Kodályos sikerek a szépkiejtési versenyen

Montágh Imrére, a tragikus körülmények között elhunyt kiváló logopédusra, beszédtanárra emlékeztek Komlón, a majd’ két évtizedes múltra visszatekintő szépkiejtési versenyen. 

Február 16-án került megrendezésre Gagarin Általános Iskolában a kistérségi Montágh Imre Szépkiejtési Verseny. A helyi intézmények mellett a Szászvári Általános Iskola képviseltette magát.

A gyerekek két fordulóban mérték össze tudásukat. Először saját választású ismeretterjesztő-, majd a zsűri által kijelölt szépirodalmi szöveget mutatták be a megmérettetésen. 

A harmadik évfolyamon a következő tanulók értek el helyezést: 

1. Győrfi Barnabás (Kodály) – felkészítő tanára: Wágnerné Kovács Sarolta

2. Mihályfi Bendegúz (Felsőszilvás) – felkészítő tanára: Podpácz Beáta

3. Radványi Daniella (Gagarin) – felkészítő tanára: Purtné Donovál Melinda

    Varga Vilmos (Gagarin) – felkészítő tanára: Berta Istvánné 

A negyedik évfolyamon helyezést elért tanulók: 

1. Somogyvári Miléna (Kodály) – Felkészítő tanára: Gelbné Szontágh Melinda

2. Rudolf Zsófia (Kodály) – felkészítő tanára: Giszinger Örsi

    Kuluncsics Franciska (Gagarin) – felkészítő tanára: Hidasi Tiborné

3. Renner Virág (Felsőszilvás) – felkészítő tanára: Pozsgainé Zavarkó Gyönyi

Újabb szépkorú polgárt köszöntöttek Komlón

Hagyomány, hogy a város vezetése ünnepélyes keretek között köszönti legidősebb polgárait.

2011. február 27-én töltötte be 90. életévét a Komlón élő Péter Józsefné. A szépkorú komlói polgárt Gorkij utcai otthonában, születésnapján kereste fel Polics József.

Komló polgármestere Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt emléklapot és virágcsokrot nyújtott át Mária néninek, aki tavaly költözött lányához Komlóra, korábban a Balaton partján lakott.

Mária néni, elmondása szerint, az utóbbi időben Biblia-olvasással, televíziózással és legfőképpen pihenéssel tölti napjait.

Megemlékezés a kommunizmus áldozatairól

A kommunizmus áldozatai előtt tisztelgett a Jobbik Komlói Alapszervezete és a párt több szimpatizánsa a Városháza téren, február 26-án tartott megemlékezésen.

A rendezvényen elsőként Konyári Zsolt, a helyi alapszervezet elnöke a gyűjtő-, és munkatáborokban elpusztult félmillió magyar áldozat emlékét idézte fel, majd a bevezető gondolatokat követően Hegedűs Lóránt református lelkész beszélt az egybegyűltekhez.

A szónok szuggesztív előadásában kiemelte, hogy ezekben a napokban nem pusztán áldozatokra, hanem jóval inkább hősökre emlékezünk, akiknek az áldozatát közel fél évszázada tagadják. Egyebek mellett leszögezte, hogy a kommunizmus ma is velünk él, most is közöttünk van, majd nemtetszésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a nemzeti érdekeknek nincs képviselete ma Magyarországon. Beszélt a kommunizmus részvétlenségéről, embertelenségéről, az elszegényedett, kizsigerelt honfitársakról, az életpárti szemlélet hiányáról.

 A református lelkész szavait követően Horváth Norbert, az Új Magyar Gárda Baranya megyei vezetője szólt a jelenlévőkhöz, majd Barkó Béla, a Jobbik megyei elnöke, a kommunizmus egyik legfiatalabb áldozata, Mansfeld Péter életútján keresztül emlékezett a világszerte közel 100 millióra tehető áldozatra.

A megemlékezést a Szózat és a Székely himnusz eléneklése zárta.

Asztalitenisz: idegenbeli győzelmek a csapatbajnokságokban

Férfi NB-I. Nyugati csoport

Mohácsi T.E. I. – Komlói Bányász S.K. I.   7 : 11

A komlói győztesek: Zombori Gábor 4, Sabján Gergely 3, Sulyok Zsolt és Tóth Gábor 2-2.

Mindkét páros mérkőzést elveszítette a Komló a Mohács elleni találkozón, de az első egyéni kör után már egyenlő volt az állás (3:3). A második egyéni kör döntetlenje után átvette a Bányász a vezetést, s már nem engedte ki a győzelmet a kezéből. Az eredmény azt jelenti, hogy csapatunk őrzi 4. helyét az NB I-es tabellán.. A csapat legjobbja, az ismét az őszi formáját hozó Zombori Gábor volt.

Női NB-I./B Nyugati csoport

Szomódi S.E.  -  Komlói Bányász S.K.  4 : 14

Komlói győztesek: Tóth Andrea 4, Dénes Tímea 3, Récsei Tiborné 3, Wágner Veronika 2, valamint a Dénes-Tóth A. és Récseiné-Wágner párosok 1-1.

Női csapatunk legtávolabbi ellenfeléhez, a Komárom megyei Szomód csapatához utazott a hétvégén. A párosok megnyerése után fokozatosan elhúztunk, s magabiztos 14:4-es győzelmet arattunk. A csapatból Tóth Andrea emelkedett ki, aki az egyéni mérkőzéseken mindössze egy szettet veszített.

Az NB III. Dél-dunántúli csoportjában a 13.fordulót rendezték.

Komlói Bányász S.K. II.: Nagymányoki S.E. II. 2:16

A komlói győztesek: Balogh András és Horváth Patrik1-1.  a Bányász nem tudta megszorítani az éremesélyes vendégcsapatot, mivel hat döntőszettes mérkőzésből ötöt elvesztett.

Komlói BSK-TomTrans – Szentendre 31:29

Komlói BSK-TomTrans – Szentendre 31:29 (17:10)

 Komló, 300 néző Vezette: Felhő, Öcsi

Komló: Ropoli – Papp I. 4, Kilvinger 7, Németh 2, Nagy Z. 2, Paic 3/3, Ujváry 3

            Csere: Mészáros (K) Kovács D. 5, Péter Szabó 5/1, Dénes, Liptai

A Szentendre legjobb dobói: Bán 8, Kónya 6/5, Boros 6, Soproni 4

Büntetők: 10/4 illetve 6/5

Kiállítások: 12 perc, illetve 26 perc

A Komló az első félidőben – Ropoli bravúrjainak is köszönhetően – már kilenc góllal is vezetett. A második játékrészben Tuba Kovács, a vendégek kapusa hat büntetőt fogott. A Szentendre öt perccel a vége előtt feljött egy gólra, ám végül Kilvingeréknek helyén volt a szíve.

 Papp László: A sérülésekből adódó nehézségeink ellenére jól kezdtük a mérkőzést, megnyugtató előnyt tudtunk szerezni. Aztán a második játékrészben elképesztő hibákat vétettünk, legfőképpen a védekezésünk esett szét. Támadásainkat nem tudtuk góllal befejezni, amiből kontragólokat kaptunk, ezért lett ilyen szoros a végeredmény.

Az ifjúsági mérkőzésen: Komló – Szentendre 40:28 (17:14)

A Komló legjobb dobói: Horváth 8, Hidasi 7, Sebestyén 7, Dénes 6

„Víz a városokért” – Rajzpályázat

PÁLYÁZATI  FELHÍVÁS

„Kökönyösi Oktatási Központ” Szakközépiskola

Sallai utcai Óvodája

Rajzpályázatot hirdet

Víz Világnapja alkalmából

Projekt megnevezése:

Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés-

Innovatív intézményekben

TÁMOP-3.1.4./08/2

SALLAI UTCAI ÓVODA, KOMLÓ, SALLAI U. 1

2011 MÁRCIUS 23

2011-es Víz Világnapja jelmondata: „Víz a városokért”

 

A Sallai utcai Óvoda nevelőtestülete, a VÍZ VILÁGNAPJA alkalmából

„Hej, Dunáról fúj a szél…” címmel városi és kistérségi rajzpályázatot hirdet óvodás korú gyermekek számára.

A pályamunkák ajánlott mérete A/3; A/4.

Szívesen látunk olyan változatos technikával készült munkákat, melyben megjelennek a patakok, a folyók, a tengerek, az emberek, a vízzel érintkező élő és élettelen természet . A pályamunkák színes háttérre való felkasírozását, címkézését megköszönjük, a jobb alsó sarokban kérjük a készítő nevét, korát, óvodáját, és a mű címét feltüntetni.

 

Beküldési határidő: 2011. 03. 16. (szerda)

Cím: Sallai utcai Óvoda

7300 Komló Sallai u. 1

Eredményhirdetés és a kiállítás megnyitója 2011. 03. 23. (szerda) 10:30,

Sallai utcai Óvoda

 

DÖKE közgyűlés

Tisztelt Tagtárs! 

Meghívunk 2011. február 25-én (pénteken)

17.00 órakor tartandó közgyűlésünkre 

Helye: Komló, Közösségek Háza 48-as tér 1. 

Napirendi pontok:

1.) Közgyűlés megnyitása (határozatképesség megállapítása; levezető elnök, jegyzőkönyv-vezető és hitelesítők megválasztása választása)

2.) 2010. évi beszámolók megvitatása és elfogadása ­

3.) Jutalmazások

      – az „Év sportolója” díjkiosztása

      – egyéb jutalmazások

4.) Tisztújítás (elnökválasztás és FEB tagjainak a megválasztása)

5.) Alapszabály – és SZMSZ módosítás

6.) A 2011. évi tervek ismertetése (szakosztály-vezetőnként külön)

7.) Egyebek (a helyszínen kerül ismertetésre) 

A napirendhez kapcsolódó anyagok a DÖKE honlapjára

 folyamatosan feltöltésre kerülnek.

A honlap címe: http://www.doke.hu 

A Közgyűlés nyilvános, minden tagtársat és érdeklődőt szívesen várunk,

a közgyűlés várhatóan másfél órás lesz. 

Amennyiben a közgyűlés a kiírt időpontban nem határozatképes, akkor

a 2011. február 25-én 17 óra 10 percre változatlan napirenddel összehívott második közgyűlés a megjelentek számától függetlenül határozatképes lesz. 

Azok a tagok, akik vidékről jönnek be a közgyűlésre, útiköltség térítésben részesülhetnek, a hivatalos elszámolások szerint.

Komló, 2011. február 2.                                          DÖKE elnöksége

“Ki kell mondani az igazat, akkor is, ha fáj!” – Fidesz-KDNP sajtóközlemény

Most pénteken a kommunizmus, a világ történelmének legszörnyűbb diktatúrája áldozataira emlékezik Magyarország. Február 25-e a kommunizmus áldozatairól való megemlékezés napja. Megtartásáról a Magyar Köztársaság Országgyűlése 2000-ben hozott rendelkezést.

A szörnyű diktatúra – mely több százezer ember életét vette el vagy tette tönkre – megszállók parancsára a hazai kommunisták közreműködésével ment végbe, felülről, kényszer és álnok hazugságok segítségével. A kommunista vezetők a ,,nép nevében” valójában idegen érdekeket kiszolgálva építették a szocializmust. Magyarországon is hadat üzentek a múltnak, amelyet végképp el akartak törölni annak minden értékével, hagyományával és vallásával. Hadat üzentek mindennek, ami emberi, nemzeti és erkölcsös volt; hadat üzentek a józan észnek, az emberhez méltó életnek, és a szabad szellemnek.

Az áldozatokra való emlékezés állampolgári kötelességünk, hisz a szembenézés, és történelmünk megismerése közelebb visz az ország és helyi bajok tényleges megoldásaihoz is. Ki kell mondani az igazat, akkor is, ha fáj, ki kell mondani az igazságot, akkor is, ha konfliktussal jár. Ez azonban lehetőséget ad a változásra. Egy új korszak kezdetére.

KOMLÓI FIDESZ-KDNP FRAKCIÓ

“A szembenézés költségvetése lesz az idei” – Fidesz-KDNP

  Sajtóközleményben értékelte a város idei büdzséjét a Fidesz-KDNP helyi frakciója. Véleményük szerint az önkormányzatnak elkerülhetetlen intézkedéseket kellett meghoznia.  

„Szigorú költségvetést hoztunk létre, de nem volt más választásunk a jelenlegi helyzetben. A város finanszírozhatóságának érdekében elkerülhetetlenek az elmúlt években elmulasztott strukturális átalakítások és kiigazítások. Ez a “szembenézés költségvetése”, mely nem hajlandó fiktív bevételi adatokkal szépíteni a költségvetési számokat. 

Nehéz helyzetben lévő városunk, mintegy 1,6 milliárdos hiányának csökkentését csak a városi intézmények büdzséjének 7 %-os lefaragásával, a szolgáltató rendszer, valamint a nem köteles feladatok támogatásának szűkítésével lehet véghezvinni. A költségvetési tervezetben megfogalmazott intézkedések több helyen bizony fájdalmasak lesznek, de a mostani lépések nagy mértékben meghatározhatják a város és az intézmények működőképességének fenntartását. 

A városvezetés fontosnak tartja a további párbeszédet az átalakításokkal kapcsolatban az érintett intézményeik vezetőivel és dolgozóival. 

Ígértünkhöz híven puritán, olcsó, átlátható és nem utolsósorban becsületes gazdálkodást fogunk folytatni.   

Végre őszinte, valós számokra alapuló költségvetés születik Komlón.”

Három érem és 48 ranglistapont az országos korosztályos bajnokság komlói mérlege

Sabján Gergely párosban aranyat és ezüstöt, valamint egyéniben bronzérmet és egy ötödik helyet szerzett az asztaliteniszezők Serdülő és Ifjúsági Országos Bajnokságán. 

Az év legnagyobb, másfélszeres pontozású hazai versenyére került sor a február 19-20-án a fővárosban. A serdülők mezőnyében csak Sabján Gergely lépett asztalhoz Komlóról. Állandó páros partnerével, a szolnoki Szudi Ádámmal biztosan jutottak a legjobb négy közé, ahol a döntőbe jutásért a Majoros János – Tóth Gábor (Nyírbátor) páros ellen nyertek 3:2-re. A fináléban az Ecseki Nándor (Ceglédi VSE) – Kovács Sebestyén (BVSC-Zugló) kettős is meghajolt tudásuk előtt, 3:1-es győzelmükkel aranyérmesek lettek.

Serdülő fiú egyéniben a komlói fiú két biztos győzelemmel jutott a negyeddöntőbe. Az éremért vívott mérkőzésen Kovács Sebestyén (BVSC-Zugló) ellen nyert nagy csatában 4:3-ra. Az elődöntőben páros társa, Szudi Ádám következett, akitől 4:2-re kikapott, ezzel bronzérmet vehetett át az eredményhirdetéskor. 

Az ifjúságiak között Sabján Gergő és Horváth Patrik képviselte a komlói színeket.

Sabján, Szudival az oldalán a nyolcad döntőben a Büki Bence – Tóth Zsolt (PTE-PEAC) párost győzték le simán 3:0-ra, majd az éremért vívott mérkőzésen a Kovács Domonkos (KSI S.E.) – Kovács Sebestyén (BVSC-Zugló) ellen győztek nagy csatában 3:2-re. Az elődöntőben 0:2-ről fordítva ismét 3:2-re nyertek a Lakatos Tamás (KSI S.E.) – Szita Márton (Szombathely) kettős ellen. A döntőben viszont nem boldogultak a Do Phuong Nam (BVSC Lombard) – Kiss Dániel (Cegléd) párossal szemben, ezzel második helyen végeztek a mezőnyben.

Horváth Patrik kecskeméti páros társa lebetegedett, és így ő csak egyéniben állhatott asztalhoz. Selejtező csoportjában két győzelem és egy vereséggel másodikként lépett tovább. A főtáblára jutásért 3:1-re legyőzte a kecskeméti Szabó Leventét. Horváth Patrik a 16 közé jutásért a későbbi bronzérmes Do Phuong Nam-tól kapott ki, de így is 6 ranglistapontot könyvelhetett el. Sabján Gergely ranglistahelyezése miatt egyből a főtáblán kezdte ezt a versenyszámot, ahol előbb a soproni Bőhm Attila ellen brillírozott, majd jóval nehezebb mérkőzésen 0:3-ról fordítva – győzte le a fővárosi Kovács Sebestyént.

A negyeddöntőben nem bírt korábbi csapattársával, Szita Mártonnal (1:4), és így az ötödik helyen fejezte be ezt a versenyszámot.

Versenyzőink a második napon 48 ifjúsági ranglistaponttal gazdagodtak (Sabján G. 42, Horváth P. 6).