gólszerzők: Varga Sz. 2, Kiss D. 1.

 U12-es korosztály (Péter Szabó Dávid csapata):

Gagarin-Komló – Hosszúhetény 15-12 (6-4)

Gólszerzőink: Ambrus K. 5, Sike 2, Madarász T. 2, Kovács M. 2, Pintér G. 2, Perleczky Á. 1 és Szabó D. 1.

Gagarin-Komló – Pécs 13-14 (7-7)

Gólszerzőink: Pintér 3, Kovács M. 3, Madarász 3, Ambrus 2, Sike 1, Vanyek 1.

 A megyei döntők 1-2. helyezett csapatai kvalifikálnak a régió-döntőbe. Innen az 1-2. helyezett jut a 4 csapatos országos elődöntőbe. Az országos elődöntők 1-2. helyezettjei kerülnek be a 8 csapatos országos döntőbe.

Több mint kétmilliárddal csökkenhet Komló hitelállománya

Korábban már foglalkoztunk a súlyosan eladósodott önkormányzatok állami megsegítésével. Azóta kormányülésen született határozat az adósságcsapdába került önkormányzatok adósságának konszolidációjáról.

 Orbán Viktor bejelentését követően több kérdés is megfogalmazódott az érintettek körében. Így az is kérdéses volt, hogy a tartós hitelek átvállalása mellett a rövid lejáratú hiteleket is konszolidálja-e az állam.

 Polics József polgármester a kormánydöntést követően örömmel tájékoztatta lapunkat, hogy a kormány határozata mindkét hitelállományra vonatkozik. Ennek köszönhetően a város 3 milliárdot meghaladó negatívuma, az előzetes számítások szerint mintegy 2,1 milliárd forinttal csökkenhet.  

 Polics József elmondta, hogy Komlón, az utóbbi két év takarékos gazdálkodásnak köszönhetően, a hitelállomány közel 10%-kal csökkent. A városvezető szerint továbbra is nehéz időszak elé nézünk, de meggyőződése, hogy ezt a hitelállományt a város, soha nem tudta volna ilyen mértékben csökkenteni.

 Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a kormányszóvivői sajtótájékoztatón jelentette be: az ötezres lélekszámnál kisebb települések adósságát még az idén teljes egészében rendezi az állam, az ennél nagyobbak esetében pedig 2013 közepéig vállalja át az adósságállományt 40 és 70 százalék közötti mértékben – közölte a kormányszóvivői tájékoztatón.

Komló adósságállománya 70 százalékos mértékben kerül konszolidálásra.

Civil Fórum – meghívó

M E G H Í V Ó

 

Ezúton tisztelettel meghívom a  CIVIL FÓRUM

 

2012. október 16-án ( kedden ) 15,00 órakor

 

kezdődő  rendezvényére

                                            

Helye: Komlói Polgármesteri Hivatal

  1. emeleti nagyterem

 

Napirendi pontok:

 

  1. Bemutatkozik a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat

Előadó: Elmontné Popán Ildikó intézményvezető

 

2. „ A tudatos vásárlás „

                   Előadó: Póth Jánosné óvodai környezeti nevelő

 

3.Tájékoztató a civil pályázatokról

Előadó: Udvaros Renáta, a Nemzeti Együttműködési Alap-  Társadalmi Felelősségvállalás Kollégium tagja

 

               4. Egyebek

 

MEGJELENÉSÉRE FELTÉTLEN SZÁMÍTOK !

K o m l ó , 2012. október 8.

                                                                  Üdvözlettel:    Jégl Zoltán   s.k.  -  civil koordinátor

 

A RENDEZVÉNY A KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM-WEKERLE SÁNDOR ALAPKEZELŐHÖZ BENYÚJTOTT – NEA-TF-12-SZ-0263 KÓDSZÁMÚ – PÁLYÁZAT TÁMOGATÁSÁVAL VALÓSUL MEG!

Ismét áll Komló májusfája

A Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület idén is felállította a város májusfáját.

A májusfa a természet újjászületésének szimbóluma, az ifjúság tavaszi szokásainak Európa-szerte ismert szimbolikus kelléke. Általában a falvak, de nagyobb települések közössége is állít májusfát.

Városunkban a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület most már hagyományaihoz híven április 30-án este, a Városháza mögötti füvesített területen állította fel Komló város májusfáját.

Az egyesületi tagok mellett a hagyományőrzést segítette Leipold Arnold erdész és Kalamár József vállalkozó, valamint a PI-ER Kft.

Békamentés: A békák közel fele átjutott az úton

Javában folyik Sikondán a békamentési program. Bodó János természetvédelmi őrtől, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársától származó információ szerint – március 19 és 24 között – eddig mintegy 1300 kétéltű jutott át segítséggel az úton.

A Duna-Dráva Nemzeti Park felügyelete mellett zajló mentésben önkéntesek, köztük általános iskolás csoportok is részt vesznek. Az idei programban a hosszúhetényi Nemes János ÁMK tanulói, a pécsi Szent Margit Általános Iskola 3. osztályosai gyűjtötték be a hálóknál elakadt békákat. A héten a pécsi iskola negyedikesei és a Kozármislenyi Általános Iskola növendékei segítik a programot. A békamentés rendszerint szürkületkor kezdődik.

Egyelőre komlói iskolák ingerküszöbét nem érte el a program.

 A 2011-es évben tudomásunk alapján összesen 2168 békát mentettünk! 2090 barna varangy, 75 erdei béka, 3 zöld varangy került általunk a tóba.

A békamentéssel kapcsolatos információkhoz a „Sikondai békamentés” oldalán, a (http://sbeka.mlap.hu) honlapon juthatnak hozzá olvasóink.

Érmes helyezések az asztalitenisz megyei egyéni bajnokságon

Hét fiatal képviselte a KBSK színeit a megyeszékhelyen rendezett asztalitenisz versenyen az utánpótlás korcsoportokban. A felnőtteknél négy versenyzőnk állt asztalhoz: 1 arany, 2 ezüst és 6 bronzérmet gyűjtöttek be játékosaink a nap során.

 Eredmények:

 Újonc fiú egyéni: 2.  Mutter Ádám  3.  Gaszt Bálint                                 

 Serdülő fiú egyéni: 3. Rozina Balázs 3. Mutter Ádám

Ifjúsági leány egyéni: 3. Rétyi Virág

 Ifjúsági fiú egyéni: 2. Horváth Patrik

 Felnőtt női egyéni: 3. Pálmai Rózsa

 Felnőtt férfi egyéni: 1. Rozina Gábor 3. Horváth Patrik

A kommunizmus áldozatai előtt tisztelgett a Jobbik

A kommunizmus áldozatai előtt hajtottak fejet a Jobbik Komlói Alapszervezetének tagjai és a párt szimpatizánsai a Városháza téren, a február 25-én tartott megemlékezésen.

A rendezvényen elsőként Konyári Zsolt, a helyi alapszervezet elnöke emlékeztetett az önkény során a gyűjtő-, és munkatáborokban elpusztult áldozatokra, majd gondolatait követően Novák Előd, a párt alelnöke mondott beszédet. A Jobbik országgyűlési képviselője nemtetszésének adott hangot, hogy míg a kommunizmus áldozatainak ma csak erkölcsi elégtétel jár, addig a felelősök még mindig luxusnyugdíjakból élik napjaikat.

„Akkor tudunk méltón emlékezni, ha a felelősöket megnevezzük, akik miatt az áldozatoknak szenvedniük kellett. Akkor tudunk tisztességgel fejet hajtani áldozatuk emléke előtt, ha az akkori célkitűzéseiket ma is a zászlónkra tűzzük– figyelmeztetett a szónok.

Barkó Béla, a Jobbik megyei elnöke az áldozatokról beszélt, de nem csak azokról az áldozatokról, akik életükkel fizettek meggyőződésükért, hanem azokról is, akiket börtönbe zártak, deportáltak, munkatáborba küldtek, és azokról is, akik ebben az országban „csak” megfigyeltek voltak. „Megpróbáltak küzdeni a kommunizmus eszméje ellen, harcoljunk mi is ellene a hétköznapokban, a mindennapokban” – hívta fel a hallgatóság figyelmét a megyei elnök.

Közvetlenül a rendezvény zárását követően, a helyszínen várakozó rendőrök igazoltatták azokat a résztvevőket, akik a Magyar Gárda egyenruháját idéző viseletben vettek részt a megemlékezésen.