A Szent Korona – Dr.Bakos Batu előadásai Komlón

Ismét “levegőhöz jutott” az Arborétum

Komló egyik kiemelt zöldterületét, a  szilvási városrészen elterülő  Arborétumot 2010-ben fogadta örökbe a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület és a Magyar Vöröskereszt Komlói Szervezete. Azóta – gondos „szülőként”- az év több időszakában  területrendezési munkára hívja fel a lakosságot a két szervezet.

Legutóbb szeptember utolsó napjára szerveztek környezetszépítő munkát az Arborétumban. Ekkor a zöldterületen lévő fák, bokros, füves részek, közlekedési utak, vizes árok tisztítását végezték a társadalmi munkában résztvevő vöröskeresztes aktivisták és a nagy számban megjelent városszépítők.

Sor került a területen található padok mázolására, amiben a Gagarin Iskola képviselői jártak elöl.

Fóris Zoltán, a Honismereti és Városszépítő Egyesület ügyvezető elnöke elégedettségének adott hangot a munka befejeztével. Úgy látja, hogy a folyamatos akcióiknak köszönhetően, egyre kevesebb szemetet kell elszállítaniuk az érintett területről, és az is jobbára zöldhulladék.

Testületi ülés: Kétszáz fő juthat munkához a volt gimnázium épületében

Szeptember 29-én tartotta legutóbbi ülését Komló Város Önkormányzati-testülete. A grémium közel három és fél órás ülésén 22 napirendi pontot tárgyalt.

A testület többek mellett elfogadta a volt Nagy László Gimnázium épületének hasznosításáról szóló határozatot. Ennek értelmében, a tisztán állami tulajdonban lévő Főkefe Kft. 200 fő, elsősorban csökkent munkaképességű dolgozó foglalkoztatását tervezi az épületben.

Fejlesztésre kerülhet sor a temetőben. A fejlesztési terv tartalmazza új parcellák kialakítását koporsó és urna sírhelyek, sírboltok részére, továbbá a ravatalozó épület belső átalakítását. A komlói kórházzal kötött megállapodás értelmében a jövőben minden elhunytat a Köztemető épületében fognak hűteni és szükség szerint a patológiai vizsgálatokat is itt végzik el.

Döntött a testület a 2012-es felsőoktatási ösztöndíjpályázathoz való csatlakozásról, közismerten a Bursa Hungarica-hoz, majd beszámolót ismerhetett meg a Komlói Napok rendezvényeiről. A testület elfogadta a város hulladékgazdálkodási tervét, amely a városban keletkező hulladék veszélyes hulladék kezelését, tárolását szabályozza.

Nem emelkedik a távhődíj idén Komlón

A Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium épületegyüttese a projektindító rendezvényét rendezték meg csütörtökön Sikondán. A rendezvény díszvendége Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára volt, aki röviddel az esemény előtt, Polics József társaságában megtekintette a Komlón zajló épületenergetikai- korszerűsítések munkálatait.

Csaknem 250 millió forintból újul meg Sikondán a szanatórium épülete.  A beruházás részleteit a projektindító rendezvényen Giliczéné Sándor Judit, az intézmény főigazgatója. Ismertette. Elmondta, a beruházás keretében – az Európai Unió száz százalékos támogatásával – a nyílászárók cseréje, a födém hőszigetelése és a gázüzemű fűtésrendszer korszerűsítése történik meg.

Bencsik János államtitkár, az esemény díszvendége beszédében a Nemzeti Energiastratégiára hivatkozva hangsúlyozta, hogy a magyar kormány fontosnak tartja, hogy a rezsiköltségek keretébe tartozó árak lehetőség szerint ne emelkedjenek a következő fűtési idényben. Ezért állami ármeghatározás körébe vonja egyebek mellett a távhőszolgáltatások árát.
Az állami beavatkozás célja kéttős: egyrészt a távhőárakat szeretnék kordában tartani, másrészt, a rossz műszaki állapotú távhőrendszerek felújítását kívánják ezzel szorgalmazni. Az államtitkár rámutatott: a hatósági ár, szolgáltatási helyenként eltérő lesz, de egységes díjszerkezet alapján. Így indokolatlan költségelemek nem kerülhetnek az árba.
Egyúttal új hőoldali támogatási rendszert vezetnek be, amiben a támogatást a szolgáltatók kapják. Bencsik János utalt arra, hogy amellett, hogy bár a terhek nem fognak növekedni ebben a fűtési időszakban, a szociális távhőtámogatás rendszere továbbra is él, amit az önkormányzatokon keresztül kell igényelnie lakásfenntartási támogatás címén.
Zajlik a távhőszektor szerkezetátalakítása.

Bencsik János elmondta: az ország sok területén elöregedett rendszerek működnek, a hálózati hőveszteség 40-45 százalékos is lehet. Az Új Széchenyi Terv keretében az elmúlt évben 17 szolgáltatónak 3,5 milliárd forint támogatást nyújtott a kormány. Ennek köszönhetően évente 760 millió forintot lehet megspórolni, és 15 ezer tonna széndioxiddal kevesebb kerül ki a levegőbe.
Komló városa is kivette részét ebből a programból, a távfűtési rendszer és intézményei hőveszteségének lefaragásával egyrészt pénzügyi vonatkozásban, másrészt az üvegházhatás csökkentésével. Ezzel közel 40 %-os hő megtakarítást lehet elérni, ráadásul példaértékű, hogy mindezt helyi vállalkozók munkájával.

Bencsik János – egykor tatabányai polgármestereként – örömét fejezte ki, hogy Sikondán megkezdődhet annak az épületnek a felújítása, amely idős, a bányászat területéről nyugdíjba vonult emberek gyógyulását, pihenését hivatott biztosítani.

A bányászat jövőjével kapcsolatban az államtitkár elmondta, hogy energia-biztonságunk miatt a Pakson termelt energia, továbbá a megújuló energiák mellett szükség van a fosszilis energiára, azaz a szénre is. Ennek érdekében a mátraihoz hasonló szénerőmű építésének fontosságát is hangsúlyozta az államtitkár, az évtized második felére kitűzött projektben Komlót is partneréül választotta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Ehhez át kell állni a
tiszta szén technológiára, aminél a mázai bányánál számolnak.

Polics József, Komló polgármestere beszédében kiemelte: a nemzeti energetikai stratégiában a szén is szerepet kapott, mint a jövő egyik lehetősége. A polgármester abban bízik, hogy az évtized végére lesznek, akik újra dolgozhatnak a bányászatban. Polics József úgy vélte, azzal, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatta a szanatóriumunk korszerűsítését, egyúttal üzent is, hogy ezt a létesítményt hosszútávon fenn is akarja tartani.

Az egykori baranyai bányászváros, Komló szomszédságában lévő szanatórium épületegyüttese az Új Széchenyi Terv keretében 248 millió forint támogatásból újul meg.

A 33 ezer négyzetméteren fekvő 3600 négyzetméteres komplexumban a projektnek köszönhetően csökken az épületcsoport energiafelhasználása, így a költségek és az üvegházhatású gázok kibocsátása is. A munkák a következő hetekben indulnak, és 2012-ben, a fűtési szezont követően folytatódnak.

Giliczéné Sándor Judit az eseményen elmondta: egy folyamatban lévő pályázat segítségével a föld hőjét szeretnék hasznosítani az intézmény fűtésében. A szanatórium tradicionálisan bányászok rehabilitációs és regenerációs kezelését végzi 1955 óta, s ma ez az egyetlen ilyen intézmény Magyarországon. A költségvetési szerv fenntartója a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Állásajánlat – felhívás

ÁLLÁSAJÁNLAT

 

Varrónőket keresünk!

 

          Új helyen, önkormányzati támogatással induló hosszútávú foglalkoztatást biztosító munkára varrónők jelentkezését várjuk.

 

Előny, de nem feltétel a megváltozott munkaképesség!

 

A munkanélküliként nem regisztráltak jelentkezését is várjuk.

 

A kiválasztás folyamata: próbavarrás, próbamunka elvégzése.

 

Bővebb felvilágosítást a kiválasztás folyamatáról, helyszínéről, időpontjáról a Komlói Munkaügyi Kirendeltség információ szolgálatán kaphat 2011. október 9-én 16 óráig.

           

                                                       Polics József

                                                          polgármester

Versenykiírás Komló Kupa utánpótlás asztalitenisz-versenyre

 

 1. A verseny célja: Az asztalitenisz sportág népszerűsítése, valamint versenylehetőség biztosítása a komlói általános és középiskolások és a KBSK utánpótlás korú versenyzői részére.

2. A verseny rendezője: Komló Város Asztalitenisz Utánpótlásáért Alapítvány és a Komlói Bányász SK Asztalitenisz Szakosztálya.

3. Versenybíróság:

elnök: Rajnai József, elnökhelyettes: Rozina Gábor, titkár: Pintér Zoltán és Nagy Endre

4. A verseny helye és ideje: KBSK Sporttelep (Kökönyös) 2011. 10. 06. (csütörtök) 16 óra                                                                                                                             

5. Versenyszámok:

 I. Újonc II. kategória leány és fiú egyéni

(2000. 01. 01. után születettek)

II. Újonc összevont kategória leány és fiú egyéni

(1998. 01. 01. után születettek)

III. Serdülő leány és fiú egyéni

(1996. 01. 01. után születettek)

IV. Ifjúsági leány és fiú egyéni

(1993. 01. 01. után születettek

6. A verseny időbeosztása: 16:00 újonc összevont és újonc II. kategória, 17:00 serdülők, 17:30 ifjúságiak.

7. A verseny lebonyolítása: A versenyszámok végig egyenes kieséses rendszerben kerülnek megrendezésre. (Kevés induló esetén körmérkőzéses formában). A mérkőzések 3 nyert játszmáig tartanak. (Egy játszma 11 megnyert labdamenetből áll).

8. A verseny díjazása: Valamennyi versenyszám 1-3. helyezettje érem díjazásban részesül.

9. Nevezés: A helyszínen, a versenyszámok kezdete előtt negyed órával a versenybíróságnál.

10. Egyebek: Minden egyéb itt nem szabályozott kérdésben a MOATSZ versenyszabályai az irányadók. A terembe csak tornacipőben lehet belépni. A versenybíróság az öltözőben hagyott értéktárgyakért felelősséget nem vállal!

Komló, 2011. szeptember 27.                                                                  VERSENYBÍRÓSÁG

Városi asztalitenisz-verseny – felhívás

Versenykiírás 

                                        Komló Város 2011. évi “Komló Kupa” asztalitenisz felnőtt amatőr versenyére

 1. A verseny célja: Az asztalitenisz sportág népszerűsítése, valamint játéklehetőség biztosítása a Komlón versenyszerűen nem sportoló felnőttek részére.

2. A verseny rendezője: Komló Város Asztalitenisz Utánpótlásáért Alapítvány és a Komlói Bányász SK Asztalitenisz Szakosztálya.

3. Versenybíróság: elnök: Rajnai József, elnökh.: Rozina Gábor, titkár: Pintér Zoltán és Nagy Endre

4. A verseny helye és ideje: KBSK Sporttelep (Kökönyös) 2011.10.09.  (vasárnap) 10 óra!

5. Versenyszámok: Férfi páros, Férfi egyéni

6. A verseny időbeosztása: 10:00 férfi páros, 10:30 férfi egyéni

7. A verseny lebonyolítása: A páros versenyszám végig egyenes kieséses rendszerben kerül megrendezésre.

A férfi egyéni versenyszám selejtezői körmérkőzéses formában kerülnek lebonyolításra, majd utána a verseny kieséses formában folytatódik. (Az indulók létszámától függően csoportonként egy vagy két versenyző jut tovább).

A mérkőzések 3 nyert játszmáig tartanak. (Egy játszma 11 megnyert labdamenetből áll)..

8. A verseny díjazása: Valamennyi versenyszám 1-3. helyezettje érem díjazásban részesül.

9. Nevezés: A helyszínen, a versenyszámok kezdete előtt fél órával a versenybíróságnál. Nevezési díj (alapítványi támogatás) személyenként 1.500 Ft, az utánpótlás korú versenyzők részére ingyenes.

10. Egyebek: Minden egyéb itt nem szabályozott kérdésben a MOATSZ versenyszabályai az irányadók. A terembe csak tornacipőben lehet belépni. A versenybíróság az öltözőben hagyott értéktárgyakért felelősséget nem vállal!

Komló, 2011. szeptember 29.

VERSENYBÍRÓSÁG

Ebzárlat – felhívás

KÖZLEMÉNY

 

Értesítjük Komló város lakosságát, hogy Dr. Simonné Dr. Hódosi Szilvia mb. kerületi főállatorvos Komló közigazgatási  területén tartott állatokra azonnali hatállyal ebzárlatot, továbbá legeltetési tilalmat rendelt el a rókák veszettség elleni immunizálásának időszakára.

 

Ezen időszak 2011. október 01-től 

2011. október 14-ig terjed.

 

Jelen időszakban az ebeket megkötve vagy zárva kell tartani és csak pórázon szabad közterületre vinni.

A város közigazgatási területén bármely fajú állat legeltetése tilos!

Komló, 2011. szeptember 29.

 

  dr. Vaskó Ernő

 címzetes főjegyző

Készüljünk a fűtési szezonra – felhívás

Ismét beköszönt a hideg őszi időjárás. A lakosság ilyenkor igyekszik beüzemelni a több hónapja kikapcsolt állapotban lévő fűtőkészülékeket.

A biztonságos üzemeltetéshez ilyenkor azonban több dologra is érdemes odafigyelni. Az elmúlt fűtési szezonban is több áldozatot követelt Magyarországon az alattomos, színtelen, szagtalan szén-monoxid, mely általában a gázkészülékek szakszerűtlen bekötéséből, a gáz nem tökéletes égéséből illetve a kémények nem megfelelő állapotából adódott. A kémények évenkénti ellenőrzését, majd legalább négyévenkénti műszaki felülvizsgálatát jogszabály írja elő, azonban a lakosság eltérő véleménnyel fogadja a szakember megjelenését. Fontos, hogy ezen előírásokat mindenki vegye tudomásul, és a saját illetve családja egészsége és vagyonbiztonsága érdekében az ellenőrzést évente végeztesse el.

A biztonságos fűtéshez időnként a gázkazánokat is át kell vizsgáltatni. A jogszabály ugyan csak ötévenkénti felülvizsgálatot ír elő, azonban célszerű azt évente elvégeztetni. A magas fűtési költségek rákényszerítik az embereket a minél jobb légzárású nyílászárók beépítésére, azonban ezek a veszélyt is fokozzák, főleg ahol a nyílt égésterű berendezések (bojler, kéményes konvektor, kazán) elszívhatják az oxigént. Gondoljunk csak arra, ha kizárjuk a hideget, ezzel együtt kinn reked az éltető oxigén is. Megoldást jelenthet a problémára a szabályozott szellőző berendezés, illetve a rendszeres szellőztetés.

A szén-monoxid elkeveredve a levegővel, belélegzés esetén fulladást okozhat. A gázkészülékekkel ellátott helyiségekben érdemes lehet szénmonoxid jelzőkészüléket is felszereltetni a balesetek elkerülése céljából. Ha a baj mégis megtörtént, jó tudni, hogy mérgezés tünetei jelentkezhetnek hirtelen, vagy fokozatosan is. A mérgezési tünetek a következők lehetnek: szédülés, nehéz légzés, fejfájás, émelygés, hányinger, gyengeség, súlyos esetben ájulás. Ha ezek közül valamelyiket, vagy egyszerre több tünetet tapasztal, szén-monoxidmérgezésre gyanakodhat, azonnal menjen friss levegőre, és hívjon orvost!

Amennyiben szén-monoxidot észlel: Nyissa ki az összes ablakot és ajtót, hogy a gáz kiszellőzhessen! Azonnal kapcsolja ki a tüzelő berendezést, ha ez lehetséges! Hagyja el az épületet és addig ne is menjen vissza, amíg fennáll a mérges gáz kritikus koncentrációjának veszélye! Azonnal kérjen orvosi segítséget! Addig ne használja újra a tüzelő/fűtő berendezést, amíg a szükséges engedélyekkel rendelkező szakember át nem vizsgálta és meg nem javította a hibákat!

A szén-monoxidon túl további veszélyt jelent a gázszivárgás is, melynek könnyebb észlelhetősége végett ún. szagosító anyagot kevernek a gázhoz, amely segít a szivárgás felismerésében. Amennyiben ilyet észlelne, haladéktalanul zárja el a gáz főelzáró golyóscsapját és szellőztesse át a lakást. Kerülje el minden olyan berendezés használatát, amely szikraképződéssel, gyújtási veszéllyel járhat. Magas gázkoncentráció esetén egy villanykapcsoló felkapcsolása is végzetes következményekkel járhat.

Fontos megjegyezni továbbá, hogy bárminemű fűtőberendezésről is legyen szó, azt nem szabad letakarni, valamint, hogy a fűtőtest és a környezetében lévő éghető anyag között akkora távolságot tartsunk, hogy azt semmilyen körülmények között se tudja begyújtani.

A fentiekben leírtakat megszívlelve biztonságban élvezhetjük otthonunk melegét.

 Forrás: www.tuzoltosagkomlo.hu

Súgólyuk darabbal kezdődött a színházi szezon

Súgólyuk darabbal vette hivatalosan kezdetét a 2010/12-es színházi évad Komlón.

A szabin nők elrablása című két felvonásos zenés bohózattal indult Komlón a színházi szezon. A sikeres szeptemberi bemutatókat követően, október 5-én harmadszor is színpadra viszi a Súgólyuk Színház a művet.

Korbuly István, a színház intézményegység-vezetője ismertetőjében elsőként  a Körúti Színház október 10-i előadásait emelte ki. Délelőtt, diákoknak szánt előadásukban Móricz Légy jó mindhalálig című történetét viszik színre, este krimi-vígjátékot láthatnak tőlük a nézők, A bolond lány címmel.

Novemberben 17-én a Gergely Theater Marc Camoletti: Francia négyes, avagy négyen a kanapén című darabjában Gregor Bernadettet, Németh Kristófot és Harsányi Gábort láthatja a komlói közönség. Február 8-án a 60-as, 70-es évek slágereinek kedvelőit várja zenés „múltbúcsúztatóra” a Veszprémi Pannon Várszínház. Márciusban a Fogi Színház tálalásában ismét egy Camoletti darab, a Négy férfi egy gatyában költözik átmenetileg a komlói színpadra, míg áprilisban a veszprémiek Mesterdetektív című bűnügyi játékát tekinthetik meg a komlói színházkedvelők.

A színdarabok mellett gazdag lesz az októberi kínálat. 3-án a zene világnapja alkalmából rendez az EFAMI hangversenyt, 11-én a Szent Koronáról tartanak ismertetőt iskolásoknak, 15-én az Idősek Napja Alkalmából nyugdíjas találkozót szerveznek az intézményben. Október 20-án a Szombati Teakör együttes koncertjét láthatják az érdeklődők, majd 23-án az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett előadásra kerül sor.  

Korbuly István hangsúlyozta, hogy idén is kaphatók az ifjúsági hangversenybérletek. Az három előadásra a bérlet 1000 forint, a jegyek ára 500 forintba kerül, amit az iskolákban vásárolhatnak meg a diákok.