Korszerűsödnek intézményeink, szépülnek köztereink a nyári időszakban

A nyári szünetek, a szabadságolások ellenére nagy erővel folyik a város intézményeinek, köztereinek felújítása.

A pályázati feltételeknek megfelelően folytatódik a napelemek felszerelése, nyílászárók cseréje a város középületein.  A Nagy László Gimnázium és a szakközépiskola után a Színház- és Hangversenyterem tetejére kerülhettek fel napelemek, majd a közelmúltban kezdődhetett el a KBSK főépületének korszerűsítése.

Bár javában tart a nyári szünet az iskolákban, a tantermekben, a folyosóikon ugyanakkor más jellegű munka folyik. Jelenleg a Felsőszilvási Általános Iskola tetőfelújítása és „felülvilágítóinak” teljes cseréje van folyamatban, de a nyár folyamán szinte valamennyi oktatási-nevelési intézményt érinti kisebb-nagyobb felújítás.

Megújul a Városház tér is. A teret határoló külső fal után, a kőfal belső fele és a járda is új díszburkolatot kap.

Nagy átalakuláson ment keresztül fél év alatt a Csempe-parkoló. Az évek óta esedékes renoválás végre megvalósulhatott, és ehhez a közmunkaprogram nagyban hozzájárult. A térburkoló elemek, valamint a játszótér beépítésével párhuzamosan a kertészet munkatársai növényeket helyeznek (ültetnek) ki a Csempe-parkolóba, amivel egyelőre lezárul a köztér közel féléves felújítása.

Készül a 2014/15-ös sportszezonra a Városi Sportközpont is. Az NBI-es kézilabda- és kosárlabda-mérkőzéseknek is helyet adó intézményben festés és műszaki jellegű felújítás kezdődött. (A komlói sportház pályázati forrásból nagyszabású átalakításon esik át- a szerk.)

 

Helyi segítség a mentőállomásnak

Komlói vállalkozók, cégek és a szakiskola diákjainak közreműködésével zajlik a mentőállomás állagmegóvása.

Az iparkamara kezdeményezésére az ország számos pontján lezajlott a mentőállomások állagfelmérése. Ennek befejeztével helyi cégeket, vállalkozókat, szakiskolákat igyekeznek bevonni az állagmegóvó tevékenységbe. Ennek eredményeként a komlói mentőállomáson a szakiskola diákjai – a Gerle Kft. és a MIG-TIG Kft. hathatós támogatása mellett – a mentőállomás alagsorának helyiségeit teszik használhatóvá. A közelmúltban egy irattár kialakítására került sor, melyhez az anyagi forrásokat az Országos Mentőszolgálat, az eszközöket és a munkaerőt a Gerle Kft., valamint a szakiskola biztosította.

Kovács Balázs, a szakiskola igazgatója elmondta, hogy a folytatásban a MIG-TIG Kft. és az iskola diákjai az épületet körülvevő kerítést újítják fel.

Takács László mentőtiszt szerint a szűkös anyagi források miatt jól jön a segítség ahhoz, hogy jobb munkakörülmények között dolgozhassanak. Hozzátette, hogy országos szinten már elkezdődött a mentőállomások megújítása – de, hogy a komlóira melyik ütemben kerül sor, arról még nincs információjuk.

Vokányi lány nyerte a megye szépe verseny bólyi elődöntőjét

A második elődöntővel folytatódott a Baranya Megye Szépe szépségverseny. A helyszín ezúttal Bóly, az Erzsébet Vigadó volt.  Fotó: www.facebook.com/baranyamegyeszepe

Eredmények:

Tini kategória:
I. Békési Lili, 13 éves, Bóly
II. Szvoboda Laura 15 éves, Komló

Felnőtt kategória:
I. Ternyei Ramóna, 21 éves, Vokány
II. Márta Melánia, 21 éves, Harkány
III. Radányi Rebeka, 16 éves, Bóly

Vigaszágon továbbjutott: Cselkó Kitti
Közönségdíj: Bogdán Kinga, 17 éves, Bogádmindszent

A harmadik elődöntőt július 19-én, Szigetváron (Vigadó) rendezi meg a Clear Fashion Kft.

Versenysorozat 9 járási elődöntőt követően Komlón, a középdöntővel zár (09.07.). A középdöntőből 15 versenyző jut a döntőbe +1 fő a közönségszavazatoknak köszönhetően léphet zsűri elé Pécsett.

A megye válogatott szépeinek döntőjére október 18-án, a Zsolnay Negyed E78-as termének kifutóján kerül sor.

A versenyről a www.baranyamegyeszepe.hu weboldalon találnak többet az érdeklődők.

Megnyitotta “kapuit” a környezetvédő tábor

Főhajtás a bányászhősök emlékfalánál

A Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület, a Gagarin Iskola és a komlói szakiskola szervezésében megkezdődött a 28. Nemzetközi Ifjúsági Környezetvédő és Honismereti Tábor.

Szarka Elemér, a szervező civil szervezet elnökének és Fóris Zoltánnak, az egyesület alelnökének bevezetőjét követően hivatalosan is megkezdődött a közel 30 éves múltra visszatekintő környezetvédelmi tábor. Ahogy a köszöntőkből megtudtuk, az idei tábor a környezetvédelmi programok mellett honismereti, városismereti célokat is megfogalmazott.

A 13 belényesi, 13 kárpátaljai és 10 komlói fiatal, valamint kísérőik nemcsak környezetvédelmi őrjáratokon, intézménylátogatásokon vesznek részt, hanem mélyebben megismerkednek Komló és környéke építészeti, illetve természetföldrajzi érdekességeivel is.

A tábor nyitónapján a résztvevők koszorút helyeztek el a Bányász Emlékműnél található hősök falánál.

A tábor munkáját a Komló Város Önkormányzat, Komló Városért Alapítvány,  Fűtőerőmű Zrt, Mohács-Víz Kft. Komlói Üzemmérnöksége, Városgazdálkodási Zrt, Horvát és Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat, Tánczos és Társa Bt., Pásztó Csaba vállalkozó, PÉTÁV  Pécs,  Szigetvári Takarékszövetkezet,  PI-ER Technical Kft,  Mecsekerdő Zrt, Takács Nándor Zengővölgye Bt, KBSK, Városgondnokság, ART-INNOVA Kft, GESZ, Orfű Aquapark, Magyarhertelendi Termálfürdő, Közösségek Háza, Kópicz József támogatja.

Környezetvédelmi tábor 28-adszor

Fotó: archív

A Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület és a Gagarin Iskola szervezésében kezdi meg munkáját a hétvégén a Nemzetközi Ifjúsági Környezetvédő és Honismereti Tábor.

A tábor munkáját a Komló Város Önkormányzat, Komló Városért Alapítvány,  Fűtőerőmű Zrt, Mohács-Víz Kft. Komlói Üzemmérnöksége, Városgazdálkodási Zrt, Horvát és Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat, Tánczos és Társa Bt., Pásztó Csaba vállalkozó, PÉTÁV  Pécs,  Szigetvári Takarékszövetkezet,  PI-ER Technical Kft,  Mecsekerdő Zrt, Takács Nándor Zengővölgye Bt, KBSK, Városgondnokság, ART-INNOVA Kft, GESZ, Orfű Aquapark, Magyarhertelendi Termálfürdő, Közösségek Háza, Kópicz József támogatja.

A  résztvevőket fogadja Polics József polgármester. A 13 belényesi , 13 kárpátaljai és 10 komlói fiatal   a kísérőkkel, választmányi tagokkal együtt végez városszépítő  munkát. A fiatalok rendszergazda vállalkozásokat látogatnak és szakirányú ismereteket is szereznek, környezetvédelmi őrjáratokat tartanak, valamint ismerkednek Komlóval, a város intézményeivel.

Utcai futóverseny – rendőrségi felhívás

Tisztelt Járművezetők!

 Felhívom a figyelmet, hogy 2014.07.06.-án 09.00 és 12.00 közötti időpontban a DÖKE  utcai futóversenyt ( félmaraton ) szervez.

A verseny útvonala: Komló (Sportcsarnok – főút) – Mecsekjánosi (főút) – Mecsekpölöske (főút) – Magyarszék (főút) – Mecsekpölöske (bicikliút) – Mecsekjánosi (bicikliút) – Komló (Altáró utcából kiérve a Sportcsarnokig).

A balesetek megelőzése a versenyzők valamint a biztosításban részt vevők biztonsága érdekében kérem, hogy járművével az előzéseknél, kikerüléseknél fokozott odafigyelést, óvatosságot tanúsítsanak.

Együttműködését előre is köszönöm!

Horváth Attila rendőr százados – Közlekedésrendészeti Osztály osztályvezető

Egészségügyi dolgozók és a köztisztviselők ünnepelnek július 1-jén – zárva lesznek a hivatalok, rendelők

Zárva lesznek a gyógyszertárak, a háziorvosi rendelők és szakrendelők, valamint a hivatalok is július 1-jén, kedden. Ünnepnapja lesz ugyanis az egészségügyi dolgozóknak és a köztisztviselőknek is.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közölte: kedden ügyeleti rend lesz az egészségügyi ellátásban, így a háziorvosi és a kórházi ellátásban is.

A gyógyszerellátást a legtöbb településen szintén ügyeleti rend szerint biztosítják. A patikák bejáratánál jól látható helyen és jól olvasható módon jelezni kell a szolgálati rendet, az elérhetőséget és a legközelebbi folyamatosan nyitva tartó vagy készenléti, ügyeleti szolgálatot teljesítő közforgalmú gyógyszertár nevét, címét, telefonszámát, valamint az ügyelet, készenlét kezdő és befejező időpontját, továbbá a legközelebbi felnőtt és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát – közölte az ÁNTSZ.

A Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége közölte, a tagvállalati gyógyszertárak is zárva tartanak július 1-jén, így a betegek és vásárlók kizárólag az ügyeletes gyógyszertárakban és azokban a patikákban juthatnak hozzá gyógyszereikhez, amelyek rendkívüli munkavégzés keretében vállalták a folyamatos gyógyszerellátást. Ilyenek például bevásárlóközpontokban található gyógyszertárak.

Zárva lesznek a hivatalok is kedden, miután a köztisztviselőknek is ünnepnapjuk lesz. Ügyeket intézni így szerdától lehet majd.

Sásdi elődöntővel kezdődött a Baranya Megye Szépe sorozat

Fotó: skystudio, www.facebook/baranyanegyeszepe

Sásdi elődöntővel vette kezdetét az idei „Baranya Megye Szépe” verseny. Hegyháti Járás Szépének Nagy Eszter Leilát választották.

A 12 éves múltra visszatekintő szépségverseny idén új formában – június utolsó hétvégéjén indult útjára. A Sásdi ÁMK Közösségek Házában lezajlott versenyen Nagy Eszter Leilát választották Hegyháti Járás Szépének.

Érdekesség, hogy az idei verseny előtt 46 évvel választottak utoljára Járás Szépét Sásdon! 1968 – ban az eredményhirdetést követően lovas hintóval vitték körbe a győztest a településen, most ugyanez egy MTS Oldtimeren valósulhatott meg.

A szépségverseny tini – (12-16 éves kor) és felnőtt kategóriában (16-24 éves kor) zajlik. A 2014-es Megye Szépe Szépségverseny döntőjébe a járási előválogatásokról, és az elődöntő versenyekről lehet a középdöntőbe kerülni melyet Komlón rendeznek meg szeptember 7-én.

A középdöntőből 15 versenyző jut a döntőbe +1 fő a közönségszavazatoknak köszönhetően.
A verseny mindegyik fordulójában a zsűri 3 szempontot figyelembe véve 1-10-ig terjedően pontozza a versenyzőket, – alak, mozgás, kisugárzás – majd a pontokat összesítve alakul ki a sorrend.

A sásdi versenyt követően Mohácson (08.10.), Bólyban (07.06.), Szigetváron (07.19.), Siklóson (07.26.), Sellyén (08.02.), Pécsett (08.09.), Pécsváradon (08.17.) Szentlőrincen (08.23.) Komlón (09.05.) rendeznek előválogatót (elődöntőt). A középdöntőre Komlón a Városi Sportközpontban, a Komlóért Expo programjába ágyazva kerül sor (09.07.), míg a döntőt Pécsett a Zsolnay Negyedben bonyolítja le a szervező Clear Fashion Kft. (10.18.)

A verseny részleteiről a www.baranyamegyeszepe.hu weboldalon olvasható bővebb tájékoztató.

Meghallották a Cserma utca lakóinak panaszát – megkezdődhet az utca felújítása

A közelmúltban „rögtönzött” lakossági fórumra került sor Körtvélyesben, a Cserma utcában.  Az eseményen – melyet Polics József polgármester vezetett – elhangzott, hogy nem halogatható tovább az utca burkolatának cseréje, valamint a szabályozatlan parkolásból kialakult helyzet felszámolása.

Mivel a Cserma utca keleti szakasza burkolatából fakadóan elsősorban gyalogos közlekedésre alkalmas, ezért az autóval való behajtást korlátozásra kerül a jövőben. A Városgondnokság az érintett garázstulajdonosok és bérlők számára engedélyezi majd a behajtást.

A városvezető elmondta:” A jövőbeni tervek között szerepel új parkolóhelyek kialakítása is, mellyel kapcsolatban újabb fórumra kerülhet sor az elkövetkezendő időszakban.”

Borbás Sándor önkormányzati képviselő szerint a cél, hogy megszűnjön a káosz, ami a parkoló autók miatt jellemezte ezeket a területeket. “Közös felelősségünk, hogy az utcaszakasz állaga nem romoljon tovább, illetve megkezdődhessen a burkolat felújításának első üteme – fogalmazott a képviselő.  Hozzátette: “Magam is többször felhívtam az illetékesek figyelmét a problémára. Sajnos eddig süket fülekre találtam. Bízom benne, hogy – immár polgármesteri támogatással – a több éves ígéretek végre valóra válhatnak.”

A fórumon jelenlévő lakók többsége támogatta a kezdeményezést.

Városi kitüntetést és elismeréseket adtak át Semmelweis-nap alkalmából

Az egészségügyben dolgozók munkáját ismerték el Komlón a Semmelweis-nap alkalmából. A képviselő-testület által adományozott „Komló Város Közegészségügyéért” elismerést Polics József polgármester és Kupás Tamás Levente alpolgármester nyújtotta át dr. Faragó Enikő háziorvosnak, szakorvosnak.

Semmelweis Ignác születésének 196. évfordulóján Polics József polgármester a Komlói Színházban köszöntötte a komlói egészségügyben dolgozókat.

Polics József megköszönte a védőnői szolgálat, a házi- és szakorvosi területek, az ápolók, az asszisztensek, a nővérek, a mentősök áldozatos munkáját. Köszönetet mondott az egészségügyben dolgozóknak, hogy a nehéz időszakban is itt maradtak, hogy kiálltak a komlóiak szolgálata mellett, valamint azért, hogy szívügyüknek tekintették szakmájukat.

“Az egészségügyben sohasem volt könnyű helytállni, hiszen itt nap, mint nap rendkívüli helyzetekkel kell megbirkózni, egyéni tragédiákkal szembesülni” – mondta Polics József.

A városvezető a komlói kórházra térve kijelentette, hogy bár az átkerült az állam kezébe, a működéséhez, fejlődéséhez ezentúl is mindent megad a város. Arra emlékeztetett, hogy 4 éve a pénzügyi csőd, a szakmai szétesés szélére sodródott, bezárás fenyegette az intézményt, mára azonban – hála a szakma és a politika összefogásának – stabil alapon nyugvó, aktív egészségügyi centrummá vált.  Köszönet ezért a menedzsmentnek és a dolgozók áldozatos munkájának.

A Semmelweis-nap alkalmából adták át a szféra városi kitüntetését. A képviselő-testület döntése értelmében, a beteg emberekért végzett lelkiismeretes munkája elismeréseként, „Komló Város Közegészségügyéért” kitüntetésben részesült dr. Faragó Enikő háziorvos, szakorvos. A díjat Polics József polgármester és Kupás Tamás Levente alpolgármester nyújtotta át a szakembernek.

Az ünnepségen emléklapot vehetett át:

Topp Jánosné, a IV-es számú Belvárosi Háziorvosi rendelőben végzett, több évtizedes asszisztensi munkássága elismeréseként.

Novoszádi Ilona, az Unimedker Kft. foglakozás egészségügyi szakápolója, az egészségügyben végzett több évtizedes munkássága elismeréseként.

Hohmann Ferencné, az Unimedker Kft. foglalkozás egészségügyi szakápolója, az egészségügyben végzett több évtizedes munkássága elismeréseként.

Schneider Jánosné, Komló város 2 sz. felnőtt háziorvos rendelőben végzett kiemelkedő asszisztensi tevékenysége elismeréséül.

Molnár Zoltánné, az Unimedker Kft. 1.sz. háziorvosi rendelőjében végzett lelkiismeretes asszisztensi tevékenysége elismeréséül.

Grácsin Zsuzsanna, a Komlói Egészségcentrum Nonprofit Kft. belgyógyászati osztályok adminisztrátora, lelkiismeretes munkája elismeréseként.

Turbucz Istvánné, a Komlói Egészségcentrum Nonprofit Kft. Krónikus Belgyógyászat vezetőjének, kiemelkedő ápolói tevékenységéért.

Kénesiné Pataki Éva, a Komlói Egészségcentrum Nonprofit Kft. Belgyógyászati Osztály vezető főnövére, lelkiismeretes munkája elismeréséül.

Mahler Ferencné, a Komlói Egészségcentrum Nonprofit Kft. Sebészeti Osztály nővére, lelkiismeretes munkája elismeréseként.

Kalina Erika, a Komlói Egészségcentrum Nonprofit Kft. kiemelkedő aneszteziológiai asszisztensi munkájáért.

Meszaricsné Szekeres Katalin, a Védőnői Szolgálat ügyvezetője, kiemelkedő védőnői tevékenysége elismeréséül.