M E G H Í V Ó – Civil Vezetők Fórumára

Ezúton tisztelettel meghívom a  KOMLÓI CIVIL VEZETŐK FÓRUMA

 

2014. április 28-án ( hétfőn ) 15,00 órakor

kezdődő rendezvényére.

Helye: Komlói Közös Önkormányzati Hivatal  II. emeleti nagyterem

 

Napirendi pontok:

A 70 évvel ezelőtti német megszállás és következményei

Előadók: a Kökönyösi Szakközépiskola Nagy László Gimnázium tanulói

2.  A komlói hulladékszállítás és hasznosítás, valamint a cikói hulladéklerakó

  Előadó: Szeitz Gábor, a Városgazdálkodási Nonprofit ZRT.  létesítmény-felelőse

3. A közhasznúsági jogállással kapcsolatos tudnivalókról

Előadó: Fülöp Márta, a Fülöp és Társa Könyvelő és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója

4. BEMUTATKOZÓ SOROZATUNK:

„Tisztelet Komlónak” Egyesület

Előadó: Jégl Zoltán egyesületi elnök

5. Egyebek

 

MEGJELENÉSÉRE FELTÉTLEN SZÁMÍTUNK!

K o m l ó, 2014. április 16.

Üdvözlettel:  Jégl Zoltán s.k. civil koordinátor

        

A RENDEZVÉNY KOMLÓ VÁROSÉRT ALAPÍTVÁNY ÁLTAL, AZ EMBERI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUMA –EMBERI ERŐFORRÁS TÁMOGATÁSKEZELŐHÖZ BENYÚJTOTT – NEA-TF-14-M-0202 KÓDSZÁMÚ – PÁLYÁZAT TÁMOGATÁSÁVAL VALÓSUL MEG!

Energiát termel a tavaszi szünetben a két szilvási középiskola

Húsznál is több pályázat pozitív elbírálását várja ebben az időszakban a komlói önkormányzat, melyek segítségével turisztikai fejlesztésre, illetve további energiakorszerűsítésre is lehetőségünk nyílhat.

Jelenleg is húsz felett van a beadott, de még el nem bírált pályázatok száma, ami a város működésének különböző területeit, fejlesztését szolgálja – mondta Polics József polgármester megkeresésünkre. A városvezető beszélt megnyert pályázatokról is: ebből kiderült, hogy az előző időszakban elsősorban az önkormányzat cégeinek pályázatai értek el sikert.

A Komló Fűtőerőmű Zrt. és a Komló-VÍZ Kft. például szakemberképzésre nyert támogatást, ez szerződéskötési fázisban van jelenleg. Ennél talán még fontosabb, hogy a Komló-VÍZ Kft. elnyerte a KEOP épületenergetikai pályázatát. Ebből a forrásból a régi technológiával készült energiapazarló vízmű-épület felújítása valósulhat meg. A képzések és a korszerűsítések még ebben az esztendőben realizálódnak. A Komló-VÍZ Kft. esetében a pályázati forrás lehívását ugyanakkor bürokratikusan egy kissé nehezíti, hogy a cég már csak takaréklángon működik, hiszen időközben a Mohács-Víz Kft. vált tulajdonossá. Az említett három pályázat összességében 100 millió forint feletti támogatási összeget jelent a város számára.

Folytatódik Komló intézményeinek energetikai racionalizálása. Ezen a területen öt pályázat is nyert, melynek segítségével  napelemes-rendszerek telepítésére kerülhet sor az intézményekre.  A szilvási középiskola-együttes magasabb épületére telepített napelemek próbaüzeme zajlik jelenleg, melyek már – a napsütéses időszaknak köszönhetően – termelik a villamos energiát a hálózatra. Polics József polgármester arról számolt be, hogy a napokban kötötték össze a régi és az új villamos rendszert – beépítésre kerültek azok a technológiai berendezések, melyek lehetővé teszik a villamos áram oda-vissza áramlását.

Jó példa a hatékonyság megértésére a jelenleg is zajló tavaszi szünet időszaka, ekkor nincs tanítás, azaz nincs jelentős energiahasználat az épületben, tehát ilyenkor a hálózatra termel a rendszer.

Polics József szerint, ha az átlagos napsütéses órákat vesszük figyelembe, és ha a rendszer jól működik, akkor a szóban forgó középiskolák épületeiben, az elkövetkező időszakban nem szabad villamos energiára költeni. Az előzetes adatok biztatóak a megtakarítást illetően, számítások szerint a beruházás két év alatt térülhet meg.

Csapadékra várva: átadták a felújított sikondai gátat

Finom, precíz kivitelezés – nyilatkozta Polics József polgármester a gáttal kapcsolatban

Még a határidő előtt lezajlott a sikondai nagyobbik tó kijavított gátjának műszaki átadása. A horgásztó körüli hétvégi házak tulajdonosai, valamint a horgászegyesület tagjai már csak egy csapadékos időszakra várnak.   

Kegyeibe fogadta az időjárás a sikondai gát kivitelezőit, ennek köszönhetően jóval a határidő előtt megtörténhetett a műszaki átadása a megrongálódott védműnek.

Az önkormányzat által benyújtott sikeres vis major pályázatból kijavított gát mára biztonságosan képes a jelenlegi, illetve a várható vízhozamot megtartani. Igaz, egyelőre a tóban a víz nem éri el az üzemi szintet, mivel a víz utánpótlása a csapadékmentes időszak miatt gyér.

Ennek ellenére a Komlói Bányász Horgász Egyesület vezetői egy kiegyenlítő mechanizmussal megteremtették azt a lehetőséget, hogy a szóban forgó tó is alkalmassá váljon halak befogadására. Erre azért volt gyorsan szükség, hogy a horgászegyesület még az olcsóbb halbeszerzési időszakban el tudja végezni a telepítést. Erre a napokban sor került, mindkét tavon lezajlott a haltelepítések első fázisa.

Amennyiben tavasszal a megszokott mértékben érkezik az égi áldás, akkor rövid időn belül helyreállhatnak a korábban megszokott körülmények Sikondán.

Mint ismert, korábban szivárgást tapasztaltak a 66-os számú út melletti sikondai alsó tó gátjánál. A helyszínre érkező szakemberek megállapították, hogy a gát vész-árapasztója alatt sérült meg a gát, és emiatt szivárgott a víz.

Lezárult a lomtalanítási időszak – használjuk ki a hulladékudvar lehetőségeit

A napokban zárult a tavaszi lomtalanítási akció. A Komlói Városgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai három ütemben szállították el a téli-tavaszi időszakban felgyülemlett lim-lomot.

A munkálatok befejezése után Szeitz Gábor üzemeltetés vezető-helyettes tájékoztatta hírportálunkat a tapasztalatokról. A szakember szerint a komlói lakosok egyre tudatosabbak, többnyire olyan hulladék került a gyűjtőhelyekre, amely az előírásoknak megfelelnek. Visszatérő probléma ugyanakkor az autógumik kihelyezése: néhány esetben sajnos – a hulladékudvar helyett – ezek is kikerültek a közterületekre.

Nem találkoztak a munkatársak ezzel szemben idén építési törmelékkel, mely korábban igen sok technikai problémát – ezzel párhuzamosan milliós kárt – okozott a KVGN Zrt. műszaki berendezéseikben.

Az autógumi és az építési törmelék elhelyezésére egyébként a Sportvölgyben működő lakossági hulladékudvarban van lehetőség, ahol – ahogy a tájékoztatókból is kitűnik – 1-2 m3 törmeléket ingyenesen is befogadnak.

Szeitz Gábor elmondta, hogy a hulladékudvar kapacitása még messze nincs kihasználva. Felhívta a figyelmet arra, hogy az egész év folyamán beszállítható oda lomhulladék, így akinek nem felel meg a lomtalanítási akciók időpontjai, azoknak van lehetőségük máskor is megszabadulni a felesleges hulladékoktól.

A hulladékudvar hetente három alkalommal várja a partnereit: hétfő délelőttönként, szerda délután és szombat délelőtt. Utóbbi időpont alkalmas a veszélyes hulladék elhelyezésére.

Március 24-től, hétfői napokon elindult a zöldjárat, mely – az időjárás függvényében – akár október végéig, november elejéig közlekedik.  Fontos azonban elmondani, hogy a kert- és háztulajdonosok, csak másfél méternél rövidebb, 20 kg-nál nem nehezebb, összekötegelt zöldhulladékot rakjanak ki elszállításra. A hulladékgazdálkodási cég kérése ezen felül, hogy a fű, illetve levél elhelyezésére alkalmas zsákok száját ne kössék össze, ezzel is megkönnyítve a kiürítést.

Kapcsolatfelvétel és vájárképzés – munkában a bányaklaszter

A nemrég alakult Mecsek Bányászati Klaszter aktívan munkához is látott. Az elmúlt hetekben több, a bányászat újraindítása szempontjából kulcsfontosságú szereplővel vették fel a kapcsolatot. Minderről az április első napjaiban tartott újabb ülésükön számoltak be.

A Mecsek Bányászati Klaszter alapszabályban is deklarált célja, hogy a bányászati szakmakultúra újraindítását ötletekkel, javaslatokkal, a döntéshozók munkáját támogató anyagok előkészítésével és az érintett intézmények közötti kapcsolatfelvétel meggyorsításával elősegítse. Ezzel hosszabb távon teljesíthetővé válik, hogy az egykori bányatérség dolgozni akaró állástalanjainak az elsődleges munkaerőpiacon teremtsenek lehetőségeket.

Ennek érdekében már meg is kezdődött a munka. Polics József komlói polgármester, a Klaszter elnöke elmondta, hogy az idei évre elfogadott program szerint megkezdték az egyeztetéseket a Pécsi Tudományegyetem szakembereivel. Ez egy fontos lépés, hiszen a tudományos élet képviselőinek tudása, tapasztalat és gyakorlata fontos lesz ahhoz, hogy a világban már meglévő, környezetkímélő bányászati technológiákat be lehessen vezetni a Mecsekbe, cáfolva a tevékenységgel kapcsolatos negatív előítéleteket.

További előremutató lépés a vájárképzés szeptemberi újraindítása. Polics ezzel kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy a szakiskolai mellett küszöbön áll a felnőttképzés engedélyeztetése is, amelyre máris harmincnál több jelentkező van. Szépen gyűlnek a normál tantervű jelentkezők is a vájár szakmacsoportba, amelybe a május 31-i pótjelentkezési határidőig várják a diákokat. A polgármester minden fiatalt és szülőt arra biztatott, bátran jelentkezzenek, hiszen egy Európa-szerte keresett, hosszú távon is garantált foglalkoztatást és kiemelt bérezést jelentő szakmát tanulhatnak, ráadásul az iskolai évek alatt ösztöndíjat is kaphatnak.

Idén is rendeznek Virágos Magyarországért versenyt

Az idén is megrendezik Magyarország legsikeresebb környezetszépítő versenyét, a Virágos Magyarországért versenyt, amelyre a jelentkezéseket május végéig várják – közölte a Magyar Turizmus Zrt., amely a szervezeti és finanszírozási kereteket adja. A megmérettetést – amelyre önkormányzatok nevezhetnek – az idén huszonegyedik alkalommal hirdették meg. Tavaly Komló városa különdíjban részesült.

A versenynek minden évben van kiemelt témája, 2014-ben az I. világháborús emlékhelyek környezetének gondozottsága a településen, kiemelten figyelve a jubileumi emlékévre. A turizmus fejlesztésének egyik elsődleges feltétele a vendégbarát településkép megteremtése, a komfortérzet egyik kulcseleme pedig éppen a virágosítás – hangsúlyozta a Nemzetgazdasági
Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára, Horváth Viktória.

A verseny megszervezését a kezdetektől több minisztérium, szakmai és civil szervezet támogatja. Az országos mellett helyi (városi, megyei, régiós) versenyeket is rendeznek, amelyek évente közel kétmillió embert mozgósítanak a kulturált, rendezett, tiszta, virággal díszített környezet megteremtése, megőrzése érdekében.

A verseny fődíja Magyarország képviselete a 2015. évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében (Entente Florale Europe). Az idén Gyula (város kategória) és Zebegény (falu kategória) jogosult erre. A 12 európai országot átfogó Entente Florale Europe versenyben az elmúlt két évtized alatt közel 50 magyar település vett részt 7 arany-, 21 ezüst-, 10 bronz- és 10 európai érmet nyerve.

Röviden a közéletből

Egyike a logó-variációknak

Bányászati klaszter – Ülésezett a Mecseki Bányászati Klaszter. Az ülésen a klaszter tagjai módosításokkal elfogadták a szervezet logóját és honlap-tervezetét. Majd előkészítő megbeszélést folytattak a Pécsi Tudományegyetem képviselőivel egy esetleges együttműködési megállapodás lehetőségéről. A bányászképzéssel kapcsolatban Széplábi András, a szakmunkásképző képzésvezető igazgatóhelyettese beszámolt a vájárképzésre jelentkezők eddigi számáról.

Kodály-kórus Krakkóban – Április 3. és 8. között a lengyelországi Krakkóban vendégszerepelt a Kodály Gyermekkórus. A mintegy negyvenfős csoport a néhai II. János Pál pápa szentté avatása alkalmából a programsorozat részeként szervezett egyházzenei találkozón vett részt.

“Komló és Pécs fejlődni fog” – Hoppál Péter

Elsősorban uniós fejlesztési források és munkahelyteremtő beruházások segítségével fejlődhet Baranya Hoppál Péter szerint, aki a Fidesz-KDNP jelöltjeként nyert mandátumot az országgyűlési választáson Baranya 2. számú, pécsi és komlói választókörzetében.

“Választókerületem, Pécs és Komló fejlődni fog a következő ciklusban, hiszen a kormány reményeim szerint minden olyan ügyben támogatni fogja a térséget, amely munkahelyteremtő beruházásokkal kapcsolatos” – mondta a politikus az MTI-nek a választások éjszakáján, a szavazatok több mint 90 százalékos feldolgozottságánál.

A Mecsek-NET Televíziónak adott interjújában többek között a következőket mondta:

„Nagyon fontos üzenet ez a siker számomra, hiszen sokan úgy gondolták, hogy Pécs és Komló inkább a baloldal fellegvára. Az emberek kinyilvánították – összességében kétezernél is több szavazattal -, hogy biztonságos támogatást tudhatok a hátam mögött.

Az üzenet egyértelmű: azt az utat kell folytatni, amit elkezdtünk. Igenis a rezsicsökkentés, a nyugdíjemelés, a családok támogatása fontos érték, s ezt meg kell védenünk. Ezért fogok küzdeni, valamint azért, hogy Magyarország felemelkedését szolgáljam.

Itt a térségben eddig arra kértük az állam támogatását, hogy az adósságból kilábaljunk, hogy a csődöt elkerüljük. Azért, hogy betömködjük a lyukakat. Mára már „az orrunk” kilátszik a vízből, a fejlődés irányába fordul a térség. Azzal, hogy a többség a jobboldalra szavazott elérte, hogy egy irányban vagyunk a – vélhetőleg kétharmados – kormányzással, így érvényesíteni tudjuk érdekeinket Budapesten.”

Számok, százalékok a hátrahagyott országgyűlési választásról

Mecsekfalun volt arányaiban a legnagyobb választási kedv, néhol 1-2 szavazat döntött, Körtvélyes és Szilvás is tartogatott meglepetéseket. Szilvásban a baloldal, Kenderföldön a jobboldal fölényben. Választás számokban:

A voksolók számát tekintve négy olyan szavazókör volt a 23 közül, melyben elérte, illetve meghaladta az országos 61 %-os részvételt. Ebből a szempontból Mecsekfalu vitte a prímet, ahol a szavazásra jogosultak 68,47 %-a járult az urnához. Nem sokkal marad el tőle az egykori Dávidföldi Iskolában kijelölt 20-as szavazókör. Itt 65,33% -os részvételt mértek. Arányaiban a legkevesebben a Tompa M. utcában lévő 12-es szavazókörben szavaztak, 45,51 % -os részvételi aránnyal.

Az egyéni jelölteket illetően Komlón is az MSZP vezette Kormányváltó erő, a Fidesz-KDNP és a Jobbik Magyarországért Mozgalom képviselőjelöltjeinek fölényéről szólt a választás. Valamennyi szavazókört e hármas versenyfutása jellemezte, ahogy a negyedik helyen is rendre dr. Keresztes László Lóránt, az LMP jelöltje végzett.

A szavazatok összesítésekor kiderült, hogy dr. Szakács László (MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP) 16 egyéni választókörben végzett az élen, míg dr. Hoppál Péter 7 szavazókörben tudott több szavazatot szerezni riválisainál.

A legszorosabb verseny Körtvélyesben, a 16-os választókörben alakult ki. Itt Hoppál Péter mindössze egy szavazattal előzte meg Szakács Lászlót, s mindössze 11 vokssal a Jobbik jelöltjét, Gyimesi Gábort. Érdekesen alakult a körtvélyesi 17-es választókör eredménye is. Ha nem is ennyire kiélezett, de szoros versenyben Szakács László gyűjtötte a legtöbb voksot, ugyanitt Gyimesi Gábor végzett a második helyen, s csak harmadik helyre „futott” be Hoppál Péter. (Ugyanez a sorrend alakult ki a Gagarin utcai 2-es szavazókörben – a szerk.)

Hoppál Péter a 12-es és 13-as kenderföldi választókörben, valamint a belvárosi 5-ös szavazóhelyiségben és Kisbattyánban ért el jelentősnek mondható fölényt, ugyanakkor Szilvás valamennyi fülkéjében Szakács László neve mellé került több iksz – különösen a 7-es számú választókörben alakult ki nagy különbség, ahol közel 200 voksnyi plusz mutatkozott a baloldali politikus javára.

A pártlistára leadott szavazatok nagy vonalakban megegyeztek az egyéni listákra adott szavazatok tendenciáival. Az MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP 17 helyen végzett az első pozícióban, míg a Fidesz-KDNP 6 alkalommal került a lista élére. A jobbik négy második helye is magáért beszél. A 16-os körtvélyesi szavazókör ebből a szempontból is sokáig beszédtéma lesz. Bár egyéniben itt Hoppál Péter nyert, az MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP egyetlen szavazattal többet gyűjtött, míg a második helyen, azonos eredménnyel a Fidesz-KDNP és a Jobbik végzett.

Kétszer lesz Komlón virágvásár…

A Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület, a Komlói Nyugdíjas Egyesület és a Magyar Vöröskereszt Komlói Szervezete ismét virágvásárt szervez. A rendezvényre április 12-én és május 3-án délelőtt kerül sor a Vásárcsarnok melletti rendőrség-parkolóban

A rendezvény a Virágos Komló 2014 mozgalom szervezésében zajlik.