A komlói KDNP üdvözli az új ifjúságpolitikai koncepciót

A Kereszténydemokrata Néppárt Komlói Szervezete örömmel értesült a regnáló városvezetés új ifjúságpolitikai kezdeményezéséről. Mint ismeretes született egy nyilatkozat, melyben a város önkormányzati képviselői az ifjúság jövőjét városunk közös ügyének tekintik. Továbbá Komló Város Önkormányzat Képviselő-testülete 11/2008. (I.24.) sz. határozatával elfogadott ifjúsági koncepció, felülvizsgálatát kezdeményezte.

További örömhír, hogy megalakult a Városi Diákfórum, valamint a Komlói Ifjúsági Kerekasztal is. Reményeink szerint a kezdeményezések érdemben javítani tudják a komlói fiatalok élethelyzetét, és lehetőségeik a város életében szélesebb spektrumon érvényesülhetnek. Szükség is volt a fiatalok helyzetének újragondolására, hiszen az elmúlt évtizedben érdemi előrelépés nem történt ezen a területen.

A város előző vezetése ciklusai alatt sokszor inkább a múltba révedet, ahelyett, hogy foglalkozott volna azokkal a problémákkal mellyel a fiataljaink mindennap megküzdenek. Sok társadalmi kihívással kell szembesülnie a mai ifjúságnak. Azt is mondhatnám, hogy nem könnyű ma fiatalnak lenni.

Az alapvető emberi értékek a liberális felfogásnak köszönhetően leértékelődtek. Sok család széthullott, sok esetben a családi mintakép eltűnt a gyermekek elől. Más különböző veszélyforrások is leselkednek rájuk, mint például az alkohol vagy a drogfogyasztás, illetve a cigarettázás. (Magyarországon a fiatalok több mint fele rendszeresen dohányzik és egyharmaduk már fogyasztott valamilyen kábítószert.) Vagy beszélhetnénk a gyermek prostitúcióról és a gyermekbűnözésről is.( a fiatalok által elkövetett erőszakos bűncselekményeinek módja egyre brutálisabb, a lányok prostitúcióra való kényszerítésére bűnbandák szakosodtak) És kedves komlói honfitársaim, ne hogy azt higgyük, hogy ez Komlón nincs jelen. Pedagógusaink, a szülők és a szakemberek is megannyi szomorú történetet tudnak mesélni ezekről a helyzetekről. Mit tehetünk mi, állampolgárok?

Támogatnunk kell minden olyan kezdeményezést, amely előmozdítja a fiatalok boldogulását és segítését. Nem csak szóval, sőt inkább csak tettekkel lehet érdemben előrelépni ez ügyben. Saját példánkkal és értékrendünkkel adhatjuk a legjobb és hiteles példát számukra.

Ugyanakkor érezniük kell ,hogy fontosnak tartjuk őket nehézségeik ellenére is. Ne felejtsük el, a gyermek és a fiatal érték. Meg kell őket védenünk, és kötelességünk áldozatot is hozni értük. Nincs múlt jövő nélkül.

Hudanik György
Kereszténydemokrata Néppárt Komlói Szervezetének titkára

Viharos erejű szél felhőszakadással

Viharos erejű széllel kísért, felhőszakadásszerű eső zúdult június utolsó napján, délután 2 és 3 óra között Komlóra.

A sebesen érkező vihar különösen a növényzetben és a kihelyezett reklámtáblákban okozott kárt. A rövid idő alatt lezúdult, nagy mennyiségű esővíz a város szinte valamennyi mélyebben fekvő útszakaszán a gallyakat  az utakat szegélyező lefolyókhoz sodorta.

A kivonuló tűzoltók a balesetveszélyt jelentő faágak levágását, eltakarítását rövid időn belül megkezdték.

A kép Szilvásban, az Alkotmány utcában készült.

Hivatali munkaszüneti nap

Komló Város Polgármesteri Hivatala tájékoztatja a tisztelt lakosságot, hogy 2011. július 1-jén, pénteken a köztisztviselői napra tekintettel a Polgármesteri Hivatal zárva tart.

2011. június 30.

dr. Vaskó Ernő
címzetes főjegyző

Türelmi idő a dohányosoknak

A testület legutóbbi ülésén többek között megvitatta a közterület-használatról szóló önkormányzati rendelet-tervezetet. Ebben talán legfontosabbak, a nemdohányzók védelmében hozott rendelkezések.

Így több más településhez hasonlóan, nem szabad majd dohányozni a közterületi játszótereken és a játszóterek külső határvonalától számított 10 méteres távolságon belül, buszmegálló (várakozóhely) kijelölő táblától vagy más hasonló jelzéstől számított 7 méteres sugarú körnek megfelelő körzetben, vagy egészségügyi-, nevelési-közoktatási- és gyermekjóléti-gyermekvédelmi közintézmények területén és azok külső határvonalától számított 10 méteres távolságon belül.

A polgármesteri hivatal Városház tér felőli oldalán a Városháza homlokzatától számított 10 méteres körzetben szintén tilos a dohányzás.

Egyelőre azonban nem kell fizetniük a rendelet ellen vétőknek, még 1-2 hónapig türelmi időszak van érvényben a városban.

Aki később szabálysértést követ el, az ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A szabálysértés tetten ért elkövetőjét a közterület-felügyelő háromezer forinttól húszezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújthatja.

Komló Városi Kispályás Labdarúgó Bajnokság 10-11. forduló

Kialakult a városi kispályás-bajnokság elitje. A féltávnál a “105″ , az FF Kalmár-Bázis és az Art-Innova megszökött a mezőnytől. A tűzoltók vezetik ugyan a bajnokságot, de a 3 pont még nem jelent behozhatatlan előnyt a riválisokkal szemben. 

Eredmények 

10. forduló          
Rezula - Jóbarátok 0 : 8
Főnix - FF Kalmár – Bázis Söröző 0 : 5
Alecosz FC - Nádas Presszó 3 : 8
Art-Innova - Diana Vendéglő 5 : 0
           
7. fordulóból elhalasztott mérkőzésen:          
Rezula - Főnix 0 : 5
           
11. forduló          
Art-Innova - Rezula 5 : 0
Mecsekgyöngye - Komló Víz 3 : 3
Diana Vendéglő - FF Kalmár – Bázis Söröző 0 : 5
Nádas Presszó   Jóbarátok 5 : 2
Alecosz FC - 105 0 : 20

 

Tabella
                   
  Név M Gy D V LG KG GA P
1. 105 9 9 0 0 94 16 78 27
2. FF Kalmár – Bázis Söröző 9 8 0 1 103 20 83 24
3. Art-Innova 9 8 0 1 80 16 64 24
4. Nádas Presszó 10 6 1 3 44 51 -7 19
5. Diana Vendéglő 10 5 1 4 66 39 27 16
6. Főnix 10 5 0 5 53 34 19 15
7. Komló Víz 10 4 1 5 40 46 -6 13
8. Jóbarátok 10 3 0 7 37 60 -23 9
9. Rezula 10 2 0 8 24 67 -43 6
10. Mecsekgyöngye 9 1 1 7 18 83 -65 4
11. Alecosz FC 10 0 0 10 20 147 -127 0

 

Góllövőlista
       
  Név Csapat Gólok száma
1. Kalmár G. FF Kalmár – Bázis Söröző 34
2. Somodi P. Art-Innova 33
3. Vass L. 105 27
4. Kalmár B. FF Kalmár – Bázis Söröző 23
5. Bakó G. Diana Vendéglő 20
6. Gaál G. Diana Vendéglő 20
7. Kusz K. Nádas Presszó 20
8. Tesch F. Komló Víz 17
9. Janecz N. Jóbarátok 14
10. Kiss D. Főnix 14

Megalakult Komlón a Jobbik Ifjúsági Tagozata

2011. június 23-án megalakult a Jobbik Magyarországért Mozgalom Komlói Ifjúsági Tagozata.

Az alakuló ülésen részt vett Kincses Péter Baranya Megyei Jobbik Ifjúsági Tagozat szervezője és Barkó Béla a Jobbik Baranya Megyei elnöke. A vendégek ismertették a megjelent fiatalokkal a Jobbik jelenlegi helyzetét és küldetését, majd az elvárásokat fogalmazták meg a tagozattal szemben.

Ezt követően Konyári Zsolt a helyi alapszervezet elnöke jelenlétében került sor az Ifjúsági Tagozat megalakítására. A megjelentek fél éves időtartamra, Gulyás Dórát választották az Ifjúsági Tagozat elnökévé .

Az ifjú elnöknő megválasztása után kiemelte, hogy céljuk olyan programokat szervezni, melyek megerősítik a helyi fiatalok nemzeti identitását, valamint lehetőség nyílik a szervezeten belül történelmünk és kultúránk megismerésére, hagyományaink ápolására.

Gulyás Dóra elmondta, hogy várják olyan nemzeti érzelmű 14-30 év közötti fiatalok jelentkezését, akik fontosnak tartják hazájuk sorsát és szeretnének egy jó csapat tagjává válni.

Jövőre 90 éves a KBSK

Méltóan szeretné ünnepelni fennállása 90. évfordulóját a Komlói Bányász Sport Klub. Ennek érdekében nem csak a versenysportban szeretne nagy sikereket elérni, de a lehető legszebb körülményeket szeretné biztosítani telephelyén az amatőr sportolóknak is. 

A labdarúgó centerpálya gyeptéglázása a mai nappal befejeződött és a stadion kerítéseinek újrafestése is folyamatban van. Az elektromos eredményjelző tábla felújítása is megkezdődött a VK-Elektrocom Kft. támogatásával és közreműködésével. 

A salakos futópályán Czukor Zoltán olimpikon irányításával Fitness Walking oktatás zajlik. A résztvevők száma gyors ütemben emelkedik. 

A Komlói Városi Kispályás Labdarúgó Bajnokságnak is otthont adó műfüves edzőpályán megtörtént a kapuk felújítása és elkezdődött a labdafogó rácsok hálóra cserélése is! 

A teremsportok kedvelői is megtalálhatják számításukat. Elkészültek a tekepálya felújításával, az asztalitenisz csarnok és a sportcsarnok pedig várja a mozogni vágyókat.

A nagy salakos pálya népszerű helyszíne a cirkuszoknak és vidámparkoknak, így a szórakoztatásból is kiveszi részét az egyesület.

 Vendéglátás és edzőtáboroztatás terén is van mit felmutatni, hiszen a KBSK üzemeltetésével a sikondai Zöld Béka Vendégház várja a pihenni, horgászni, edzeni vágyókat! A Kozármisleny 1996-97-ben született focista tehetségei is itt készülnek fel az új szezonra! 

A szándék tehát megvan és a rendezvények számában is meglátszik. Májusban óriási sikerrel megrendezésre került az E.ON Családi Foci Vincze Ottó részvételével, ami összesen 4 alkalommal lesz megrendezve az évben.

Június közepén nyitotta meg kapuit az I. Komlói Sportbörze, melyen közel 1200 iskolás és óvodás ismerhette meg a közel kéttucat sportág alapjait. Jó eséllyel szeptemberben e rendezvény is visszatér a KBSK-ra. 

Az egyesület tehát jó úton halad, minden téren fejleszti magát és várja olyan cégek, vállalkozások jelentkezését, akik valamilyen módon segítségükre tudnak lenni ebben a folyamatban!

                                                                                  Komlói Bányász Sport Klub

TÓPART -tófesztivál nyári programja

Péntek esti lazítás: Tárkány Művek

Közlekedés, bölcsőde, ifjúsági koncepció volt a toptémája a nyári szünet előtti testületi ülésnek

Június 23-án tartotta a nyári szünet előtti utolsó ülését Komló Város Önkormányzati-testülete. A grémium közel háromórás ülésén 33 napirendi pontot tárgyalt. 

A testület többek között megvitatta a közterület-használatról szóló önkormányzati rendelet-tervezetet.

Ebben talán legfontosabbak, a nemdohányzók védelmében hozott rendelkezések. Így több más településhez hasonlóan, nem szabad majd dohányozni a közterületi játszótereken és a játszóterek, egészségügyi-, nevelési-közoktatási- közintézmények területén és azok külső határvonalától számított 10 méteres távolságon belül, illetve a buszmegállók körzetében.

A rendelet szabályozza a városközpont közterületein a zöldség-gyümölcs, illetőleg fenyőfa árusításával kapcsolatos tevékenységet, valamint a hirdetések elhelyezésével, illetve a forgalomból kivont gépjárművekkel összefüggő kérdéseket is.

 A képviselő-testület betekintett a szociális feladatok már zajló átszervezésébe. Mint ismert, a Komlói Szociális Nonprofit Közhasznú Kft. által ellátott időskorúak bentlakásos ellátása, családok átmeneti otthona, valamint az albérlők háza feladatai 2011. október 1-től a Szent Borbála Otthon Nonprofit Közhasznú Kft. fenntartásába kerülnek át. A testület megfogalmazta, hogy az ellátottakkal kötött megállapodásokat változatlan feltételekkel teljesíteni kell, ezzel kapcsolatosan Komló Város Önkormányzat Képviselő-testülete kötelezettséget vállalt. 

Megszületett Komló Város Gyermek- és ifjúsági Koncepciója. A koncepció középtávra szóló (2012-2018) célokat fogalmazott meg a komlói fiatalokat érintő kérdésekben, különös tekintettel a fiatalok oktatására, a foglalkoztatásra, a kreativitásra és a vállalkozói készségre, a társadalmi befogadásra, az egészségre és a sportra, a civil részvételre és az önkéntes munkára.

 Szinte örökzöld témaként, a honatyák foglalkoztak a helyi közlekedést érintő anomáliákkal.   Mint a közelmúltban kiderült, a mintegy 100 milliós vesztesége miatt kihátrálna a Pannon Volán Zrt. Komló városával kötött, 2015. december 31-ig szóló a megállapodásból.

Időközben központi egyeztetések kezdődtek el a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-vel a helyi közlekedés – az ország több települését hasonló helyzetbe hozó – alulfinanszírozásáról. Komló Város Önkormányzata jelen költségvetési helyzetében egyéb saját forrásból nem képes a szolgáltató vesztéségét csökkenteni, így az egy új komlói közlekedési struktúra kialakítását kezdeményezi. Addig is egyes vonalakon járatmódosítás lép életbe, így a 8-as és 8/A-s járatoknál meglévő átfedés megszüntetésével, 14 db 8-as járat kivonását kezdeményezi a komlói állomásvezető, ami a munkanapokon 8.30 és 17.20 órák közötti időszakot érinti.

 Érvek, ellenérvek felsorakoztatása mellett a testület döntött a Szilvási Bölcsőde és Családi Napközi átszervezéséről. Komló Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2010-ben határozott arról, hogy a Szilvási Bölcsőde intézményegységét a Komlói Kistérség Többcélú Önkormányzati Társulás fenntartásába adja. Az átadással egy időben a Baranya Megyei Önkormányzat a Komló, Damjanich u. 25. szám alatti bölcsőde és családi napközi intézményét átadta a Komlói Kistérség Többcélú Önkormányzati Társulás részére. A két egységből megalapításra került a Komlói Kistérség Többcélú Önkormányzati Társulás Szilvási Bölcsőde és Családi Napközi.

A bölcsőde és a családi napközi kihasználtsága 2010. második félévben és 2011. első negyedévében kedvezőtlenül alakult. Komló város a tavalyi évben 19 millió forinttal járult hozzá az intézmény működéséhez, emellett – a tervezettnél kevesebb gyermek miatt – a normatív támogatásból további 6 millió forintot kellett visszafizetni az államnak.

A testület az átszervezéssel kapcsolatos három alternatíva közül azt fogadta el, amelyben a Damjanich utcai telephely megszüntetését indítványozza. A Szilvási Bölcsődében szeptembertől 5 csoportszobában kerül ellátásra a bölcsődei feladat. Mivel a beíratási adatok ismeretében 2011. szeptember hónaptól 68 férőhelyre 44 bölcsődés gyermek várható, így további 24 gyermek ellátása biztosítható. A családi napközi nem kerül megszervezésre. Az intézkedéssel az engedélyezett álláshelyek száma a jelenlegi 25 főről 17 főre csökken.

A képviselő-testület, a korábbi igazgatót, Király Istvánnét bízta meg 2016. augusztus 15. napjáig terjedő határozott időre a Kenderföld-Somági Általános Iskola és Óvoda igazgatói teendőinek ellátásával. 

Képviselő-testület a Nemzeti Összetartozás jegyében elhatározta, hogy az 1920. június 4-i trianoni békediktátumot követően hazánktól elcsatolt területeken élő honfitársainkkal való összetartozás kinyilvánítására emlékművet kíván állítani. Ennek érdekében, az emlékmű koncepciótervének elkészítésére kéri fel régiónkban tevékenykedő alkotóművészeket.

 A képviselők zárt ülésen tettek javaslatot a 2011. évi városi kitüntetettekre.