Nemzeti Összetartozás Napja

2011. június 4-én, szombaton 10 órakor trianoni megemlékezést tart a Komlói Erdélyi Kör, a Történelmi Igazságtétel Bizottság és Komló Város Önkormányzata a Templom téren található kopjafánál a Nemzeti Összetartozás Napján.

 Valamint a rendezvényhez kapcsolódva, a világháborús emlékműnél tisztelegnek a magyar történelem során elesett katonák és polgári áldozatok emléke előtt a Hősök Napja alkalmából. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők!

Zártak asztaliteniszezőink – tabellák itt!

Női NB-I/B. Nyugati csoport végeredménye 

  Meccs Nyert Döntetlen Vesztett Pont
Magyargencsi SE 16 15 1 0 31
Komlói Bányász SK 16 13 1 2 27 
Kaposvári AC 16 12 1 3 25
Balatonfüredi FC 16 8 2 6 18
Szomódi SE 16 8 1 7 17
Kanizsa Sörgyár SE II. 16 6 2 8 14
Dunaszekcső SE 16 4 0 12 8
Mohácsi TE II. 16 2 0 14 4
Kanizsa Sörgyár SE III. 16 0 0 16 0

 

Férfi NB-I. Nyugati csoport végeredménye 

Csapat neve Meccs Nyert Döntetlen Vesztett Pont
Győri Elektromos Vasas SK I. 14 13 1 0 27
KSI SE 14 11 2 1 24
Honvéd Szondi György SE 14 7 3 4 17
TURRIS SE Sopron I. 14 6 2 6 14
Komlói Bányász SK I. 14 6 2 6 14 
PTE-PEAC-AMM III. 14 3 3 8 9
Mohácsi TE I. 14 3 1 10 7
ATC Tokod I. 14 0 0 14 0
Harkány SE I. Visszalépett
PTE-PEAC AMM II. Visszalépett

 

Férfi NB-III. Dél-dunántúli csoport végeredménye 

Csapat neve Meccs Nyert Döntetlen Vesztett Pont
Mohácsi TE II. 16 14 2 0 30
Yorgos SE Szekszárd 16 10 3 3 23
Lengyeltóti Városi SE 16 10 1 5 21
Nagymányoki SE II. 16 10 1 5 21
Kozármisleny SE 16 6 5 5 17
Komlói Bányász SK II. 16 6 1 9 13 
Szekszárd AC 16 4 1 11 9
PTE PEAC AAM IV. 16 2 3 11 7
Kaposvári AC II. 16 1 1 14 3

Munkahelyteremtő pályázatra bíztatja Komló a vállalkozókat

Komlón az önkormányzat munkahelyteremtő pályázatokkal próbál enyhíteni a munkanélküliségen. A városvezetés a lehetőségre vállalkozói fórumon hívta fel a figyelmet, és folyamatosan egyeztet a legnagyobb munkaadó cégekkel.

 Vállalkozói fórumon, és a legnagyobb cégekkel közös megbeszélés folyamán hívja fel a figyelmet a munkahelyteremtéssel kapcsolatos pályázati lehetőségre Komló.

– Nagyon fontos, hogy az érintett cégek tudják: vannak források, amelyeket igénybe vehetnek – mondta Polics József polgármester. – Ez nekik is jó, hiszen ezáltal bővíthetnek, ugyanakkor a munkahelyteremtés a város számára is kitűnő lehetőség.

2011. május 24-én zajló egyeztető fórumon a polgármester együttműködést kezdeményezett a résztvevő cégeknél: a kötetlen beszélgetés témája az volt, hogyan tudna segíteni a város vezetése a cégeknek abban, hogy a munkahelyteremtéshez ideális körülmények szülessenek. A vállalkozók, cégvezetők részéről megfogalmazott kérdések között szerepelt például a közbeszerzések „lokalizálása”, azaz, hogy a pályázatoknál a helyi cégeknek valamivel több szerep jusson.

– Hangsúlyoznom kell, hogy mindent megteszünk, amit a közbeszerzési törvényt betartva megtehetünk – nyilatkozta erre Polics József –, hogy a helyi cégek a megfelelő támogatást megkapják. Ez már csak azért is természetes, mert ők is rendkívül szolidárisak: szem előtt tartják az önkormányzat lehetőségeit, és például közvetlen anyagi támogatás helyett a fejlődésükhöz szükséges segítséget kérnek.

A kérések között szerepelt például az ipari park rendbetétele, vagy a helyi szakképzés piacképessé tétele. A komlói városvezetés ezek mellett felvetette egy, a helyi vállalkozók közötti kommunikációt segítő platform kiépítését is. A cél az, hogy a vállalkozások együtt tudjanak fejleszteni, pályázni; a kommunikáció elősegítése céljából egy külön honlap elindítását is tervezi az önkormányzat, ahol a helyi cégek megoszthatják egymással híreiket, és szorosabban együttműködhetnek.

– A munkahelyteremtő pályázat iráni intenzív érdeklődés mellett sajnos szomorú tanulsága az, hogy a cégek részéről érkező pályázatok nem mindig megfelelő minőségűek – tette hozzá a polgármester. – Mi mindenben segítünk, de arra kérjük a cégeket, gondolják át, és pontosabb, feszesebb struktúrában adják le újra pályázati anyagaikat.

(Felvételünk egy korábbi fórumon készült.)

Pályázati felhívás – licit

 

 Komló Város Önkormányzata nyilvános liciteljárás útján történő értékesítésre meghirdeti az alábbi önkormányzati tulajdonú ingatlant:

 Komlón, a kökönyösi városrészen,

a Ságvári utcában (Szakmunkásképző mellett) lévő

2 db (egyenként 25 m2 alapterületű)

garázstelket.

A telkek kikiáltási ára:    1.250,- Ft/m2 + ÁFA (bruttó 39.060,- Ft)

 

A licit időpontja:   2011. június 28.   900  óra

 

A licit helye:       Komló Város Polgármesteri Hivatala     I. emelet 123. szoba     (Komló, Városház tér 3.) 

A pályázaton való részvétel feltétele a pályázati kiírás megvásárlása.

 A részletes pályázati kiírás – a licit időpontját megelőző napig – a polgármesteri hivatal II. emelet 228. sz. irodájában 1000 Ft-ért megvásárolható.

A sportra koncentrál Komló

Komlón 2006 óta nincs érvényes sportkoncepció – ezen szeretne most változtatni az új önkormányzat. Az átalakulóban lévő sporttörvényhez is igazodó koncepciótól az önkormányzat a helyi sportélet fellendülését várja, emellett számos olyan pályázatnak is eleget tud tenni, amelynek a feltétele egy ilyen városi szintű szabályozás, elképzelés megléte.

Komlón mintegy öt éve „lejárt” a központi sportkoncepció; ezt újított meg az önkormányzat, amelyet a csütörtöki képviselőtestületi ülés is jóváhagyott.

– Helyi szakembereket kértünk fel a koncepció anyagának összeállításához, a főbb irányvonalak megalkotásához – mondta Kupás Tamás Levente alpolgármester. – Minderre az átalakulóban lévő sporttörvény miatt van szükség. A kormány tervei szerint ugyanis az úgynevezett „látványsportágak”, azaz a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong kerülnek előnyös helyzetbe: ezek finanszírozási feltételeiben és lehetőségeiben lesz jókora előrelépés. Ennek hátterében az áll, hogy a cégek a 19%-os társasági adójuk alapját csökkenthetik majd a sporttámogatásokkal, legfeljebb annak 70%-ának megfelelő összegben. A sportkoncepcióra pedig azért van szükség, mert anélkül a támogatásra nem pályázhatunk.

– Másrészt eltökélt szándékunk, hogy a városi sportéletet fellendítsük, és egy világos, jól követhető, szakemberek által megalkotott és véleményezett koncepció mentén fejlesszük – tette hozzá Kupás Tamás Levente. – A koncepció részeként egy helyzetelemzés készült, és meghatároztuk a fejlesztési irányokat is: az iskolai és a diáksport területére, a versenysportra, a szabadidősportra és az utánpótlás területére koncentráltunk. Még egyszer szeretném hangsúlyozni: mindezt a helyi szakemberek bevonásával.

Az önkormányzat az információáramlás segítésére több „segédintézmény” létrehozását is tervezi: egy sportkerekasztal megalapítását, ahol a városi sportélet képviselőivel konzultálhatnak a további lépésekről, és egy sportirodát, ami a tájékoztatást és az információáramlást hivatott elősegíteni. Ez utóbbi hozná össze a kínálati és a keresleti oldalt teljeskörű eseménynaptárral és információszolgáltatással a városi sporteseményekről, sportolási lehetőségekről.

Komlón a lakosság is véleményezheti a rendeleteket

Komló Város Önkormányzata úgy döntött, a kiemelten fontos rendeleteket ezentúl társadalmi egyeztetésre bocsátja: a lakosok, érintett szakmai szervezetek és a civil közélet a számukra fajsúlyos témákban mintegy egy hónapig küldheti be észrevételeit, amelyeket aztán a rendeletalkotó figyelembe vesz azok előterjesztésénél.  

Új rendeletalkotási módszert vezet be Komló: ezentúl a lakosok is hozzászólhatnak a kiemelten fontos rendeletekhez, véleményezve azokat. A városvezetés az új módszertől azt reméli, hogy élő, sokkal közvetlenebb kapcsolat alakul ki a városlakók felé.

– Valójában rendkívül fontos, hogy ismerjük a komlóiak véleményét, hiszen az ő életükről, az ő mindennapjainkról igyekszünk felelősen határozni – mondta Polics József polgármester. – Bízunk benne, hogy a lakosság is értékelni fogja a kezdeményezést, és ezáltal jobb, valóban a lakosság érdekeit szolgáló rendeleteket hozhatunk.

A kijelölt, a lakosság nagyobb részét érintő rendeleteket bárki elolvashatja Komló honlapján, ahol véleményét is elküldheti a városvezetésnek; a következő képviselőtestületi ülés pedig az így összegyűlt észrevételek alapján hozza meg döntését.

– A rendszer tulajdonképpen a május 26-i képviselőtestületi ülés után debütál – tette hozzá Polics József polgármester. – Úgy véltük, hogy az ötödik napirendi pont, amely a közterület-használat engedélyezéséről szóló önkormányzati rendelet koncepcióját vitatja meg, pontosan az a téma, amelyet közzé kell tennünk. Elvégre a közterületek használata mindenkit érintő, közös ügy; így tehát ebben is várjuk a komlóiak véleményét, hozzászólásait.

Az anyag nyilvánosságra bocsátását követően egy hónap áll rendelkezésére, hogy az érintettek elmondják az észrevételeiket, amelyet már ezen szempontok beépítésével terjeszt elő rendeletalkotásra Komló város jegyzője.

Hivatalosan is saját „élménykörútra” lép Komló

Komló Város Önkormányzata korábban úgy döntött, kilép a Mecseki Élménykörútból. A képviselőtestületi ülés döntése nyomán megszülethet a társulás, amellyel Komló saját „élménykörútra” lép. 

Komló képviselőtestülete korábban határozatban döntött arról, hogy a város kilép a Mecseki Élménykörút Kulturális és Turisztikai Közhasznú Egyesületből, egyúttal felmondja az egyesülettel kötött megállapodást. 

Az egyesületből történő kilépés idején megfogalmazódott cél – a környező települési önkormányzatokat, turisztikában érdekelt vállalkozásokat, civil szervezeteket és magánszemélyeket tömörítő szervezet létrehozása – most határozat alapján válik valóra. Az új egyesület első teendői közé a TDM-szervezet tető alá hozása lesz; így pályáznak majd forrásra, amelynek felső határa 50 millió forint. 

– Felülvizsgáltuk az előző érában kötött megállapodást; meggyőződésem, hogy az új szervezet és az így elnyerhető támogatás sokkal jobban szolgálja Komló érdekeit – mondta Polics József polgármester. 

A komlói önkormányzat kezdeményezése iránt egyre nagyobb az érdeklődés: több környező önkormányzat is jelezte, hogy elképzelhetőnek tartják az új TDM-szervezethez való csatlakozást, hasonló okokból.

Gyermeknapi Kavalkád programja

A GYERMEKNAPI KAVALKÁD PROGRAMJAIN SZEREPLŐ FREE DANCERZ TÁNCCSOPORTJA ÉS A KAPRONCAI TÁNCMŰVÉSZETI ISKOLA GIMNAZISTA CSOPORTJA A „KÖOK” NAGY LÁSZLÓ GIMNÁZIUM TÁNCOSAI. 

AZ ÉRDEKLŐDŐK AZ INGYEN LÉGVÁRAT AZ ESZPERANTÓ TÉR MELLETTI FÜVES RÉSZEN VEHETIK BIRTOKBA.

A gyerekeké volt a hétvégén a főszerep

A Komlói Miners amerikai futballcsapat tagjainak közreműködésével május 28-án, szombaton tartottak gyermeknapi sportrendezvényt a Tompa Mihály Utcai Óvodában. A sportjátékok mellett az óvodások felpróbálhatták amerikai foci kellékeit, majd megismerkedhettek a tojáslabda szeszélyes, szinte kiismerhetetlen mozgásával.

A rendezvény zárásakor a felek kölcsönösen megajándékozták egymást, majd a gyermeknap tiszteletére lufikat eresztettek fel a sportnap résztvevői.   

 Május 29-én 9 órától a komlói Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat és a Közösségek Háza gyermeknapi rendezvényére került sor a színház előtti füves területen.

A délelőtti programban sport-ügyességi játékok, arcfestés, babaklub, kreatív játszóház várta az érdeklődőket.

A Karbon Kör Egyesület aszfaltrajz-versenye mellett íjászbemutató, ugrálóvár és pónilovaglás egészítette ki a programot. 10 órától a Közösségek Házában a Tökmagocskák táncházában vehettek részt a kicsik, 11 órától pedig a Súgólyuk Színház előadásában a Bodé Bodék, a gubancos gubancok mesejátéka csalogatta a színházba a gyermeknapi programon résztvevőket. (A gyermeknapról készített fényképeket a www.khszinhaz.hu weboldalon tekinthetik meg az érdeklődők.)

A belvárosi rendezvénnyel párhuzamosan a Cigány Kisebbségi Önkormányzat szervezett roma gyermeknapot a Vörösmarty utcába. A kulturális programokat követően a Magyar Élelmiszer Bank által biztosított élelmiszercsomagok, édességek kerültek kiosztásra a jelenlévő gyermekek és családtagjaik között.

Valamennyi gyermeknapi eseményt megtisztelte Polics József polgármester, aki a gyermekek és a család jelentőségét emelte ki beszédeiben.

Remek idő, bőséges zsákmány – gyermekhorgász-verseny Sikondán

A hagyományokhoz híven a komlói horgászegyesület idén is megszervezte gyermeknapi horgászversenyét.

Komlóról és a környék településeiről 38-an vettek részt a Komlói Bányász Horgászegyesület szervezésében lebonyolított gyermekhorgász-versenyen.

A ragyogó idő és a kapások sokasága kellemes időtöltést biztosított az ifjú horgászoknak és kísérőiknek.

A szervezők elgondolása jól sült el, a korábbi inséges időszakot elkerülendő, a halban gazdagabb kistavon rendezte meg idei versenyét.  A viadalon bodorkák, kárászok, naphalak, dévérek kerültek a szákokba. Nem is akadt olyan induló, aki üres szákkal fogadta volna a mérlegelő zsűrit.

A beszámolóhoz hozzátartozik, hogy a fair play szellemében valamennyi zsákmány a mérlegelés után visszakerült a tóba.

A 10 éven aluliak között Bázing Bence végzett az élen 1360 g hallal, második Biskhup Szabolcs (1060 g), harmadik Szabó Norbert ( 800 g) lett.

Az idősebb korosztályban Kovács Márk győzött 2660 g kifogott hallal, mögötte Németh Szilveszter (2120 g) és Lipták Balázs (1920 g) állhatott fel a képzeletbeli dobogóra.