Drahos Evelin koncertje – programajánló

Sikeres volt az idei első virágvásár

A Virágos Komló 2014 városszépítő mozgalom keretén belül a Vásárcsarnok melletti rendőrségi parkolóban a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület és a Komlói Nyugdíjas Egyesület, valamint a Magyar Vöröskereszt Komlói Szervezete rendezésében sikeresen zajlott le az idei első virágvásár. 

A rendezvényen szépszámú termelő és elárusító árengedménnyel kínálta változatosabbnál változatosabb, szebbnél szebb portékáit. Igény szerint szakmai tanácsokkal is ellátták a vásárlókat, érdeklődőket a szakemberek. A rendezők a vásárra és a városszépítő és virágosító mozgalomra előzetesen az elektronikus és az írott sajtóban és a város több pontján kihelyezett plakátokkal, valamint a helyszínen transzparensekkel hívták fel a figyelmet.

A növényeket elsősorban Komló város, de a környező települések virágszerető polgárai, közösségei vásárolták. A vásárlás során többen jelezték, hogy a közelgő húsvétot  ezen virágok kihelyezésével szeretnék még ünnepélyesebbé tenni.

Az elárusítok és vevők, valamint a rendezők közös véleménye szerint is úgy érezzük, hogy ismét hasznosnak bizonyult a vásár nyilatkozta Szarka Elemér és Fóris Zoltán a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület két vezetője honlapunknak.

Az egyesületi vezetők a pozitív tapasztalatok alapján megköszönték minden szervezőnek és résztvevőnek az aktív közreműködést és felhívták a figyelmet a második Virágvásár időpontjára,  melyet  május 3-án ugyan ezen a helyszínen kívánnak lebonyolítani.

Komlói versmondó is bejutott az országos döntőbe

 A komlói Közösségek Háza és a Klubszövetség „Életet az éveknek” Baranya megyei szervezete 2014. április 10-én rendezte meg a nyugdíjas klubok versmondó találkozóját a Közösségek Háza Deák Zsuzsanna Galériájában.

A találkozó résztvevőit Polics József, városunk polgármestere köszöntötte. A versmondók Komlón kívül Pécsről, Magyarszékről, Kővágószőlősről, Mindszentgodisáról és Dombóvárról érkeztek. A zsúfolásig megtelt teremben 13 produkciót hallgatott meg a nagyszámú közönség és versmondó.

A zsűri tanácskozása alatt a komlói Őszirózsa Néptánc együttes műsorát láthatták a vendégek.

A vetélkedésen a következő eredmények születtek:

Név Szerző Cím Település

I.

Fritz Józsefné Vörösmarty Mihály Petike Pécs

II.

Kiss Béláné Szabó Lőrinc Lóci óriás lesz Pécs

III.

Sinku Pálné Mécs László A királyfi három bánata Pécs

IV.

Molnár Jánosné Petőfi Sándor Falu végén kurta kocsma Komló

V.

Dani Béláné Radnóti Miklós Tarkómon jobb kezeddel Kővágószőlős

VI.

Csiszár László (saját verse) Ne búsulj! Dombóvár

Az első hat helyezést elért versmondó az országos megmérettetésen, Budapesten képviseli régiónk nyugdíjas versmondóit.

Idén is rendeznek Virágos Magyarországért versenyt

Az idén is megrendezik Magyarország legsikeresebb környezetszépítő versenyét, a Virágos Magyarországért versenyt, amelyre a jelentkezéseket május végéig várják – közölte a Magyar Turizmus Zrt., amely a szervezeti és finanszírozási kereteket adja. A megmérettetést – amelyre önkormányzatok nevezhetnek – az idén huszonegyedik alkalommal hirdették meg. Tavaly Komló városa különdíjban részesült.

A versenynek minden évben van kiemelt témája, 2014-ben az I. világháborús emlékhelyek környezetének gondozottsága a településen, kiemelten figyelve a jubileumi emlékévre. A turizmus fejlesztésének egyik elsődleges feltétele a vendégbarát településkép megteremtése, a komfortérzet egyik kulcseleme pedig éppen a virágosítás – hangsúlyozta a Nemzetgazdasági
Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára, Horváth Viktória.

A verseny megszervezését a kezdetektől több minisztérium, szakmai és civil szervezet támogatja. Az országos mellett helyi (városi, megyei, régiós) versenyeket is rendeznek, amelyek évente közel kétmillió embert mozgósítanak a kulturált, rendezett, tiszta, virággal díszített környezet megteremtése, megőrzése érdekében.

A verseny fődíja Magyarország képviselete a 2015. évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében (Entente Florale Europe). Az idén Gyula (város kategória) és Zebegény (falu kategória) jogosult erre. A 12 európai országot átfogó Entente Florale Europe versenyben az elmúlt két évtized alatt közel 50 magyar település vett részt 7 arany-, 21 ezüst-, 10 bronz- és 10 európai érmet nyerve.

Pöndölyösöket díjaztak a szólótáncfesztiválon

Komlói táncosokat is díjaztak a második Baranyai Szólótáncfesztiválon.

Második alkalommal mérették meg magukat szólótáncfesztiválon a megye néptáncosai. A Pécsi Kulturális Központban gyermek, ifjúsági és felnőtt korosztályban bemutatkozó táncosok a baranyai magyar tánchagyomány és a kárpát-medencei magyar táncfolklór sokszínűségéről adtak számot a zsűrinek, a legkiválóbb előadók pedig az esti gálán, a hagyományőrzőkkel együtt is színpadra léptek.

A fesztiválon a talpalávalót a Tenkes Zenekar, a Vörös Rezesbanda és a Csurgó szolgáltatja.

Pöndölyös díjazottak:

Gyermek kategória: Múth Ádám – Baranya kiváló gyermektáncosa
Lugosi Fanni (kísérő: Múth Ádám) – Baranya kiváló gyermektáncosa

Ifjúsági kategória: Katona Bálint – Póhli Anna – Baranya Kiváló ifjú táncosa

Felnőtt kategória: Ignácz György Krisztián – Szalóki Petra – különdíj
Csóka Ádám (kísérő: Szebeni Edit) – különdíj
Mészáros Dávid – Szalóki Dorina – Baranya kiváló táncosa
Jusztin Levente – Ruzsinszky Emma – Baranya kiváló táncosa

Mozgalmas március a Kökönyösi Szakközépiskolában

Egymást érték a programok, versenyek a Szakközépiskolában az elmúlt hónapban. összefoglaló az intézmény életéből.

A tavasz már több mint két évtizede a Kazinczy Ferencről – az iskola egykori névadójáról – elnevezett Szép magyar beszéd verseny megyei döntőjével kezdődik, melynek házigazdája az iskola. Az idei év is szép eredményeket hozott a komlói középiskoláknak:

A szakképző iskolák kategóriájában I. helyezett Orsós Szilvia a Kökönyösi Szakközépiskola Nagy László Szakiskolájából, felkészítő tanára Lukács Gyöngyi. II. lett Fazekas Viktória, a Kökönyösi Szakközépiskola diákja, felkészítő tanára Sziliné Szilágyi Erzsébet. III. helyen végzett Dobos Roxána szintén a Kökönyösi Szakközépiskolából, felkészítő tanára Gálné Juhász Teréz.

A gimnáziumi kategóriában I. helyezett lett Váczi Péter, a Kökönyösi Szakközépiskola Nagy László Gimnáziumának diákja, felkészítő tanára Ignáczné Somogyvári Szilvia. II. helyezést ért el Balla Bianka a mohácsi Kisfaludy Károly Gimnáziumból, felkészítő tanára Laczkó Zsuzsanna. A III. helyen végzett Dóró Benjamin (Kökönyösi Szakközépiskola Nagy László Gimnáziuma), felkészítő tanára Bakó Réka. Mindkét kategóriában az I–II. helyezettek képviselik megyénket a verseny országos döntőjén, Győrben, április utolsó hétvégéjén.

A pécsi Pollack Mihály Szakközépiskolában megrendezett megyei angol versenyen Rieger Dávid 10.A osztályos tanuló 3. helyezést ért el. Bocz Ádám , Dani András és Győrfi Sándor 9.A osztályos tanulók pedig egy ponttal maradtak le a döntőről. (Felkészítő tanáruk Farkas Balázs)

Megrendezésre került a szintén hagyományos Kazinczy-napok rendezvénysorozat. Osztályok közötti egész napos vetélkedőn, teljes estés bemutatkozó műsoron, ünnepi megemlékezésen vettek részt az iskola polgárai. Mindenki megmutathatta, hogy a tanuláson, tanításon kívül miben tehetséges. Volt tánc, ének, jelenet, szavalat, móka és megható pillanat. Tanár és diák együtt szerzett felejthetetlen élményeket.

Sportos eseményeken is megmérettették magukat az iskola diákjai. A DECATHLON Kosárlabda Kupa megyei fordulójában négy csapat vett részt, az MLSZ által szervezett futballbajnokságon pedig három csapata szerepel az iskolának. Mindkét verseny márciusi fordulóján szépen helyt álltak a csapatok és várják a folytatást.

Kiszállásos véradáson adhattak vért az iskola egészségügyi-szociális gyakorlótermében a segíteni akaró, feltételeknek megfelelő diákok és a rendőrség munkáját bemutató road-show is sok érdeklődőt vonzott.

Eredményesen zárult az iskolában az „Újra tanulok!” program keretében lebonyolított ECDL felkészítő, Egészségőr és Kulturális rendezvényszervező képzés is. Mindenki sikeresen teljesítette a vizsgakövetelményeket.

Eseménydús március után mozgalmas április elé néznek az iskolában.

 

MINDENMÁS Alternatív Kulturális Fesztivál – programajánló

Egyházmegyei sportnapot tartottak Komlón

Kosárlabdában komlói siker született

Hatodik alkalommal rendeztek a Pécsi Egyházmegye katolikus iskoláiba járó és az egyházmegye plébániáin hittant tanuló gyerekek számára sportnapot. Az idei eseményre – 12 egyházi intézmény 250 diákja részvételével – Komlón került sor.

A megnyitó ünnepségen Polics József polgármester, Nagy Norbert atya, egyházmegyei ifjúsági referens és a házigazdák nevében Cseke Gabriella, a Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola igazgatója, valamint Mátyás Imre plébános, a komlói plébánia vezetője köszöntötte a résztvevőket.

A közös imát követően labdarúgás, kosárlabda, asztalitenisz sportágakban, sor- és váltóversenyen mérték össze tudásukat a diákok, melynek során szép hazai sikereknek is tapsolhattak a hozzátartozók. (Eredményeikről később számolunk be – a szerk.)

„Elsősorban a találkozás, a kapcsolattartás, az egyházmegyei tudat erősítése a fő célja a rendezvénynek” – nyilatkozta honlapunknak Nagy Norbert atya, az egyházmegye ifjúsági referense hozzátéve, hogy az egyház minden területen nyitni kíván a világ felé, kapcsolatokat szeretne építeni, így a sport területén is.

Pécsi Zománcműhely kiállítása – programajánló

“Varázslatos foltvilágunk” – meghívó kiállításra

Tisztelettel meghívjuk Önt és kedves családját

a SZORGOS MÉHEK FOLTVARRÓ KÖR:

 

VARÁZSLATOS FOLTVILÁGUNK

című kiállításának megnyitójára

2014. április 2-án, 17 órára

 

a József Attila Városi Könyvtár Muzeális Gyűjteményébe.

A kiállítást megnyitja:

Czanik Istvánné

a Komlói Nyugdíjas Könyvbarát Kör vezetője

Közreműködik:

Muth Ádám  (szakszofon)

A kiállítás 2014. április 26-ig ingyenesen megtekinthető.