Szakképzési ösztöndíj támogatás vájár szakon tanulmányokat folytató tanulók részére – Pályázati kiírás

Komló Város Önkormányzata Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2014. (VI. 20.) önkormányzati rendelete alapján pályázatot hirdet a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ által fenntartott és működtetett, Kökönyösi Szakközépiskola Nagy László Szakközépiskolája, Szakiskolája, Speciális Szakiskolája és Kollégiuma köznevelési intézményben a szakiskolai szakképzési évfolyamán, első szakképesítésre felkészítő nappali tagozaton, vájár szakon tanulmányokat folytató tanulók részére.

 

A pályázati kiírás és a melléklet IDE KATTINTVA letölthető!

Fotópályázat Komló szépségeiről

Profi és amatőr fényképészek jelentkezését is várja a komlói önkormányzat nemrég indított, a városról szóló fotópályázatára. Az értékes nyereményekért folyó versenyre a környékbeliek mellett itt pihenő turisták is pályázhatnak.

Az ezerarcú Komló szépségeinek, különleges pillanatainak és felfedezésre váró titkainak megörökítését várják a vállalkozó kedvű fotósoktól a szervezők. Lehet nevezni tájképekkel, életképekkel, csendéletekkel, rendezvényfotóval, vagyis szinte bármilyen műfajjal, a lényeg csupán az, hogy Komlóról szóljon a kép. Hasonlóképp nincsen technikai megkötés sem: profi géppel vagy mobiltelefonnal készített, színes vagy fekete-fehér fotókkal egyaránt lehet nevezni.

A pályázatot meghirdető önkormányzat és a Mecsek-Hegyhát Turisztikai egyesület célja demonstrálni, hogy a köztudatban még mindig szocialista iparvárosként létező Komló a lenyűgöző természeti környezetnek és a helyiek kitartó és szorgalmas városszépítő munkájának köszönhetően számos bemutatásra érdemes szépséget rejt.

A részvétel egyszerű: csupán a fotopalyazat@mecsekhegyhat.hu email címre kell beküldeni az elkészült fotókat szeptember 30-ig. Szakértő zsűri fogja kiválasztani a legjobb húszat, amelyek közül a közönség szavazhat az értékes nyereményekben részesülő dobogósokra december közepéig.

A díjak a helyi közösség összefogását is jelképezik a térség népszerűsítése érdekében: az ötvenezer forintos fődíjat Polics József polgármester, a második helyezettnek járó harmincezer forintos utalványt a TF Center Kft., a bronzérmest megillető, tízezer forintos nyereményt pedig a Rákos Ildikó Fotószalon ajánlotta fel. Emellett lesznek különdíjak is: strandbelépők a Hertelendi Termál Kft. jóvoltából.

A szervezésben is közreműködő Polics József polgármester elmondta, a hivatásos fotósok mellett az amatőrök jelentkezésére is számítanak, de várnak fotókat a Komlón és környékén nyaraló turistáktól is. – A legfontosabb azonban a helyi közösség erősítése azáltal, hogy a fotókon keresztül város újabb és újabb arcát mutatjuk meg. Rádöbbentve mindenkit, hogy első pillantásra átlagosnak tetsző otthonuk valójában mennyire egyedi és gyönyörű hely.

 

A pályázatról minden információ és a részvételi szabályzat a mecsekhegyhat.hu weboldalon olvasható.

Élvonalbeli sportcsarnok Komlón

10400038_1522598131303374_1049238228404840982_nNem csak a csapat, a körülmények is első osztályúak lesznek ősztől a komlói sportcsarnokban. A hazai élvonalba feljutott kézilabdázók ugyanis megszépült épületben fogadhatják ellenfeleiket.

A Komlón már hagyományosnak tekinthető együttműködéssel és összefogással tették rendbe az elmúlt hónapokban a városi sportcsarnok belső terét. Az élvonalba frissen fel-jutott Komlói Bányász férfi kézilabdázóinak és a magyar bajnok PINKK női kosárlabda-csapatának is otthont adó létesítmény renoválását még a bajnokságok téli szünetében kezdték el, és csak a napokban fejezték be teljesen.

A munkálatok során újrafestették a teljes belső teret, méghozzá nem csak a falakat, ha-nem valamennyi ajtót és ablakot is. Megújult emellett a néző- és küzdőtér acélszerkezete is. A teljes építkezést komlóiak végezték: a szurkolók ősszel a Start közmunkaprogramban részt vevő helybéli szakembereknek mondhatnak köszönetet a megszépült létesítményért.

– A Start-programra épülő kivitelezési konstrukciónak köszönhetően a felújítás terhei minimálisak voltak, csupán a nagyjából kétmillió forintnyi anyagköltséget kellett állnia az önkormányzatnak. – mondta el Polics József polgármester. – A legjobbkor sikerült befejezni a munkát, hiszen már alig egy hónap van hátra a Bányász első hazai meccséig, amelyen az Európa élvonalába tartozó Szegedet fogadják. Várhatóan telt ház előtt, úgy-hogy remélem, nem csak a körülmények, a hangulat is élvonalbeli lesz a komlói csarnok-ban!

Szent István nap: “István a jövőt szolgálta”

Polics József megvágja az "új kenyeret"

Polics József megvágja az “új kenyeret”

Szentmise és kenyérszentelés, majd szabadidős programok várták az ünneplőket Komlón az augusztus 20-i rendezvénysorozaton.

A római katolikus templomban celebrált misét követően a 48-as téren Polics József polgármestere köszöntőjét hallgathatták meg az ünneplők.
„Jövőnk építéséhez hitelesen ismernünk kell múltunkat is” – idézte a polgármester István király – egykoron fiához intézett – szavait, azét az uralkodóét, akinek a keresztény államiság alapjainak megteremtését, Magyarország létezését köszönhetjük.

Polics József beszédében arra az időszakra emlékeztetett, amikor egykori állami vezetőink igyekeztek Szent István királyt és életművét leértékelni, elfelejteni.
Azonban a történelmi idő Istvánt igazolta. Szent István ugyanis felismerte, hogy fennmaradása érdekében fel kell vennie a magyarságnak a keresztséget, és létre kell hozni egy új, földbirtokrendszerre épülő államot – méltatta első királyunkat a városvezető.
Hozzátette: akkor leszünk méltó követői Istvánnak, ha a népek és nemzetek nagy családjában igyekszünk tanulni egymástól, ugyanakkor hűségesen meg is őrizzük saját nemzeti értékeinket, és átadjuk azokat a jövő nemzedékének.

Polics József felhívta a figyelmet arra, hogy együttélésünk legfontosabb keretei a család és a nemzet. Összetartozásunk alapvető értékei pedig a hűség, a hit és a szeretet.

Horváth László baptista lelkipásztor ünnepi gondolatait tolmácsolja

Horváth László baptista lelkipásztor ünnepi gondolatait tolmácsolja

István – nemzetünk megmaradása érdekében nem félt szembefordulni a múlttal, s felismerte a változtatás szükségszerűségét. Mi sem adhatjuk fel, hanem Szent István nyomdokain kell tovább haladnunk. Ezt tettük az ezelőtti négy évben, bebizonyítva a világnak, hogy szabadságát megőrizve, a nemzeti érdekeit védve, a keresztény értékek mellett elköteleződve lehet csak jövőnk – szólt a mostani generációkhoz a polgármester.

Az építkezéshez hit, türelem, fizikai erőnlét és idő szükséges. Nem lehet négy év alatt mindent helyrehozni – mondta, majd hozzátette,a nehézségek ellenére megéri a kitartás, a türelem, mert a cél helyes: egy még élhetőbb ország, egy még élhetőbb Komló feltételeinek megteremtése. Ehhez mindenkire szükség van: azokra, akiknek köszönhetjük városunk szépülését, rendezettségét, akik kiveszik részüket az értékteremtésben.
A feladatunk nem csak a jelen megőrzése, hanem a biztonságos jövő megteremtése. István király a jövőt szolgálta.

A mai napon az új kenyeret is ünnepeljük, ami az életet, a megélhetést jelenti. Egy küzdelmes munka eredménye, amiben ott van annak a munkája, aki a magot elvetette, ott van az éltető eső és a nap, azé, aki gondozta, learatta, megőrölte a búzát, aki a hozzávalókból elkészítette, aki megsütötte. A nemzeti szalaggal átkötött kenyér jelenti a hazát, és a közös életünket is. Jelképe hitünknek, jövőbe vetett reményünknek és bizakodásunknak. A kenyérben együtt van ember és Isten, a kitartó emberi munka és az isteni gondviselésbe, a jövőbe vetett hit – zárta beszédét Polics József.

Az ünnepi beszédet követően az „új kenyér” megszentelése és megáldása következett. Mátyás Imre római katolikus plébános és Horváth László baptista lelkipásztor gondolatai és imája után Polics József megszegte az „új kenyeret”.

A délelőtti ünnepi programot a Band Of StreetS együttes utcazenéje zárta, majd a műsorfolyam a 48-as téren felállított színpadnál délután folytatódott, ahol gyermekműsorok, táncos, zenés produkciók váltották egymást. A rendezvényen helyi és környékbeli kézművesek termékeit ízlelhették és vásárolhatták meg a vendégek.

SAJTÓKÖZLEMÉNY – Mire érdemes odafigyelni a tömegrendezvények ideje alatt?

image001Holnaptól megyeszerte megkezdődnek az augusztus 20-i ünnepség sorozatok, amelyek hatalmas tömegeket vonzanak. A következő tájékoztatóban összefoglaltuk a rendezvények biztonságos lebonyolítása érdekében betartandó legfontosabb szabályokat, és tudnivalókat.

A rendezvények biztonságos lebonyolításáért minden esetben a szervező a felelős. A Baranya Megyei Védelmi Bizottság elnökének intézkedése alapján a szervezőknek minden esetben be kell jelenteniük a rendezvénnyel kapcsolatos alapvető információkat a megyei katasztrófavédelem felé. A bejelentést az alábbi adatlap kitöltésével tehetik meg, amelyet a baranya.ugyelet@katved.gov.hu elektronikus címre kell megküldeni, vagy faxon eljuttatni a +36/72 514-863-as telefonszámra. A bejelentésre azért van szükség, hogy a katasztrófavédelem megyei főügyelete minden váratlan eseményről – erős szélről, viharról, nagy intenzitású csapadékról – időben értesíteni tudja a szervezőket. A rendezvények bejelentése a látogatók biztonságát szolgálja.

A szervezők mellett a látogatóközönségnek is fokozott figyelemmel kell készülnie, és kikapcsolódnia egy-egy tömegrendezvény alkalmával.

Jó tanácsok a részt vevők számára:
- Mielőtt részt venne, nagy tömegeket vonzó rendezvényen, tájékozódjon előre a várható időjárásról, a rendőrségi intézkedésekről, az esetleges korlátozásokról! (Az időjárás előrejelzésről, a meteorológiai figyelmezetésekről és riasztásokról itt tájékozódhat.)
- A rendezvény során mérlegelje, hogy a tömegbe, vagy annak szélére áll. Pánik esetén a tömeg közepéből nehezebb elhagyni a területet.
- Babakocsival, kisgyermekkel, idős emberrel tömegbe állni nem ajánlott.
- Amennyiben kiürítésre kerül a sor, kövesse a szervezők utasításait, és maradjon higgadt!
- A tömeg sodrása elől próbáljon egy fix, stabil tárgyhoz húzódni (fal, oszlop stb.)!
- Vihar esetén ne álljon fa alá!
- Fontos a “Lassan járj, tovább érsz” mondás gyakorlati alkalmazása. Ha kisebb léptekkel haladnak az emberek, könnyebben eljutnak a kijáratig és átjutnak rajta, mintha rohannának.
- Maradjunk nyugodtak, higgadtak! Vigyázzunk társainkra!
- Ha sérült embert látunk, vigyük védett helyre. Nyugtassuk meg, maradjunk mellette! Minél hamarabb értesítsük a mentőket a 104-es telefonszámon!
- Égő cigaretta csikket soha ne dobjon el! Ha bárhol tüzet észlel, hívja a 105-ös segélyhívó telefonszámot
- Ha nagy villámlással járó vihar közeleg, vagy kap el minket, húzódjunk be valahová (ne magányosan álldogáló fa alá). A legjobb egy ház vagy egy üzlet. Ha gépkocsiban ülünk, az ablakokat zárjuk be, a fém részeket ne érintsük meg!

A bejelentett megyei rendezvények listáját megtalálja a http://baranya.katasztrofavedelem.hu/ internetes oldalon.

 

Pécs, 2014. augusztus 18.

 

Kasza Anett tű. főhadnagy
megyei katasztrófavédelmi szóvivő

 

Szent István – nap – programelőzetes

További esik a komlói munkanélküliség

Két hónap alatt közel 4%-kal csökkent a munkanélküliség Komlón. Jelenleg 1500 főnél is kevesebben keresnek állást a városban, ahol egyes szakmákra ráadásul folyamatos a kereslet.

Nem állt meg a komlói állástalanok számának a jelenlegi önkormányzati ciklusban folyamatosan tapasztalható csökkenése: a legfrissebb, júliusi adatok szerint a városban 13,4% volt az állástalanok aránya. Ez az elmúlt másfél év második legjobb hóvégi adata, ráadásul tavasz óta folyamatos a csökkenés. Ez ugyan még mindig az országos átlag fölött van, de lényegesen kisebb a különbség, mint akár csak néhány évvel ezelőtt.

 

A komlói járási munkaügyi kirendeltség tájékoztatása szerint az előző havinál négyszázzal kevesebb, 1406 álláskeresőt tartott nyilván a hivatal Komló város területén. Közülük mindössze 314 fő tartósan regisztrált, vagyis legalább fél éve állás nélkül lévő személy. Pozitív fejlemény, hogy ezeknek az embereknek a száma is több mint harminc fővel esett egyetlen hónap alatt.

A foglalkoztatási adatok örvendetes javulását Polics József polgármester két tényezőnek tudja be. – A legfontosabb, hogy fellendülés jelei mutatkoznak a város és a környék gazdaságában, így egyre többen találnak maguknak állást a piacon. A cégek munkahelyteremtő beruházásainak köszönhetően számos szakmában jelenleg is komoly kereslet mutatkozik a szakképzett dolgozókra. Például a varrónők vagy a fémipari végzettséggel rendelkezők akár napokon belül munkába tudnak állni a környéken. Fontos tényező még a folyamatosan zajló közmunkaprogram is: a START-munkák keretében jelenleg nyolc órás munkaidőben összesen 965 fő dolgozik a város közterületein. Többek között az ő munkájukat dicsérik a közterületeken zajló beruházások is.

A polgármester még hozzátette: folyamatosan azon dolgoznak, hogy a kifutó közmunkaprogramok helyett újak induljanak. Így várhatóan az év további hónapjaiban is tízmilliós források állnak rendelkezésre a rászorulók foglalkoztatására.

Szeptemberre megszépülnek iskoláink

Folyamatos a város intézményeinek, köztereinek felújítása, melyet pályázati forrásokból, illetve városi keretből valósít meg az önkormányzat. Oktatási intézményeinkben jártunk.

Igaz, javában tart a nyári szünet az iskolákban, a tantermekben, a folyosóikon más jellegű munka folyik. A nyár folyamán szinte valamennyi oktatási-nevelési intézményt érinti kisebb-nagyobb felújítás. A teljesség igénye nélkül néhány fejlesztésről:

A Felsőszilvási Iskola tetőfelújítása, tetőszigetelése és „felülvilágítóinak” teljes cseréje zajlik ezekben a hetekben. Az iskola hátsó udvarában található értékek védelmében – térfigyelő kamerák kerülnek kihelyezésre. A belső udvarban járda és lépcsőfelújítást végeznek el a kivitelezők. Takarékossági szempontból megtörténik a az óvoda és az iskola melegvíz-rendszerének különválasztása.

A szomszédos Szilvási Iskolában vakolatfestésre, vízelvezető felújítására, a tornatermet érintő bádogos munkára került sor. Öt tantermet érintenek a munkálatok. Ezekben a víz- és villanyrendszer-, közülük négyben a parketta cseréjére kerül sor, valamint lecserélik a függönyöket és a belső nyílászárókat is.

Labdafogó kerítés és labdafogó háló felújítása, illetve cseréje érinti a Gagarin Iskola bitumenes kézilabdapályáját, emellett az intézmény konyhája korszerűsödhetett. Itt rozsdamentes tálalóeszközök, konyhabútorok, konyharészt lezáró műanyag redőny került beépítésre. A kényelmesebb étkezést pedig 50 db új szék biztosítja szeptembertől.

A Kenderföldi Iskolában újabb három tanterem szépülhetett meg szintén városi keretből. Sor került az ebédlőfolyosó szennyvízelvezetőjének kiváltására, beltéri ajtók, vízvezetékek korszerűsítésére, cseréjére. A tornateremben új nyílászárók kerülnek beépítésre, melyek közül kettő távirányítással is működtethető. A munkálatok érintik az oktatási intézmény környezetét is. A belső udvarban raktárhelyiség készül, míg a főbejárat előtti terület egy részét térburkolattal rakják ki. A beruházás keretében kijavítják és lefestik az iskola imázsához már-már hozzátartozó betontámfalat.

A felújítások érintik az óvodákat is. A Sallai utcai intézményben az udvar térkövezése készül, míg Körtvélyesben a konyha és tálalóhelyiség csempézését végzik el a szakemberek, valamint a korszerűtlenné vált tűzi-, vízi hálózat kiváltása van napirenden. A Belvárosi Óvodában a konyha és tálaló szennyvízelvezetésének problémáját orvosolják.

A szakközépiskolában a konyha teljes felújítását végzik a szakemberek. Rozsdamentes eszközök, mosogatógép kerül a helyiségbe, csempézés, továbbá csatornarekonstrukció zajlik a nyár folyamán.

A szakiskola konyhája szintén megújul, csempézés, a nyílászárók, szennyvíz-, víz- és villanyvezeték cseréjére kerül sor. A kollégium korábban leázott három szobájának festése, helyreállítása fejeződött be.

A gimnáziumban a termekben lévő lámpatestek cseréjét végzik, illetve a tanulói szekrények javítását végzik el a nyáron.

BARANYA KUPA 2014 – Közterület használat és útlezárás

A MARCO RACING TEAM Kft. által 2014. augusztus 8-10. között Komlón Megrendezésre kerülő “BARANYA KUPA 2014″ elnevezésű Országos Bajnoki Autóverseny komlói futamának közterület-használati engedélye IDE KATTINTVA MEGTEKINTHETŐ!

RENDŐRSÉGI FELHÍVÁS

Tájékoztatjuk, hogy a Komlói Rendőrkapitányság területén az utóbbi időben ismét többször bukkantak fel a trükkös tolvajok, csalók.

A bűnözők kedvelt célpontjai az idős emberek, akik segítőkészek, jóindulatúak, ezért nem feltételezik senkiről, hogy ártó szándékkal közelednek feléjük.  Azért ők az elsődleges célpontok, mert nehézkes, beteges mozgásuk miatt védekezésre képtelenek, megromlott látásuk, hallásuk miatt ritkán tudnak érdemi információval szolgálni az esettel kapcsolatban. Gyakran szégyellik, hogy velük ilyen eset megtörténik, ezért nem tesznek feljelentést sem.

A bűnelkövetők gyakran segítségnyújtás, segítségkérés, egy jó haszonnal kecsegtető vásárlás ürügyén férkőznek az idős emberek bizalmába, akiktől aztán igyekeznek minden mozdítható értéket elvinni. A tolvajoktól ne várjanak megértést, együttérzést!

A tolvajok célja, hogy bejussanak a lakásba, eltereljék a lakók figyelmét, és a készpénzt, értéktárgyakat pár perc alatt ellopják.

A leggyakoribb trükkök, hazugságok, amivel megpróbálnak bejutni a lakásba:

- Villanyórát, vízórát, gázórát jöttek leolvasni.

- A nyugdíj összegét, annak szelvényét jöttek ellenőrizni.

- Pénzt szeretnének felváltatni.

- Rosszul vannak, egy pohár vizet kérnek.

- Az egyik szomszédnak szeretnének üzenetet hagyni, papírt, tollat kérnek.

- Az orvos küldte őket, orvosi eszközt hoztak.

- Albérletet keresnek, ez a lakás volt meghirdetve.

- A gyerek, az unoka küldte őket, pénzt kell neki elvinniük.

 

NE HAGYJA MAGÁT BECSAPNI!   LEGYEN ÓVATOS!

 

Mit tegyen, hogy ne váljon bűncselekmény áldozatává?


Otthonában

Házának kapuját, ajtaját mindig tartsa zárva! Idegent soha ne engedjen be!

Az Ön által kihívott szerelőt, szakembert se hagyja egyedül a lakásban!

Bankból, nyugdíjintézettől nem mennek házhoz ügyet intézni!

Legyen óvatos a házhoz becsöngető árusokkal! A ”nagyon jó áron” kínált edénykészlet, ágynemű, tűzifa vásárlása esetén minden esetben csak az eladó jár jól!

Mindig figyeljen arra, hogy ismeretlen ember ne lássa azt, hogy hol tartja a pénzét, értékeit!

Piacon, áruházban:

Ne tegye táskáját, pénztárcáját a bevásárlókosár,- kocsi tetejére, mindig úgy tartsa magánál, hogy más ne férhessen hozzá!

Parkoló autójában ne hagyja értékeit az ülésen vagy látható helyen!

Kórházban, orvosi rendelőben:

 

Csak annyi pénzt vigyen magával, amire feltétlenül szüksége van!

Gondoljon arra, hogy amíg elalszik, esetleg vizsgálatra megy, bárki hozzáférhet!

Öltözőben, váróban se hagyja a táskáját, ruháját!

Ne bízza rá a dolgait ismeretlenre, idegenre! Az egészségügyi alkalmazottak segítenek!

Temetőben:

Ne tegye a padra, a síremlékre a táskáját!

Amíg a vázában vizet cserél, elegendő idő arra, hogy a lesben álló bűnöző elemelje értékeit.

Árubemutatóval egybekötött kirándulás:

Ne hagyja magát silány minőségű áru vásárlására rábeszélni. Nincs vásárlási kötelezettség! Nem kell azonnal szerződést kötni, ha kétségei vannak, otthon még egyszer beszéljék meg!

 

Uzsorások: /a kamatos pénzek/

Kölcsönért a bankba vagy a takarékszövetkezetekbe menjen!

Az újsághirdetésből megismert, a valaki által ajánlott kölcsönadó személyektől kapott pénzek csak átmeneti megoldást kínálnak. Ami az első pillanatban segítségnek tűnik, később az egész család életét tönkreteheti. Az 50-70%-os kamatra kapott pénzeket lehetetlen visszafizetni!

 

Mit tegyen, ha megtörtént a baj?

 

Amennyiben már bajban van, ne hagyja magát zsarolni, megfélemlíteni, tegyen feljelentést!

Ne szégyellje magát a történtek miatt, mindenkit be lehet csapni, tegyen feljelentést!

Ne várjon napokig! Ha a tolvaj megfogott valamit, ne mosogasson el, ne takarítson ki, azonnal értesítsen bennünket! A rendőrségen a nap 24 órájában mindig van, aki a panaszával foglalkozzon. Lehet, hogy más ügyek miatt kicsit várni kell, de megyünk, segítünk!

Ha kérdése van, tanácsra vagy felvilágosításra van szüksége, hívja a Rendőrség számát:

 

107   vagy 112

 

Címünk: Komlói Rendőrkapitányság, 7300 Komló, Berek utca 10.