FELNŐTTEK ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA ESTI TAGOZATON a FORRÁS SZAKKÉPZŐ ISKOLÁBAN

 

Kedves Érdeklődő!
Iskolánkat a Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont Nonprofit Kft. működteti. Az oktatás TANDÍJMENTES!

ISKOLÁNK KÖZLEKEDÉS SZEMPONTJÁBÓL KIVÁLÓ HELYEN, PÉCS BELVÁROSÁBAN TALÁLHATÓ!
Az esti tagozaton jár a DIÁKIGAZOLVÁNY!

Címünk: 7621 Pécs, Megye u. 20. Telefon: 72 / 225-864
E-mail: titkarsag@forrasszakiskola.hu
Honlapunk: www.forrasszakiskola.hu

FELNŐTTEK ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA ESTI TAGOZATON 1, illetve 2 tanéves képzés
A felnőttek általános iskolájába 16 éves életkortól lehet jelentkezni!
Ha nincs meg a 8 osztályos végzettsége (hiányzik az 5.,6.,7. vagy 8.osztálya) és elmúlt 16 éves – esti tagozaton megszerezheti nálunk. A foglalkozások heti 2 délutánt vesznek igénybe.
Egy tanéves képzés – 7. – 8. osztály megszerzésére lehetőség.
Két tanéves képzés – 5.– 6.– 7.– 8. osztály megszerzése.
Miért fontos, hogy meglegyen a 8 osztályos végzettsége?
A 8 osztályos végzettség szükséges a szakmatanuláshoz a felnőttképzésben!

JELENTKEZÉSI LAP LETÖLTHETŐ a HONLAPUNKRÓL!
www.forrasszakiskola.hu/dokumentumok

Szent István Nyomában – mánfai programajánló

15384_509607495851783_1317099377903847683_n

Baranya Megye Szépe – Komlói Járási Elődöntő – ajánló

A4 Komló 3

Szépségverseny: erősödik a komlói középdöntő mezőnye

A Baranya Megye Szépe 2014 szépségverseny Pécsi Járási elődöntőjével folytatódott.

Először a már középdöntőbe jutott lányok közül mutatkoztak be néhányan a Pécs Plaza színpadán, majd a Pécsi és a Mohácsi Járás felnőtt versenyzőit, valamint a Pécsi Járás Tini jelentkezőit értékelte a 8 tagú zsűri.

A következő sorrend alakult ki:

Tini kategória: I. helyezett Tóth Adrienn, II. Tamás Fanni, III. Troszt Jázmin

Mohács Felnőtt kategória: I. Jenei Viola, II. Kaipl Ida, III. Fülöpp Bianka aki egyben közönségdíjas is.

Pécs Felnőtt kategória: I. Kálmán Martina Miranda, II. Varga Virág, III. Orsós Erika

Augusztus 17-én Pécsváradon, a Várban lesz a következő elődöntő, majd ezt követően a Komlóért Expón szeptember 5-én járási elődöntő, szeptember 6-án tini döntő és szeptember 7-én a felnőtt kategória középdöntőjét rendezik 14 órától.

A komlói ”Főnix” szárnyalása az eszperantó kongresszuson

A komlói „FŐNIX” kamarakórus Cs. Gillich Gabriella karnagy vezetésével a Magyarországi Eszperantó Szövetség elnöksége nevében – Nagy János alelnök meghívására-  három napig a magyar fővárosban szerepelt.

A 19. Nemzetközi Egészségügyi Eszperantó Kongresszus a közelmúltban tartotta nagyszabású rendezvénysorozatát orvos professzorok, egészségügyi dolgozók, gyógyszerészek és természetgyógyászok részvételével, Magyarország részéről Faragó Katalin főrendező koordinálásával. Ebből az alkalomból kapott meghívást a nyolctagú, több nyelven éneklő komlói kar.

A megnyitón a közönség együtt énekelte a kórussal az Eszperantó Himnuszt, majd koncertet adott a kongresszus résztvevőinek.

Kísérő rendezvényként az eszperantista művészek nemzetközi kiállítását Prof. Dr. Nanovfszky György nagykövet, a rendezvény fővédnöke nyitotta meg. (ikonfestészet, tájfestészet, kavicsgrafika), ahol komlói kórustársunk Eszes Mária zsűrizett festményeivel is jelen volt. A megnyitó programját szintén a „FŐNIX” kamarakórus műsora színesítette.

Másnap a színvonalas eszperantó, magyar és angol nyelvű előadások után a program este az „EURÓPA” rendezvényhajón folytatódott, ahol a kórustag,  Eszes Mária, mint idegenvezető, partnerével, Nagy Jánossal rendhagyó módon (Buda és Pest beszélgetése) mutatta be a főváros nevezetességeit eszperantó nyelven. A hajóprogram zárásaként a kórus ismét megmutathatta sokszínűségét, hisz minden nemzet kedvére szólt a zenei összeállításuk, melyre méltán kaptak nagy tapsot.

A harmadik napon római katolikus szent misén énekelt a kórus eszperantó nyelven. Ezt követően egyházi művekből készült összeállításukat adták elő Farkas Józsefné Éva néni a

budapesti eszperantisták melegszívű tanácsadójának tiszteletére, a 90. születésnapja alkalmából, akitől lélekemelő példabeszédet hallhattak a résztvevők a templomban, szintén eszperantóul.

A három nap alatt sok-sok információval, tapasztalattal, élménnyel és új kapcsolatokkal gazdagodott a „FŐNIX „kamarakórus. A színvonalas szereplésüket oklevéllel minősítették, melyet a krakkói Jagelló Egyetem professzora Dr. Wlodzimierz Opoka adott át a kórus karnagyának Cs. Gillich Gabriellának.

Megtiszteltetés volt a kórusnak, hogy Komló város hírnevét vihette több országnak. (A fotót Dr. Christoph Klawe –Germanio- az UMEA elnöke készítette.)

 

Feledhetetlen belényesi élmény hátrányos helyzetű komlói gyermekeknek

Belényes természeti nevezetességeivel ismerkedhettek egy héten keresztül komlói gyermekek.

A Belényessel (Beius) kialakított gyümölcsöző testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően – 36 nehéz anyagi helyzetben lévő komlói családból származó gyermek tölthetett el egy hetet a Bihari-hegység lábánál fekvő erdélyi településen.

Az utazás költségeit önkormányzati részről Polics József polgármester állta, a gyermekek kiválasztásában és felügyeletében a Komlói Családsegítő Szolgálat segédkezett, míg a koordinációban a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület vett részt.

A résztvevők hazaérkezésekor Szarka Elemér, a KHVE elnöke elmondta, hogy a kinti költségeket a testvérvárosunkban élő barátaink fedezték – külön köszönet ezért Adrian Domokos polgármesternek, Antal Marikának és Krämer Terézia tanárnőnek – mind az ellátás, mind a programszervezés tekintetében alaposan kitettek magukért. A komlói gyermekek és kísérőik többek között felkeresték az 1100 m magasan fekvő Pádis természetvédelmi területet, valamint a messze híres Medve-barlangot, a Fenes patakot, a közeli Nagyváradot.

A táborozás tulajdonképpen felfogható a júliusi Komlói Nemzetközi Környezetvédelmi Tábor folytatásaként, hiszen Belényesben a komlói gyerekekhez 17 Kárpátaljáról érkezett fiatal is csatlakozott.

A Komló-Belényes testvérvárosi kapcsolat a közelgő Komlói Napok során fejlődhet tovább, amikor a hagyományokhoz híven belényesi delegáció érkezik városunkba.

 

Komlón és környékén élő fiatal alkotók munkáit bemutató kiállítás – felhívás

 A József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény a Komlói Napok rendezvénysorozat keretén belül az idén is – immár IX. alkalommal – megrendezi

a Komlón és környékén élő fiatal alkotók munkáit bemutató kiállítást.

Az alkotók kiállítási szándékukat jelezhetik az intézményben személyesen  (Komló, Városház tér 1.), vagy az alábbi elérhetőségeken: tel: 72/482-672, e-mail: vhm@vk-komlo.bibl.hu.

A kiállítandó alkotásokat 2014. augusztus 20-ig szíveskedjenek leadni az intézményben.

Továbbá várjuk azoknak a fiataloknak a jelentkezését is, akik szavalattal, tánccal, zenével, verssel szívesen részt vennének a kiállítás megnyitóján.

Megválasztották az „Ormánság Szépét” Sellyén

A XVII. Dinnyefesztivál és Város Napja keretén belül rendezték meg az 1. Ormánság Szépe Szépségversenyt.

A nagy érdeklődés mellett rendezett verseny tétje az volt, hogy ki juthat tovább a Baranya Megye Szépe 2014. komlói középdöntőjébe.

Az eredményhirdetéskor kiderült, hogy a közönség és a zsűri véleménye megegyezett, hiszen a közönségszavazatok és a bíráló grémium egyaránt Nagy Zsóka mellett tette le a voksot, aki  az Ormánság 1. Szépségkirálynője címmel térhetett otthonába.

A megyei verseny középdöntőjébe jutott még első udvarhölgyként Molnár Vivien, második udvarhölgyként Molnár Barbara, valamint tini indulóként Watzl Elizabet.

A versenysorozat következő eseménye a Pécsi Járási Elődöntő, mely a Pécs Plázában, augusztus 9-én kerül megrendezésre.

Utcazene – Street Arts -programajánló

Ismét zenétől lesz hangos városunk főtere.

Augusztusban négy alkalommal tölti meg utcazene a Városház teret.  Szombatonként a térség előadói, művészeti csoportjai mutatkoznak meg az alkalmi közönségnek.

Augusztus 2-án 20 órától elsőként a Vörös Rezesbanda ad koncertet, majd a Mázai Bányász Fúvószenekar, egy héttel később a Jankó Bagázs, végül a Flamenco tánccsoport és a Carnavalitó együttes játszik a közönségnek.

A Közösségek Háza, a Komlói Színház és Komló Város Önkormányzata programsorozatára a belépés ingyenes.

 

Megválasztották a Siklósi Járás Szépét

Újabb résztvevőkkel bővült a Baranya Megye Szépe 2014 középdöntős mezőnye. Szombaton délután rekkenő hőségben mutatkoztak be a Siklósi Várban a járási szépségversenyre jelentkezett hölgyek.

Az illusztris környezetben a következő eredmény született meg: 1. helyen jutott tovább és egyben egy éven keresztül a Siklósi Járás Szépe cím birtokosa Kovács Vivien, az 1. udvarhölgy Vincze Dóra, a 2. udvarhölgy Meretei Molli lett.

A versenysorozat következő eseménye a Sellyei Járásban az Ormánság Szépének a megválasztása, Sellyén a Város Napján, a Dinnye Fesztivál keretén belül, melynek időpontja augusztus 2. 16 óra.