Stein Anna fia látogatott Komlóra

Rövid látogatásra érkezett Komlóra Jánosi Engel Adolf szépunokája, Stéphane Szendy, Stein Anna fia.

Az összes, határainkon túl élő Jánosi Engel leszármazott közül Stein Anna – Párizsban élő festő- és szobrászművész – ápolja a legintenzívebben ősei hagyatékát, látogat rendszeresen Pécsre és Komlóra, legkedvesebb gyermekkori emlékei helyszíneire. Első férje Szendy Arisztid volt. Fiúk, Stéphane Szendy szobrászművész, Párizs mellett él családjával.

Édesanyja bíztatására, egyhetes magyarországi, budapesti tartózkodását megszakítva unokafivérével és annak családjával érkezett a komlói József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjteménybe, ahol az intézmény dolgozói fogadták. Komlói látogatásának legfontosabb célja a múzeumban őrzött családi hagyaték és a Jánosi Engel Adolf-emléksarok megtekintése volt.

A barátságos, kötetlen hangulatban eltöltött néhány óra után a pécsi emlékhelyek megtekintésével folytatták útjukat, majd tértek vissza Budapestre. A muzeális gyűjtemény vezetője – Steinerbrunner Győzőné – Komló város és a muzeális gyűjtemény ajándékaival búcsúzott a vendégtől, aki ígéretet tett, hogy hamarosan gyermekeivel tér vissza újra városunkba.

Fedett buszmegállók az Attila utcában

Nem kell már esőben várakoznia az Attila utcai megállók utazóközönségének. Előbb az utca tetején, majd néhány nappal később az utca alján lévő autóbuszmegálló vált fedetté.   

Képviselői keretből befejeződött beruházás egy helyi vállalkozó kivitelezésében valósulhatott meg. Ezzel egy régi adósságát törlesztette az önkormányzat az itt lakók felé, hiszen a Kék ABC-vel szembeni megállóban eddig még nem volt tetővel fedett építmény.

Már korábban elbontották az Attila utca másik végén lévő kereszteződősében balesetveszélyessé vált faépületet, aminek helyén egy – a felsőszilvásihoz hasonlóan – fémből készült beállót adtak át a rendeltetésének a napokban.

Mink Ernő (Fidesz), a terület önkormányzati képviselője rámutatott, hogy van még fedetlen buszmegálló a körzetben, amit belátható időn belül szeretnének hasonlóképpen komfortosítani.

Szigetvári lány sikere a megyei szépségverseny harmadik felvonásán

Szigetváron, a Vigadó épületében rendezték a „Baranya Megye Szépe 2014” harmadik elődöntőjét.

A Szigetvári Járási Szépségverseny volt a harmadik állomása a Baranya Megye Szépe 2014 sorozatnak.  A Clear Fashion Kft. által jegyzett versenyen a szigetvári illetőségű Hajdu Juliannát választották a járás szépének. A „Szigetvári Járás Szépe” cím birtokosa első helyen jutott a komlói középdöntőbe, melyet szeptember 7-én rendeznek a Városi Sportközpontban.

A győztes első udvarhölgye Fenyvesi Brigitta (a fotón jobb oldalt), míg a második udvarhölgy Szalai Vivien lett.

A versenysorozat következő eseményére a Siklósi Várban kerül sor. A Siklósi Járási Szépségverseny időpontja július 26. 16 óra.

A versenyre szeptember 1-jéig folyamatosan lehet jelentkezni www.baranyamegyeszepe.hu oldalon.

A 2014-es Megye Szépe Szépségverseny döntőjébe a járási előválogatásokról, és az elődöntő versenyekről lehet a középdöntőbe kerülni. A középdöntőből 15 versenyző jut a döntőbe +1 fő a közönség szavazatoknak köszönhetően.

Korszerűsödnek intézményeink, szépülnek köztereink a nyári időszakban

A nyári szünetek, a szabadságolások ellenére nagy erővel folyik a város intézményeinek, köztereinek felújítása.

A pályázati feltételeknek megfelelően folytatódik a napelemek felszerelése, nyílászárók cseréje a város középületein.  A Nagy László Gimnázium és a szakközépiskola után a Színház- és Hangversenyterem tetejére kerülhettek fel napelemek, majd a közelmúltban kezdődhetett el a KBSK főépületének korszerűsítése.

Bár javában tart a nyári szünet az iskolákban, a tantermekben, a folyosóikon ugyanakkor más jellegű munka folyik. Jelenleg a Felsőszilvási Általános Iskola tetőfelújítása és „felülvilágítóinak” teljes cseréje van folyamatban, de a nyár folyamán szinte valamennyi oktatási-nevelési intézményt érinti kisebb-nagyobb felújítás.

Megújul a Városház tér is. A teret határoló külső fal után, a kőfal belső fele és a járda is új díszburkolatot kap.

Nagy átalakuláson ment keresztül fél év alatt a Csempe-parkoló. Az évek óta esedékes renoválás végre megvalósulhatott, és ehhez a közmunkaprogram nagyban hozzájárult. A térburkoló elemek, valamint a játszótér beépítésével párhuzamosan a kertészet munkatársai növényeket helyeznek (ültetnek) ki a Csempe-parkolóba, amivel egyelőre lezárul a köztér közel féléves felújítása.

Készül a 2014/15-ös sportszezonra a Városi Sportközpont is. Az NBI-es kézilabda- és kosárlabda-mérkőzéseknek is helyet adó intézményben festés és műszaki jellegű felújítás kezdődött. (A komlói sportház pályázati forrásból nagyszabású átalakításon esik át- a szerk.)

 

Helyi segítség a mentőállomásnak

Komlói vállalkozók, cégek és a szakiskola diákjainak közreműködésével zajlik a mentőállomás állagmegóvása.

Az iparkamara kezdeményezésére az ország számos pontján lezajlott a mentőállomások állagfelmérése. Ennek befejeztével helyi cégeket, vállalkozókat, szakiskolákat igyekeznek bevonni az állagmegóvó tevékenységbe. Ennek eredményeként a komlói mentőállomáson a szakiskola diákjai – a Gerle Kft. és a MIG-TIG Kft. hathatós támogatása mellett – a mentőállomás alagsorának helyiségeit teszik használhatóvá. A közelmúltban egy irattár kialakítására került sor, melyhez az anyagi forrásokat az Országos Mentőszolgálat, az eszközöket és a munkaerőt a Gerle Kft., valamint a szakiskola biztosította.

Kovács Balázs, a szakiskola igazgatója elmondta, hogy a folytatásban a MIG-TIG Kft. és az iskola diákjai az épületet körülvevő kerítést újítják fel.

Takács László mentőtiszt szerint a szűkös anyagi források miatt jól jön a segítség ahhoz, hogy jobb munkakörülmények között dolgozhassanak. Hozzátette, hogy országos szinten már elkezdődött a mentőállomások megújítása – de, hogy a komlóira melyik ütemben kerül sor, arról még nincs információjuk.

Vokányi lány nyerte a megye szépe verseny bólyi elődöntőjét

A második elődöntővel folytatódott a Baranya Megye Szépe szépségverseny. A helyszín ezúttal Bóly, az Erzsébet Vigadó volt.  Fotó: www.facebook.com/baranyamegyeszepe

Eredmények:

Tini kategória:
I. Békési Lili, 13 éves, Bóly
II. Szvoboda Laura 15 éves, Komló

Felnőtt kategória:
I. Ternyei Ramóna, 21 éves, Vokány
II. Márta Melánia, 21 éves, Harkány
III. Radányi Rebeka, 16 éves, Bóly

Vigaszágon továbbjutott: Cselkó Kitti
Közönségdíj: Bogdán Kinga, 17 éves, Bogádmindszent

A harmadik elődöntőt július 19-én, Szigetváron (Vigadó) rendezi meg a Clear Fashion Kft.

Versenysorozat 9 járási elődöntőt követően Komlón, a középdöntővel zár (09.07.). A középdöntőből 15 versenyző jut a döntőbe +1 fő a közönségszavazatoknak köszönhetően léphet zsűri elé Pécsett.

A megye válogatott szépeinek döntőjére október 18-án, a Zsolnay Negyed E78-as termének kifutóján kerül sor.

A versenyről a www.baranyamegyeszepe.hu weboldalon találnak többet az érdeklődők.

Megnyitotta “kapuit” a környezetvédő tábor

Főhajtás a bányászhősök emlékfalánál

A Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület, a Gagarin Iskola és a komlói szakiskola szervezésében megkezdődött a 28. Nemzetközi Ifjúsági Környezetvédő és Honismereti Tábor.

Szarka Elemér, a szervező civil szervezet elnökének és Fóris Zoltánnak, az egyesület alelnökének bevezetőjét követően hivatalosan is megkezdődött a közel 30 éves múltra visszatekintő környezetvédelmi tábor. Ahogy a köszöntőkből megtudtuk, az idei tábor a környezetvédelmi programok mellett honismereti, városismereti célokat is megfogalmazott.

A 13 belényesi, 13 kárpátaljai és 10 komlói fiatal, valamint kísérőik nemcsak környezetvédelmi őrjáratokon, intézménylátogatásokon vesznek részt, hanem mélyebben megismerkednek Komló és környéke építészeti, illetve természetföldrajzi érdekességeivel is.

A tábor nyitónapján a résztvevők koszorút helyeztek el a Bányász Emlékműnél található hősök falánál.

A tábor munkáját a Komló Város Önkormányzat, Komló Városért Alapítvány,  Fűtőerőmű Zrt, Mohács-Víz Kft. Komlói Üzemmérnöksége, Városgazdálkodási Zrt, Horvát és Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat, Tánczos és Társa Bt., Pásztó Csaba vállalkozó, PÉTÁV  Pécs,  Szigetvári Takarékszövetkezet,  PI-ER Technical Kft,  Mecsekerdő Zrt, Takács Nándor Zengővölgye Bt, KBSK, Városgondnokság, ART-INNOVA Kft, GESZ, Orfű Aquapark, Magyarhertelendi Termálfürdő, Közösségek Háza, Kópicz József támogatja.

Környezetvédelmi tábor 28-adszor

Fotó: archív

A Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület és a Gagarin Iskola szervezésében kezdi meg munkáját a hétvégén a Nemzetközi Ifjúsági Környezetvédő és Honismereti Tábor.

A tábor munkáját a Komló Város Önkormányzat, Komló Városért Alapítvány,  Fűtőerőmű Zrt, Mohács-Víz Kft. Komlói Üzemmérnöksége, Városgazdálkodási Zrt, Horvát és Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat, Tánczos és Társa Bt., Pásztó Csaba vállalkozó, PÉTÁV  Pécs,  Szigetvári Takarékszövetkezet,  PI-ER Technical Kft,  Mecsekerdő Zrt, Takács Nándor Zengővölgye Bt, KBSK, Városgondnokság, ART-INNOVA Kft, GESZ, Orfű Aquapark, Magyarhertelendi Termálfürdő, Közösségek Háza, Kópicz József támogatja.

A  résztvevőket fogadja Polics József polgármester. A 13 belényesi , 13 kárpátaljai és 10 komlói fiatal   a kísérőkkel, választmányi tagokkal együtt végez városszépítő  munkát. A fiatalok rendszergazda vállalkozásokat látogatnak és szakirányú ismereteket is szereznek, környezetvédelmi őrjáratokat tartanak, valamint ismerkednek Komlóval, a város intézményeivel.

Utcai futóverseny – rendőrségi felhívás

Tisztelt Járművezetők!

 Felhívom a figyelmet, hogy 2014.07.06.-án 09.00 és 12.00 közötti időpontban a DÖKE  utcai futóversenyt ( félmaraton ) szervez.

A verseny útvonala: Komló (Sportcsarnok – főút) – Mecsekjánosi (főút) – Mecsekpölöske (főút) – Magyarszék (főút) – Mecsekpölöske (bicikliút) – Mecsekjánosi (bicikliút) – Komló (Altáró utcából kiérve a Sportcsarnokig).

A balesetek megelőzése a versenyzők valamint a biztosításban részt vevők biztonsága érdekében kérem, hogy járművével az előzéseknél, kikerüléseknél fokozott odafigyelést, óvatosságot tanúsítsanak.

Együttműködését előre is köszönöm!

Horváth Attila rendőr százados – Közlekedésrendészeti Osztály osztályvezető

Egészségügyi dolgozók és a köztisztviselők ünnepelnek július 1-jén – zárva lesznek a hivatalok, rendelők

Zárva lesznek a gyógyszertárak, a háziorvosi rendelők és szakrendelők, valamint a hivatalok is július 1-jén, kedden. Ünnepnapja lesz ugyanis az egészségügyi dolgozóknak és a köztisztviselőknek is.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közölte: kedden ügyeleti rend lesz az egészségügyi ellátásban, így a háziorvosi és a kórházi ellátásban is.

A gyógyszerellátást a legtöbb településen szintén ügyeleti rend szerint biztosítják. A patikák bejáratánál jól látható helyen és jól olvasható módon jelezni kell a szolgálati rendet, az elérhetőséget és a legközelebbi folyamatosan nyitva tartó vagy készenléti, ügyeleti szolgálatot teljesítő közforgalmú gyógyszertár nevét, címét, telefonszámát, valamint az ügyelet, készenlét kezdő és befejező időpontját, továbbá a legközelebbi felnőtt és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát – közölte az ÁNTSZ.

A Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége közölte, a tagvállalati gyógyszertárak is zárva tartanak július 1-jén, így a betegek és vásárlók kizárólag az ügyeletes gyógyszertárakban és azokban a patikákban juthatnak hozzá gyógyszereikhez, amelyek rendkívüli munkavégzés keretében vállalták a folyamatos gyógyszerellátást. Ilyenek például bevásárlóközpontokban található gyógyszertárak.

Zárva lesznek a hivatalok is kedden, miután a köztisztviselőknek is ünnepnapjuk lesz. Ügyeket intézni így szerdától lehet majd.