Asztalitenisz: három pont a hétvége mérlege

A 2. tavaszi fordulóval folytatódtak a komlói asztaliteniszezőket érintő csapatbajnokságok. 

Férfi NB I. Nyugati csoport, Pécs 

PTE-PEAC AAM III. – Komlói Bányász S.K. I.  9 : 9                        

Komlói győztesek: Sabján Gergely 4, Tóth Gábor 3, Zombori Gábor 2. 

Két páros mérkőzés elvesztésével indult a találkozó. Ettől kezdve az eredmény után futott a komlói együttes. A hazaiak előnye az utolsó egyéni kör kezdetéig megmaradt (6:8). A Bányász ekkor felállt a padlóról, és 3:1-re hozta a 4. egyéni kört, így döntetlent sikerült kiharcolnia. A csapatból kiemelkedett a 14 éves serdülőválogatott Sabján Gergely, aki először nyert 4 egyéni mérkőzést az NB/I-ben! A hatalmas küzdelmet jól mutatja, hogy közel 4 és fél órán keresztül tartott a találkozó.

A pontvesztés érzékenyen érintheti a kék-fehéreket, mivel végelszámolásnál minden pontnak óriási jelentősége lehet. A szövetség ugyanis az őszi idényt követően megváltoztatta a bajnokság lebonyolítását: 10 csapatból az utolsó 4 kiesik, a 6. helyezettre pedig osztályozó vár. 

Női NB I/B Nyugati csoport, Veszprém 

Balatonfüredi F.C.  -  Komlói Bányász S.K.   7 : 11          

Komlói győztesek: Dénes Tímea 4, Tóth Andrea 3, Récsei Tiborné 2, Jeránt Judit 1, valamint a Dénes-Tóth A. 1. 

Női csapatunk újabb nagy lépést tett az ezüstéremért vívott harcban, miután győzött az őszi 4. helyezett otthonában.

A párosok és az első egyéni kör döntetlenre végződött (3:3). A második és a harmadik egyéni kört 3:1-re a Bányász nyerte, így 9:5-ről várhatta a záró fordulót. Az utolsó kör ismét döntetlenre végződött, ezzel alakult ki a 11-7-es végeredmény. A csapat legeredményesebb játékosa Dénes Tímea volt, aki az egyéni mérkőzéseken még szettet sem vesztett. 

A női NB I/B állása 

Magyargencsi SE 10 9 1 0 19
Komlói Bányász SK 10 8 1 1 17
Kaposvári AC 9 6 1 2 13
Balatonfüredi FC 10 5 1 4 11
Kanizsa Sörgyár SE II. 11 5 1 5 11
Szomódi SE 9 4 1 4 9
Dunaszekcső SE 9 3 0 6 6
Mohácsi TE II. 10 1 0 9 2
Kanizsa Sörgyár SE III. 10 0 0 10 0

Útjára indult a “Virágos Komló 2011″ mozgalom

Ünnepélyes keretek között köszöntötték a „Virágos Komló 2010” díjazottjait.  A Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület, a Komlói Nyugdíjas Egyesület és a Magyar Vöröskereszt Komlói Szervezete közös szervezésében elindított „Virágos Komló 2010” városszépítő mozgalom évzáróját rendezték meg a Német Klubban.

 A közelmúltban megtartott eseményen előbb Szarka Elemér a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület elnöke, majd Polics József polgármester köszöntötte a megjelenteket. A városvezető beszédében abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy aki igényes a saját környezetére, az jobban óvja a köz környezetét is. Reményét fejezte ki, hogy a mozgalomban résztvevők tevékenysége 2011-ben – Komló 60 éves évfordulójának évében – is folytatódik, követőkre talál, hiszen nem mindegy, milyen környezetben élünk, milyen benyomásokat szereznek rólunk a városunkba látogatók.

Szarka Elemér évösszegző gondolatai között hangsúlyozta, hogy céljukat – a mozgalom segítségével a város portái, közterületei megszépüljenek – sikerült elérni. Külön kiemelte a városközpontban lévő delta, illetve a Kökönyösbe vezető hajtűkanyar környezetének virágosítását, méltatta a résztvevő magánszemélyek, valamint intézmények tevékenységét. Azt követően, a „Virágos Komló 2011” transzparens leleplezésével képletesen elindította az idei virágosítási mozgalmat.

Az évértékelő rendezvény zárásaként a zöldterületek gondozásában, a környezetük szépítésében példaértékű tevékenységet végzett személyek, közösségek vehettek át ajándékot a városszépítő mozgalmat patronáló három szervezet képviselőjétől.

A rendezvény résztvevői emellett dr.Weidinger Antal, a Pécs Holding Divízió vezetője, illetve Feigl Edina kertészmérnök tapasztalatait ismerhették meg Pécs EKF évének parkosítási, virágosítási programjával kapcsolatban.

A „Virágos Komló 2010” városszépítő mozgalom díjazottjai 

Gesztenyés: Csordás László K. Anna akna 8.,Benkő Krisztina Fenyő u. 36. 

Újtelep: Wágnerné Kovács Sarolta Bajcsy-Zs. 21.,Takács Istvánné Nyár u. 10.,

Csúcs Imréné Nyár u. 3/2 

Kökönyös: Szajkó Jánosné Ságvári u. 5 I/1, Salamon László Nagy L. u 2.,

Szent Borbála Idősek Otthona Sallai u.30., Farkas András Széchenyi u. 37.,

Hoffmann Mihály Gárdonyi u. 1/a 

Belváros: Götzerné Páva Mária Berek udvar, Bodacz Istvánné Petőfi u. 29.,

Szeder Aranka Eötvös u. 8., Csizolszki József Berek u.5. 

Szilvás:  Kollár Zoltánné Függetlenség u. 18., Huczek Mihályné Függetlenség u. 18.,

Ábrahámffy Lászlóné Függetlenség u. 14., Rostás Jenőné Alkotmány u. 17-23.,

Bíró Lázárné Alkotmány u. 23., Bodorné Noviczki Erika Függetlenség u.26./D

Dr. Tamás Zsuzsanna Alkotmány u. 17., Lukácsa Gyula Május 1. u. 8.,

Nagy Gál Tibor Köztársaság u. 2/0, Molnárné Reich Lívia Vértanúk u. 23.

Kenderföld: Földvári Lászlóné Arany J. 5. 

Mecsekjánosi-Kisbattyán: Mecsekjánosiért Egyesület, Reszelőné Cser Sarolta, Dr. Ungi Gyula Kisbattyán Fő u. 30.

Somág: Izsó Tibor Hunyadi u. 20., Berta László Hunyadi u. 23., Kiss Béla Bocskai u. 34. 

Mecsekfalu: Molnár László Mecsekfalu 19. Schwarcz Erzsébet Mecsekfalu 52. 

Valamint: Fény Gyermekei Magyar Esszénus Egyház (Földvári Lászlóné),

Szigetvári Takarékszövetkezet Komlói Fiók, Lakics Gép- és Szerkezetgyártó Kft.

Itthon maradt a Tom Trans Kupa

 Gólokban gazdag, olykor közönségszórakoztató játékkal tartotta otthon a kupát a Komlói BSK – Tom Trans férfi kézilabdacsapata.

A házigazdák mellett a Szigetvár, a Siklós és a Nagyatád együttese vett részt a másodízben megrendezett Tom Trans Kupán. A felkészülési időszak erőfelmérését a Komló és a Szigetvár együttese indította. A kezdeti bizonytalankodás után Kilvingerék sok indulásra épülő játékát a vendégek nem bírták erővel, így a papírformának megfelelően a tartalékosan felálló Komló került a délutáni döntőbe. A másik elődöntőből – bár a Siklós alaposan megnehezítette ellenfele dolgát –a Nagyatád masírozott a fináléba.
A délutáni „bronzmeccset” a másodosztályba igyekvő Siklós nyerte meggyőző fölénnyel a szebb napokat látott Szigetvárral szemben.
Közel 300 néző előtt léptek pályára a döntő résztvevői. A 11. percig vendégvezetést mutatott az eredményjelző, ám azt követően Papp László együttese vette kézbe a marsallbotot. Mészáros és Ropoli védéseinek köszönhetően indulásból szerezte a Komló góljainak többségét. Hiába halmozott bravúrt bravúrra Nagyvizeli a vendégek kapujában, a tízgólos hazai siker a kupagyőzelmet jelentette.

Elődöntők: KBSK-Tom Trans – Szigetvár 35:30 (18:11) Legjobb komlói dobók: Kilvinger 7, Ujváry, Kovács D., Liptai 5-5.   Siklós – Nagyatád 19:23
3. helyért Siklós – Szigetvár 31:24
 Döntő: KBSK- Tom Trans – Nagyatád 40:30 (22:17) Legjobb komlói dobók: Kilvinger 13, Ujváry 8, Paic 5 

 
Papp László, a KBSK edzője: Jó volt, hogy a monoton alapozást megtörte a mai játék. A győzelemmel elértük célunkat, a bajnokságban kevesebbet szereplő játékosok több lehetőséget kaphattak. A döntőben is látszott, hogy erőnlétileg vetélytársaink fölé nőttünk, a helyzetek kihasználásában kell javulnunk a bajnokság kezdetéig.

A torna legjobb játékosának a komlói Paic Róbertet választották, a legjobb kapusnak járó kupát Nagyvizeli Norbert (Nagyatád) vehette át. A torna gólkirálya a szintén komlói Kilvinger Bálint lett 20 góllal.

Változik a helyi autóbuszok menetrendje

A képviselő-testület – a szolgáltató javaslatának megtárgyalását követően, a menetrend racionalizálására hozott – 156/2010. (XII.16.) sz. határozatával jóváhagyta a komlói 4-es, 8-as, 8/A-s, 19-es és M19Y autóbuszvonalakat érintő menetrend módosítást.
Ennek keretében február 1-jével néhány változásra kerül sor:
Szabad- és munkaszüneti napokon az autóbusz állomásról 15.00, 16.15, 18.15, 20.00 (VII.1-től-VIII.31-ig) és 21.00 órakor a 4-es vonalon Sikondára közlekedő járatok megszűnnek és helyettük a 19-es vonalon közlekedő járatok betérítésével biztosított az utasok Sikondára való eljutása.
Az M19Y Körtvélyes – Zobák akna autóbusz vonalon közlekedő, Körtvélyesből 5.05 órakor induló járat megszűnik, a hasonló időpontban induló 19-es vonalon közlekedő járatról az 1-es vonalon közlekedő járatra a „Tröszt”megállóhelyen történő átszállással az utasok eljutása Zobák aknára a korábbi érkezési időpontnak megfelelően biztosított.
A 8-as és 8/A-s járatoknál bizonyos napszakokban a járatok közötti követési idő néhány perccel megnövekszik.
A járatok módosult menetrendjét IDE KATTINTVA találhatják meg látogatóink.

Cseh, szlovák, ukrán, szerb együttes a komlóiak ellenfele Eperjesen

Január 28-31. között a Komlói Bányász U9-es korosztályú labdarúgói is részt vesznek a szlovákiai Eperjesen zajló Umbro 4 Sport Cup 2011 elnevezésű tornán.
A komlói csapat a sorsolás szeszélye folytán a „D” jelű csoportba került, a szlovák Zlaté Moravce, a cseh Frydek- Místek, a szerb Szabadka, az ukrán Zsitomír és a házigazda Tatran Presov társaságában.
Schuszter Roland tanítványai szombaton délelőtt kezdik meg a csoportküzdelmeket, előbb a Frydek-Mistekkel, majd a Zsitomírral csapnak össze. Délután 17 órától a Moravce ellen lépnek pályára a kék-fehérek. Vasárnap a Szabadka, majd a csoportmeccsek zárásaként a házigazda Tatran Presov lesz az ellenfél. A csoportból két csapat jut tovább. A helyosztókra január 31-én, hétfőn kerül sor.
A tornán négy korcsoportban, nyolc országból, 82 csapat lép parkettre. Magyarországot 12 együttes képviseli, köztük a Komló és a PMFC. A torna eseményeit a http://www.4sport.sk/ weboldalon követhetik figyelemmel.

Megalakult a Gesztenyés- Zobákpuszta részönkormányzat

Megalakult – pontosabban újjászerveződött – a Gesztenyés – Zobákpuszta részönkormányzat. Az elnöki feladatokat továbbra is Mátyás János, a terület önkormányzati képviselője látja el.
A korábban megkezdett munka folytatását ígéri Mátyás János az újonnan alakult részönkormányzat elnöke. A testület új tagokkal bővült, ami – az elnök szerint – a feladatok arányosabb elosztását teszik lehetővé.
Az idei tervekben, a hagyományos rendezvények – mint a Gyerek- és Gesztenye Nap – mellett, olyan programok lebonyolítása is szerepel, amelyek a településrészen lakók komfortérzetét javíthatják. A részönkormányzat továbbra is nagy figyelmet fordít a Gesztenyésben található két városi intézményre, az óvodára és az idősek otthonára, hogy azok működése továbbra is zavartalan maradjon.

A fiatalok felé kívánnak nyitni a kereszténydemokraták

„A fiatalok aktívabb politikai szerepvállalására van szükség, érdekképviseletük erősítése érdekében fel kell emelniük szavukat közéleti kérdésekben is” – vallja Hudanik György a KDNP komlói titkára. A vezető elmondta, hogy ennek érdekében az elkövetkezendő hetekben meg kívánják szervezni az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) helyi csoportját, hogy következetesen tudják képviselni a keresztény szellemiségű fiatalok, és minden tisztes jövőképpel rendelkező fiatal érdekét. A kezdeményezést Grób Gábor József az IKSZ Dél-dunántúli Régió alelnöke is támogatja.
Az IKSZ nem titkolt célja, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) ifjúsági társszervezeteként a város közéletének tevékeny alakítójává kíván válni.

Munkához látott a részönkormányzat Körtvélyesben

Az önkormányzati választást követően 2010 decemberében Komló Körtvélyes városrészében is megalakult a településrészi önkormányzat, melynek tagjai az elmúlt hetekben több alkalommal tartottak munkaértekezletet, melyen megbeszélték a testület működési rendjét, előkészítették a 2011-es év munkatervét.
A részönkormányzat tagjai 2011. január 19-én területbejáráson vettek részt a Városgondnokság munkatársával. Borbás Sándorral, a körzet önkormányzati képviselővel végigjárták a településrész közterületeit, listát készítettek megoldásra váró problémákról, felújításra szoruló utakról, járdákról, parkokról, játszóterekről.
Ugyanezen a napon került sor a Körtvélyesi Óvoda megtekintésére is, ahol az intézmény és a részönkormányzat együttműködéséről tárgyaltak a részvevők. A tagok megtekintették az intézmény korszerűsítési és átalakítási munkálatait, valamint betekintést nyerhettek az óvoda mindennapi életébe.
A város nehéz költségvetési helyzetére való tekintettel a részönkormányzati, a választókörzeti keret mellett számítanak a helyi vállalkozók támogatására is, melynek segítségével jobb körülményeket lehet kialakítani a városrész lakói számára. A részönkormányzat tagjai szerint ez azonban csak kölcsönös felelősségvállalással és összefogással lehetséges, ezért várják a lakók javaslatait, ötleteit. A tervek között szerepel lakossági fórumok és szabadidős programok szervezése, lakossági tájékozató megjelenítése, és közös képviselőkkel folytatott aktív párbeszéd kialakítása. A részönkormányzat kiemelt feladatának tekinti a lakók bevonását a közterületek gondozásába, ápolásába.

Sabján Gergely, remek!

Szenzációsan szerepelt a komlói fiú a nemzetközi körversenyen

Párosban aranyérmet, egyéniben és csapatban bronzérmet vehetett át a komlói Sabján Gergely a Tatán rendezett Magyar Nemzetközi Serdülő Bajnokságon.
Az ITTF körversenyének égisze alatt zajló nemzetközi viadal első napján, a másodikként kiemelt fiú “A” válogatott esélyeshez méltóan 3:0-as összesítéssel győzte le a szlovén válogatottat a szombat délelőtti negyeddöntőben, és bár a döntőbe jutásért ugyanilyen arányban vereséget szenvedett a negyedik kiemelt németekkel szemben, a csapat tagjai, Sabján Gergely, Ecseki Nándor és Szudi Ádám bronzérmet vehetett át az eredményhirdetéskor.
Folytatódott a magyarok kiváló szereplése az egyesek során is. A főtáblán Sabján, elképesztő menetelésének köszönhetően – többek között egy lengyel,  egy ukrán és egy portugál vetélytársának legyőzésén keresztül – a négy közé verekedte magát. Az elődöntőben a végső győzelemre is esélyes páros partnere, Szudi Ádám állította meg, aki végül – a négy között az Ecsekit legyőző – francia Cassintól szenvedett vereséget. (Egyedülálló a nemzetközi tornák vonatkozásában, hogy egyesben a legjobb négy közé a rendező ország három játékosa is be tud kerülni.)
Párosban a fiúk megkoronázták tatai teljesítményüket. A Szudi Ádám, Sabján Gergely kettős a szlovák torna után – nem mindennapi izgalmak közepette – megszerezte karrierje második nemzetközi elsőségét is. Az elődöntőben – több elveszettnek tűnő helyzeten felülkerekedve – hozták a lengyel Zatowska, Werecki lengyel kettős ellen a mérkőzést, majd a döntőben a németekkel (Ort, Sauer) szembeni összecsapáson, tették fel az „i”-re a pontot a több mint húsz országot felvonultató seregszemlén.

Gála Kölcsey és a Himnusz tiszteletéreA magyar kultúrát ünnepeltük országszerte

Pontosan három héttel Petőfi születését követően, Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz kéziratát. 1989 óta erre a napra emlékezve ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját.


Január 20-án Schneider Angéla festegető kiállításával vette kezdetét Komlón a Magyar Kultúra Napja megünneplésének eseménysora. A tárlat megnyitóján a résztvevőket Ladányi Lívia vezette be az alkotó akril-, akvarell-, illetve pasztell képei által egyéni hangulatot sugalló világába. A komlói születésű művész most először lépett szülővárosa nyilvánossága elé, 44 képből álló figyelemre méltó kiállítása február 28-ig várja az érdeklődőket a Komlói Színház galériájában.
Január 22-én a Komlói Színházban gálaműsorral köszöntötték a magyar kultúrát a színpadra lépők. Az eseményen megjelent a korábban Magyar Kultúra Lovagja elismerésben részesült Németh István is. Kölcsey költeményének elhangzását követően Polics József polgármester a magyarság szimbólumának számító mű jelentőségét emelte ki ünnepi beszédében. Kijelentette, hogy a magyar kultúra a nemzeti hovatartozás fundamentuma, a magyar pedig egy olyan nép, melyet kultúrája tett nemzetté. A városvezető hangsúlyozta, hogy azon népek, amelyek kultúrájukat megőrizték, meg is erősödtek. Polics József a magyar nyelvvel kapcsolatban leszögezte, ha a nyelvünk elvész, akkor mindenünk odavész. Nem véletlen, hogy a magyar nyelv védelme a kormány egyik legfontosabb ügye, ennek érdekében alkotta meg – a sokak által félreértelmezett – médiatörvényt.
A gálaműsor a Pöndöly Néptánccsoport, a Viki-ék Énekegyüttes, a Blues Taxi Saxophone Band és a Hétpendely Zenekar összeállításaival folytatódott. A műsorban fellépett még a zongorán közreműködő Almazova Natáliya, továbbá Korbuly Kata és Korbuly István.